Lokalni front: Zbog duplo manjeg aerozagadjenja u Teheranu škole zatvorene, a u Valjevu?

Kako se u Valjevu iz dana u dan sve teže diše i zagadjenje prelazi istorijske maksimume na istraživanje Svetske zdravstvene organizacije podsetili su aktivisti Lokalnog fronta.

Pre nekoliko dana predstavljen je izveštaj Svetske zdravstvene organizacije o istraživanju završenom početkom prošle godine. Naslov izveštaja, u slobodnom prevodu, glasi: „Uticaj zagađenosti vazduha na zdravlje građana Srbije“.  Moguć je i prevod „Udar na zdravlje“ koji možda bolje najavljuje nalaze istraživanja. Vera Marković, aktivista Lokalnog fronta kaže da je vrlo važan podnaslov tog izveštaja : „Poziv na akciju“.

„Tabela 3 izveštaja prikazuje godišnje proseke sadržaja čestica PM u periodu 2010-2015. Valjevo ima najveći petogodišnji prosek: 68,6 za čestice PM10. Takođe, petogodišnji prosek za PM2,5 najveći je u Srbiji – 44,59 mikrograma po kubnom metru.U tabeli 6 izveštaja nalaze se crni podaci o preranoj smrtnosti od posledica zagađenja vazduha česticama PM 2,5  za 11 gradova Srbije. Procenjeno je da je u posmatranom periodu svake godine prerano umrlo 242 stanovnika Valjeva iz starosne grupe iznad 30 godina,“kaže Marković.

merenje,četvrtak 16h

Istovremeno u istom izveštaju SZO navodi i naglašava da se smanjenjem koncentracije PM 2,5 čestica za samo 5 mikrograma po kubnom metru vazduha,  broj Valjevaca koji godišnje umre od zagađenja smanjio bi se na 210. Oko trideset života svake godine bilo bi spašeno.

Da je stanje alarmantno pokazuju svakodnevna očitavanja aerozagadjenja .“Smanjenjem nivoa za 10 mikrograma ovaj broj pao bi na 177. Sa 20 mikrograma došli bismo do broja od 108 umrlih godišnje. Ako je „Krušik“ izvor petine količina PM2,5, prelazak energo-bloka na gas smanjio bi godišnji prosek sa 44,59 na 35,67 mikrograma po kubnom metru vazduha, što je skoro 10. Umesto 242, od zagađenog vazduha umiralo bi 177 Valjevaca godišnje. I to je mnogo. Ali bismo sa 2,5 miliona utrošenih evra spašavali 65 života godišnje. I uštedeli troškove njihovog lečenja.Poziv na akciju, na žalost, u Valjevu, nije pomogao. Oni koji odlučuju kako će se iz budžeta trošiti pare građana ostali su gluvi na molbe da grad, za početak, nabavi bar uređaj za merenje koncentracije čestica PM 2,5“, kaže Marković.

Prošle nedelje škole u Teheranu su bile zatvorene. Koncentracija PM2,5 tamo je bila 145 mikrograma po kubnom metru. Ovih dana , Valjevci su u pluća uvlačili i 315  mikrograma PM2,5 sa svakim kubnim metrom udahnutog vazduha.

5 comments on “Lokalni front: Zbog duplo manjeg aerozagadjenja u Teheranu škole zatvorene, a u Valjevu?

  1. Bitiilnebiti

    Ovi postoje? I da ponovim,rešenje? Nemate naravno kao i za sve stvari koje nam servirate. Hoćemo rešenja.

    Reply
  2. Ana

    Treba svi da se nagaravimo i izadjemo pred Opštinu ne bi li skrenuli pažnju nadležnih da nešto učine. Grad je sav cadjav!

    Reply
  3. EXvaljevac

    Ajde dda prestanete da ložite ugalj, znate kako će vam biti bolje. To ne može ni Janko ni Marko da reši. Ajmo svaka kuća u Valjevu da da svoj doprinos.

    Reply
  4. Predrag Savić-Bleki

    „Bitiilnebiti“ je zanimljiv Hamlet. Čovek koji zna da piše, ali ne ume da čita…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.