Europrom donirao bronhoskop Opštoj bolnici u Valjevu

Kompanija Europrom donirala je Opštoj bolnici aparat za bronhoskopiju. Podaci izneti prilikom uručenja donacije govore da je u Valjevu primetan porast broja obolelih od karcinoma pluća.

Na uručenoj donaciji u ime Bolnice zahvalio se direktor dr Zoran Djurić koji je napomenuo da je Europrom već tradicionalno donator Bolnice. „Na tome im se zahvaljujem , na svim dosadašnjim donacijama i naravno ovom preko potrebnom aparatu za bronhskopiju“, rekao je Djurić.

Bojana Perić PR menadžer kompanije Europrom kaže da je aparat vredan 1,5 miliona dinara kupljen nakon razgovora sa rukovodstvom bolnice koje je iskazalo potrebu za ovim aparatom. „Naš prioritet u donacijama jeste zdravstvo. Tačnije rečeno kada govorimo o našem godišjem budžetu za donacije čak 90% tog budžeta bude usmeren ka zdravstvu. Mislim da je taj izbor bio sasvim logičan s obzirom da je zdravlje prioritet svakog pojedinca ma koliko godina imao i ma čime se bavio. Usled ovakvog tempa života često zaboravimo koliko je zdravlje bitno. Vodjeni time nastavili smo i ove godine. Mi ništa od aparata ne doniramo nasumice već prethodno razgovaramo sa rukovodstvom bolnice koje nam ukaže šta je to što im je potrebno“, kaže Perićeva.

Pre tri godine kompanija Europrom donirala je Opštoj bolnici u Valjevu inkubator , godinu dana kasnije donirana je kardiološka sonda i aparati za službu fizijatrije , a sada i bronhoskop. „Mi se ne vezujemo samo za jedno odeljenje Bolnice već se vodimo onim što je Bolnici u datom trenutku neophodno. Nastavićemo sa ovom praksom i ubuduće, a što se nas tiče prioritet je i dalje zdravstvo. Zato se zahvaljujemo svim našim kupcima koji prepoznaju značaj našeg rada i nadamo se da ćemo i dalje opravdavati to poverenje“, rekla je Perić.

Načelnica pneumoftiziologije Dragica Mirković ukazala je na značaj dobijene donacije . „Bronhoskopija je ključna metoda za dijagnostiku tumora pluća, a primenjuje se i unekim drugim patološkim stanjima u pulmologiji za dijagnostiku nekih drugih bolesti, ali se ovaj aparat koristi i u terapijske svrhe u jedinicama intenzivne nege kod pacijenata na mehaničkoj ventilaciji. Takodje se može primeniti i za ekstrakciju stranih tela koje pacijenti aspiriraju u dušnik i bronhije. Bronhoskopija se nekada radila u ustanovama tercijarnog nivoa , a mi se evo možemo pohvaliti da već 16 godina u našoj bolnici radimo bronhoskopiju, a čak četiri lekara su obučena za rad na ovom aparatu i poseduju sertifikate za rad“, kaže Mirković.

Ona ističe i da je do sada uradjeno preko 2700 bronhoskopija i u 90% slučajeva na nivou Valjeva postavlja se dijagnoza karcinoma pluća. „Poslednjih godina beleži se značajan porast tumora pluća. U 2019. godini imamo podatak da smo na nivou Valjeva  bronhoskopijom i patohistologijom dokazali 85  novih slučajeva karcinoma, a 2018. godine taj broj je bio 56. To je značajan porast u odnosu na prethodni period, a broj karcinoma je iz godine u godinu sve veći. Ova donacija omogućiće našim pacijentima da u svom gradu što brže i što lakše dodju do svoje dijagnoze i da se što brže dodje do terapije“, zaključila je Mirković.

2 comments on “Europrom donirao bronhoskop Opštoj bolnici u Valjevu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.