Otvorena „ambasada“ Petnice u Beogradu

U Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti Istraživačka stanica Petnica otvorila je u sredu 19. februara Izložbu “Korak u nauku”. Ova svojevrsna ambasada u Beogradu naše prestižne obrazovne institucije omogućiće svim zainteresovanima da se do 3. marta upoznaju sa programima Istraživačke stanice i rezultatima malih naučnih projekata njenih polaznika u 2019. godini.

Na otvaranju Izložbe „Petnica – korak u nauku: istraživački radovi polaznika obrazovnih programa” govorili su akademik Zoran Petrović, upravnik Galerije SANU, Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica, i Ronald Zeliger, direktor kompanije Hemofarm.

Akademik Zoran Petrović je na svečanom otvaranju Izložbe rekao: “Da se na predstavljenim naučnim posterima može videti sva ozbiljnost mentorskog rada, posvećenost srednjoškolaca u razumevanju naučni fenomena, i temeljnost u istraživanju i radu. Što može biti za primer i nekim starijim pojedincima”.

Direktor Petnice, Vigor Majić je čestitao svim polaznicima i njihovim mentorima na velikom trudu, marljivosti, i rezultatima koji se sada nalaze i pred širom javnosti, u svojevrsnoj ambasadi Petnice unutar SANU i Beograda.

Na izložbi će do 3. marta biti predstavljeno preko 80 istraživačkih radova mladih polaznika petničkih obrazovnih programa realizovanih tokom 2019. godine. Teme kojima su se srednjoškolci bavili su iz oblasti antropologije, arheologije, astronomije, biologije, biomedicine, geografije, geologije, društveno-humanističkih nauka, elektronike, istorije, lingvistike, matematike, psihologije, računarstva, fizike i hemije.

“Petnica je jedno posebno mesto, koje na kvalitetan način radi sa mladim talentima. Nama je veliko zadovokjstvo da možemo da pomognemo rad ove institucije. Pozivamo I sve druge kompanije da rponađu način da pomognu Istraživačkoj stanici Petnica.” – rekao je Ronald Zeliger, direktor kompanije Hemofarm, koja je i sponzor Petnice.

Istraživačka stanica Petnica čuvena je, već više od tri decenije, po posebnom pristupu naučnom obrazovanju mladih, a naročito srednjoškolaca. Tokom jednogodišnjeg ciklusa, u okviru kojeg se održavaju seminari i naučni kampovi, učesnici sami iniciraju i razrađuju istraživačke teme, obavljaju ispitivanja, merenja i analize, izvode odgovarajuće zaključke i potom pišu naučni rad gde će prikazati rezultate. Poslednji korak predstavlja konferencija na kojoj mladi autori te radove prezentuju.

2 comments on “Otvorena „ambasada“ Petnice u Beogradu

  1. Pcelica

    Najrenrabilniji i najuspješniji visedecenijski izvozni “projekt” ovog grada i Srbije. Hiljade Petnicara se otisnulo u svet u nameri da se NIKAD ne vrate u svoju zemlju.
    U pametnim državama kako pokazuje istorija najbolji i najumniji naučnici se šalju u inostranstvo da bi stečeno znanje usavršili i potom se vratili u zemlju gđe bi ga primjenjivali a kako bi njihova zemlja napredovala i bila bolja.
    Neka me demantuju i navedu koliko ih je otišlo iz Petnice u beli svet od osnivanja a koliko se vratilo i primenilo ovde usavršena znanja u inostranstvu ili bar pokušali. U mojoj familiji imam 2 Petnicara iz prirodnih nauka i naravno i oni žive i rade u Svajcarskoj
    . Koliko je milijardi evra Srbija zbog pecalbe samo Petnicara izgubila, kada bi se uzeo prosek od 50.000 evra za svakog fakultetski obrazovanog akademaca koji je ovde završio studije? Dakle, Zapad, SAD dobijaju za džabe najbolje naučnike iz Srbije u koje do tog momenta nisu uložili ni 1 evro, a donece im profite koji se mere milijardama. Poštedite me patetike da je ovde loše da ne mogu da se razvijaju i napreduju. Šta ste najumniji mladi ljudi učinili da se to stanje popravi? U kolko projekata ste u Srbiji radili, ponudili ?Nista zbrisali ste zauvek. Ok i to je stvar izbora. Pametnom dosta, zar ne? A sada neka počnu salve negativnih komentara.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.