Svečana akademija povodom 125 godina od proglašenja Mionice za varoš

Opština Mionica je tokom protekle nedelje  organizovala svečanu akademiju, kojom je obeležen jubilej 125 godina od kada je ukazom kralja Aleksandra Obrenovića Mionica proglašena za varoš. Prisutnima se obratio predsednik opštine Mionica Boban Janković koji je u uvodnoj reči svima poželeo dobrodošlicu na ovu svečanost.

– Večeras veličamo naše pretke-velike ljude koji su izgradili temelj našeg doma koji se zove Mionica. Poučeni najslavnijim Mioničaninom vojvodom Živojinom Mišićem, mi potomci, shvatamo da je život borba. Dodajem da je život i igra, a pobedićeš ako znaš pravila igre. Mionica danas pobeđuje. Pobeda je svaka škola, svaki izgrađeni dom, svaki put, svaki most, svaki vodovod. Pobeda je svako novo radno mesto, svaka novootvorena fabrika, svaki obnovljeni objekat. Pobeda je nova industrijska zona, novi kompleks bazena za decu, novi velnes rizort, novo smart naselje, udruživanje Mioničana u receptivne turističke tokove. Pobeda je sigurna egzistencija u svakoj seoskoj kući. Pobeda je utabana kilometrima asfalta, mostova, vodovodnih i kanalizacionih mreža, kulturno-obrazovnim sadržajima, umetnošću utkanom u obična dela, radošću penzionera, radošću dečijih dela i našom kreativnom zdravom mišlju. Najveća mionička pobeda su naša deca. Pobeda je vrednost, Mionica je ljubav, a za ljubav se diše-zaključio je Janković.

Umetnički program je započeo igrokazom konceptualne umetnice i kostimografa Zagorke Stojanović „Dom“ u izvođenju mioničke dece, polaznika škole glume. Glumica Marijana Andrić je podsetila na značajne datume za istoriju Mionice i mioničkog kraja, dok su glumci Gradskog pozorišta „Abrašević“ iz Valjeva govorili anegdote iz života poznatih Mioničana i odlomke iz dramskih tekstova Brane Crnčevića.

Zapaženi su bili i nastupi članova etno pevačke grupe „Mione“ i folklornog ansambla KUD „Vojvode“ iz Mionice, kao i valjevskog ansambla „Stare staze“.

1 comment on “Svečana akademija povodom 125 godina od proglašenja Mionice za varoš

  1. Creator

    U medjuvremenu je i Valjevo postalo prava seoska varos … cak, Mionica ima modenu sportsku halu, a Valjevo stalu …

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.