Bez okupljanja za Mladence, osvećenja vaskršnjih vodica

Zabrana okupljanja odnosi se I na kućna okupljanja I proslave u restoranima I kafićima. Eparhija valjevska donela je odluku o odlaganju svećenja vaskršnjih vodica. U Valjevu I dalje ima venčanja , ali I veći broj gradjana koji prisustvuju sahranama.

Država je jasno propisala postupanja vezana za venčanja po kojima ovom svečanom činu mogu prisustvovati samo mladenci, svedoci I matičar I venčanja se mogu obaviti isključivo u službenim prostorijama Uprave.

U matičnoj gradskoj službi saznajemo da do kraja marta postoje dva zakazana venčanja, a do 26. aprila je 5 zakazanih venčanja. Svi su uredno obavešteni o novim merama pod kojima se venčanje može obaviti I za sada u direktnom telefonskom razgovoru nije bilo otkazivanja, što ne znači da ih neće biti.

Pred Valjevcima je I niz praznika uglavnom crkvenih . Jedan medju njima svakako su Mladenci koji se obeležavaju 22. marta. S obzirom da je na snazi zabrana okupljanja svi oni koji bi ove godine da obeleže praznik sa rodbinom I prijateljima trebalo bi da odustanu od te namere s obzirom da se na taj način krši pomenuta odluka , a sam postupak jeste rizično ponašanje kojim se I pozvani da prisustvuju proslavi dovode u nezavidan položaj.

Nažalost Valjevci umiru I nezavisno od korona virusa pa se sahrane moraju  obaviti. U službi groblja saznajemo da striktnog uputstva o ponašanju nema, ali da je više nego jasno da za sve slučajeve važi zabrana okupljanja gradjana. Po informacijama iz ove službe  gradjani su već putem sredstava javnog informisanja saznali za odluku o okupljanju pa je na sahranama evidentan manji broj gradjana. Gradjani koji dolaze na sahrane dolaze jer su na neki način povezani sa pokojnikom I u nalaze se u posebnom psihičkom stanju u kom je pojmljenje mera o suzbijanju širenja korona virusa značajno smanjeno. Tako je I razumljivo da zaposleni u ovoj službi teško mogu biti nadležni I odgovorni za postupanja samih gradjana. Odluka o zabrani okupljanja je uopštena I nije posebno vezana niti definisana za isključive slučajeve prisustva sahranama iako je jasno da je odluka primenljiva I važi , a trebalo bi I da se poštuje I u pomenutim slučajevima.

Sledeći mere zabrane proslave punolestava, drugih rodjendana, jubileja , nikakve žurke I okupljanja nisu dozvoljena. U Valjevu je poslednjih dana zabeležno nekoliko takvih proslava, uglavnom žurki mladjih gradjana u dva lokala u Tešnjaru I komunalna I redovna policija reagovale su upozorenjima dok će ubuduće ukoliko takva praksa bude nastavljena protiv odgovornih  biti podneta krivična prijava I njihov slučaj prosledjen tužilaštvu.  

Eparhija valjevska dostavila je obaveštenje sveštenstvu da u skladu sa odlukama državnih vlasti I preporukama Sinoda SPC osvećenje vaskršnjih vodica na teritoriji eparhije se odlaže do daljeg , najverovatnije do petrovdanskog posta, a arhijerejskim namesnicima je povereno da isprate sprovodjenje odluke .

1 comment on “Bez okupljanja za Mladence, osvećenja vaskršnjih vodica

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.