Dečja pozorišna zima

Subota, 29. februar 13.00

BASNE IZ SENKE- pozorište senki u predstavi za decu – Pozorište za decu Kragujevac

Po La Fontenu

Režija i dramatizacija:  Biserka Kolevska
Scenografija i kostimi: Svila Veličkova
Asistent scenografa: Ana Kolbjanova – Radovanović
Koreografija:  Zorica Petrova
Izbor muzike:  Nikolaj Zaharijev
Prevod sa bugarskog jezika:  Milica Redžić – Vulević
Grafičko oblikovanje:  Dejan Petrović
Igraju:Darija Nešić, Milomir Rakić, Miloš Milovanović i Vladimir Đoković

Trajanje: 55 minuta Uzrast: 4+

Šta su basne?

Basne su kratke priče u prozi ili stihovima u kojima glavnu ulogu imaju životinje, a ponekad biljke i nežive stvari. Ceo taj svet, u basnama je prikazan sa ljudskim osobinama: govorom, karakterom, sklonostima, težnjama i sl. Na taj način se alegorički crtaju odnosi među ljudima, izruguju se ljudske slabosti i mane, a na kraju svake basne dolazimo do moralne pouke.

„Kada pričaš o životinjama, a misliš na ljude.“ – Una, pet godina

Inspiracija
Predstava „Basne i senke“ inspirisana je delima dva sjajna umetnika, Čarlija Čaplina i Frederika Felinija.
U potrazi za smislom i povezivanjem deset različitih priča, Čarlijev smisao za humor bio je neophodan oklop za predstavu.

„Humor izoštrava naša čula o opstanku i čuva naše mentalno zdravlje. Razmišljamo previše, a osećamo premalo. Humanost nam je potrebnija od mašinerije, nežnost nam je potrebnija od pameti … bez ovih kvaliteta, život bi bio nasilan i sve bi bilo izgubljeno.“ – Čarli Čaplin

Felinijev film „Klovnovi“ i čovekova fascinacija sa klovnovima i cirkusom, poslužila je kao inspiracija za način kojim će se ispričati priča.
Oni žongliraju, padaju, smešni su … ali oni prave perfektne senke ispred publike, da li su oni zapravo takvi kakvima ih doživljavamo, ili su vrlo vešti i spretni?

Reč reditelja:
„Basne i senke“ je predstava sa puno veličanstvenih slika koje podsećaju na animaciju, jako je duhovito urađena, a glavni zadatak nam je bio kako da pronađemo najbolji način da mudrost iz starih vremena stigne do publike.

Senke i pozorište: Postojanje senki staro je koliko i rođenje Sunca. Svetlost je ta koja stvara senku svega postojećeg i kreator je svega živog. Ukoliko ima svetlosti, postoji i život, a sve što je živo prati senka. Podsticaj za stvaranje pozorišnih senki nalazi se u mistici samih senki i čovekovoj fascinaciji njima.Pozorište senki je zapravo najstariji vid pozorišta kojima se čovek bavio, a danas je zbog brzog menjanja kadrova, vrlo slična animaciji, što je zapravo, vrlo interesantno i blisko deci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.