Badnji dan 2020

      Нема коментара на Badnji dan 2020

Dan uoči Božića, 6. januara po novom a 24. decembra po starom kalendaru, zove se Badnjidan. Naziv je dobio po tome što se toga dana seče badnjak i unosi u kuću. Sa ovim danom već počinje Božićno slavlje.


Badnjak je obično mlado, hrastovo ili cerovo drvo (u nekim krajevima jelovo ili borovo), koje se na Badnjidan ujutro rano seče i donosi pred kuću. Uveče, uoči Božića, badnjak se preseca i zajedno sa slamom i pečenicom unosi u kuću.Badnjak simbolično predstavlja ono drvo koje su pastiri doneli i koje je pravedni Josif založio u hladnoj pećini kada se Hristos rodio. Badnjak nagoveštava i drvo Krsta Hristovog.

Tradicionalno, u Valjevu badnjak se može kupiti na prostoru oko Hrama I stare zelene pijace. Ove godine cena se u zavisnosti od veličine badnjaka kreće od 50 do 200 dinara.  Istovremeno na valjevskoj pijaci moguće je kupiti  slamu I žito pa je za već spremljen aranžman potrebno izdvojiti do 200 dinara. Uobičajena ponuda uključuje I ikebane čija se cena kreće do 500 dinara.  

Kako je Badnji dan posni dan , a najvažniji porodični dogadjaj jeste večera na Badnje veče nije loše znati da su cene nekih neophodnih namirnica sledeće: pasulj 300 dinara, rotkva 50 dinara za kilogram, praziluk od 80 do 100 dinara, riba u zavisnosti od vrste od 350 do 450 dinara, kore za pitu od 60 do 90 dinara , jabuke 60 dinara za kilogram.

Paljenje badnjaka I ove godine organizuju svi valjevski hramovi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.