Evo samo što nije: Tabašević čeka, ali budžetska inspekcija nikako da izda nalog

Na do sada oprečne informacije iz gradske uprave da li su gradonačelnik predsednik Skupštine pomoćnik gradonačelnika vratili nezakonite koeficijente I samim tim vratili novac u budžet, konačno je na javnoj raspravi odgovor dao Željko Tabašević načelnik budžeta koji je rekao da je to bila samo konstatacija revizora, a da nalog treba da da budžetska inspekcija. To znači da nisu. Ako nisu , za koliko je do sada oštećen budet grada Valjeva?

Radojičić, Ilić, Živković

Za ceo slučaj nezakonitih plata valjevska javnost nikada ne bi saznala da DRI  u izveštaju o izvršenoj reviziji  nije u delu nepravilnosti ukazao na :

 -Tokom 2018. godine prilikom obračuna i isplate plate za izabrana lica –Predsednika Skupštine, Gradonačelnika i Zamenika gradonačelnika  primenjen je veći koeficijent  od koeficijenta odredjenog zakonom o platama u državnim organima i javnim službama za izabrana llica u gradovima. 

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović do izveštaja revizora prihodovao je mesečnu zaradu od 125 500 dinara , predsednik Skupštine MIlorad Ilić sa nezakonitim uvećanjem od 33% prihodovao je zaradu od 113 600 dinara, a Nikola Radojičić pomoćnik gradonačelnika sa uvećanjem od 34% mesečno je zaradjivao 100 900 dinara.

Na stavljene primedbe I uočene nezakonitosti svaka lokalna samouprava po zakonu DRI odgovara odzivnim izveštajem u kome navodi kako je I na koji način uočene nepravilnosti ispravila. Po isom zakonu DRI ocenjuje stepen izvršenih izmena I daje svoj odgovor na svaku pojedinačno. Navodeći da li je zadovoljna ili ne navedenim I učinjenim. Istovremeno DRI može pokrenuti I krivične prijave protiv odgovornih lica ukoliko uočene nepravilnosti I nezakonitosti nisu otklonjene.

Iz gradske uprave u jednom trenutku stigao je nezvaničan odgovor da je zakon sada ispoštovan I da su koeficijenti vraćeni. Novo svetlo na ceo slučaj dao je na javnoj raspravi načelnik budžeta Željko Tabašević odgovarajući na pitanje gradjanina Slobodana Ilića da li su koeficijenti I novac vraćeni: „To nije znate, to je revizor konstatovao samo, vezano za ispatu plata. To je u nadležnosti kadrovske komisije pa ne bi mogao ja dati adekvatan odgovor što se tiče zaposlenih sve je po zakonu. To je konstatacija bila. Vi treba da znate da to bez naloga budžetske inspekcije , da bi se nešto postupilo. Znate nisu oni kontrolisali plate pa su našli. Dobro pa vi sad znate , pa neću da otvaram ovde , mi ćemo postupiti prema zaposlenim licima. Mi postupamo I kadrovska”.

Tabaševiću je sa mesta u sali Ilić replicirao rekavši da je to bila kontrola revizora I da to nije konstatacija već utvrdjena nepravilnost. Tabašević je na to odgovarao da nebi dalje da otvara „to“ pozivajući se na budžetsku inspekciju.

Ne treba zaboraviti da načelnik budžeta nema mogućnost odlučivanja po ovom pitanju  već je jedino merodavna odluka po kojoj se postupa nakon kadrovske komisije , načelnica Uprave koja zarade potpisuje. Medjutim prisutni u Sali mogli su da vide da je načelnica I na ovo pitanje pokazivala prstom Tabaševiću, sa mesta na kom je sedela, da neće govoriti o tome. Tako je Tabašević ostao usamljen u pokušaju da odgovori na pitanje o kom se praktično I nepita . Zanimljivo je da je u Sali bio I MIlorad Ilić predsednik Skupštine pa I Nikola Radojičić pomoćnik gradonačelnika koji su lako mogli dati odgovor da li su vratili pare u budžet koje su po mišljenju I navodu revizora nezkonito primali. Ipak nijedan od njih dvojice nije to učinio.

Kako sada stvari stoje ukoliko koeficijenti nisu vraćeni, a shodno odgovoru koji je dao Tabašević nisu , zarade na koje je revizor stavio primedbu se I dalje isplaćuju.

Ukoliko pomenuta lica primaju zarade koje nisu u skladu sa zakonom kada će im nezakoniti koeficijenti biti oduzeti I još važnije kada će vratiti novac u budžet ?

Možda odgovor na ovo pitanje neće sada dati budžetska inspekcija , možda ni revizor , možda ni tužilaštvo , ne sada za vreme aktuelne vlasti. Ali jednom, u budućnosti …

Do tada ne treba zaboraviti da neko živi mesec dana od onog što je njihovo nezakonito povećanje.     

15 comments on “Evo samo što nije: Tabašević čeka, ali budžetska inspekcija nikako da izda nalog

 1. Radn..GU..

  Tabaševiću neznaš da da povećaš koficijent običnim radnicima kojisu na minimalcu,sramota..Znači ovo program za obračun plate podržava..

  Reply
 2. Istina

  Pišite o tome kako pričaju da nam je struja najjeftinija u Evropi, a niko ne spominje da nam je i radna snaga i zarade najjeftinija u Evropi…

  Reply
 3. GAZDARICA Gorica

  Kad ce Gorica, Kalat i ekipa vratiti pare od projekta Nevidljiva deca 172 000eura?
  Dokle ce tuzilastvo da cuti?

  Reply
 4. Istina

  Nemojte da cenzurišete komentare koji nisu uvredljivi…
  Lepo sam napisao, umesto da komentarišete zašto navedeni nisu već odgovarali, kao i oni što su trebali protiv njih preduzeti mere, vi pišete da li će smanjiti koeficijente i vratiti pare… Pa hajde svi da uzimamo pare pa ćemo videti da li ćemo da vraćamo… Budite realni, ili sledi javna kritika… Sve sam komentare koje ste mi izbriisali skrinšotovao…
  Hvala.

  Reply
 5. Kpd

  Umesto Kaplar da zavrsi u zatvoru zbog Jablanice on biva nagrađen kao penzioner,enormnom platom i penzijom

  Reply
 6. Jašta More

  Alo rođaci ova bratija radi kako hoće i koliko hoće ali ne može dokle hoće, njih savršeno ne zanima ništa sem njihove lične dobiti. Od kada je gavran pocrneo OVO nešto u Valjevu nije bilo.Gde su intelekti ovoga grada,privrednici,mladi ljudi studenti zar je moguće da se niko ne oglašava da je svima dobro. Ovi bahati,primitivni,nepismeni,korumpirani ovdašnji i dođoši ne nailaze na bilo kakav otpor,osudu sankcije i lagano se spremaju za sledeći mandat. To smo zaista zaslužili za bolje i nismo !!

  Reply
 7. BEZ OBRAZA

  Ni stida ni srama,Milorad Ilić bio u zatvoru zbog mahinacija oko prodaje i proipasti Jablanice,OSTAVIO LJUDE NA ULICI BEZ POSLA,a sada se slika kao spasilac grada,i čovek koji brine o gradu,i priča za nekoga da je lopovSRAMOTA

  Reply
 8. Bravar

  Da li vama ovaj Tabašević izgleda da ima završen fakultet,ili da je automehaničar?

  Reply
 9. Pako

  Pustite Tabasevica da se covek koncentrise na kladionicu nema on vremena da razmislja ko je uzeo vise ili manje.Pa on je bre zreo da radi u kladionici za pultom a ne u Opstini. Njemu je kancelarija vise u Max betu nego u Opstini. Polako pucaju konci po svim savovima😀😀🙈🙈

  Reply
 10. Montekristo

  Ne kapiram sta je jos nejasno ovom narodu, a vezano za klepanje ove bedne vlasti, pocev od drzavnog pa do lokalnog nivoa? Kradje – mafijaske ili kokosarske (drzavna/lokalna vlast), bahatost, primitivizam, apsolutna nestrucnost i promovisanje iste, osvetnicka nastrojenost prema svakome ko ne uziva u tome sto je „njima“ dobro, podanicki odnos lokalnih jadnika prema vodji sto rezultira pretvaranjem ovoga grada u najstrasniju vukojebinu, afera za aferom, itd, itd… U ovom brlogu plivaju samo ljige bez trunke morala i dostojanstva, to je vise nego ocigledno. Postoje samo dve mogucnosti u koje nas guraju: bojkot izbora ili cekanje kada ce pasti krv. Jezivo zvuci, ali je to cinjenica i treba da smo toga svesni. Pametan covek treba da se i plasi i stidi sto je nateran da u ovom veku biramo izmedju te dve opcije. Koliko godina je potrebno da nam postane jasno da nam zapravo kradu zivote? Jesmo li svesni da vlast nije fudbalski klub za koji navijamo? Jesu li nam puni dzepovi i stomaci? Kako smo odeveni? Idemo li na odmor „na more“ ili u selo? Koliko stare automobile vozimo? Po kakvim putevima? Sipamo li pune rezervoare? Kad pozelimo odemo na porodicni rucak u restoran? Skoknemo povremeno u shoping „preko“? TO je VLAST – ambijent u kome zivimo od svog rada, a on ili valja ili ne valja! Nema trece! Ili jos uvek gutamo price tipa „zuti su krivi za sve“? Narode, osvesti se! To nije tesko, potreba su samo tri grama! Gram mozga, gram casti i gram dostojanstva! Samo toliko! Imamo li ih ili nemamo?!

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.