VIPOS proslavio četiri decenije postojanja i rada

Svečanom akademijom u hotelu „Grand“, Visoka poslovna škola strukovnih studija, koja je danas deo Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija, obeležila je veliki jubilej – 40 godina rada i postojanja, ujedno i četiri decenije višeg i visokog obrazovanja u Valjevu.

Na Svečanoj akademiji prikazan je film „Od Više škole do Akademije strukovnih studija“, koji prati istorijat rada naše Škole, od 7. novembra 1979. godine, kada je osnovana Viša ekonomska škola, sve do današnjih dana.

U pozdravnoj reči, profesor dr Mlađen Vićentić naveo je da VIPOS trenutno ima 500 studenata na osnovnim strukovnim i više od 150 studenata na master strukovnim i daljinskim studijama.

„Četrdeset godina nije mali period i to je put na kom kao i na svakom putu imate dosta prepreka. Na tom putu uvek smo se trudili da ispunimo našu misiju i viziju rada i postojanja u oblasti obrazovanja. Na svakom tržištu poslovanje je teško, a tržište obrazovanja je i specifično. Zbog toga smo, da bismo izašli u skladu sa zahtevima tržišta, morali naše programe da menjamo i inoviramo. Posebno smo ponosni na afirmaciju master strukovnih studija. Za ovih 40 godina uvek smo isticali svoju tradiciju, državnost i posebno da smo mi valjevska državna škola. Ističemo školovanje za praktična i primenljiva znanja i nema boljih primera od takve jedne priče nego da 40 naših studeneta radi u kompaniji Europrom, a od pedesetak zaposleenih u kompaniji Dunav osiguranje radi naših 15 studenata. To je čak 30% zaposlenih“, istakao je dr Vićentić.

Objašnjavajući šta poslednja institucionalna promena znači za valjevsku visoku školu i visoko obrazovanje u našem gradu, dr Vićentić je rekao: „Promenili smo status i deo smo Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija, medjutim bez obzira na to prevashodno moramo gledati šta se dešava u našem dvorištu. I najpre moramo insistirati na kvalitetu nastave. Sve strukovne škole imaju trenutno u Srbiji problem sa brojem upisanih studenata, odnosno povišenog broja upisa i na osnovne i na master studije. U budućem periodu očekuje nas promena zakona o finansiranju visokog obrazovanja, verujemo da će sredstva opredeljena od strane budžeta biti manja i zbog toga škola kao i u prethodnom periodu na tržištu mora nalaziti alternativne izvore načina finansiranja. Jedan od prioriteta koje moramo još da ostvarimo i razvijemo su studije na daljinu, jedna smo od retkih škola koja to ima. U konstelaciji odnosa u okviru Akademije upravo imamo mogućnost da iskoristimo i kadar iz škole u Užicu i da akreditujemo taj jedan program u okviru informacionih tehnologija“.

Povodom svog jubileja, na svečanosti VIPOS-a su dodeljene i jubilarne plakete i povelje, prvim diplomcima, od Više ekonomske škole do master studija, kompanijama s kojima škola ima najdugovečniju i najbolju saradnju, saradnicima van radnog odnosa i penzionerima i zaposlenima sa najdužim stažom.

2 comments on “VIPOS proslavio četiri decenije postojanja i rada

  1. Student

    Zašto su kod nas često najbolji po ćoškovima i u poslednjim redovima? Da li je to slučaj i sa ovom fotografijom?

    Reply
  2. Mica89

    Čestitam prvom diplomcu master studija Goranu Gavriloviću, koji ne samo što je ušao u istoriju kao prvi diplomac na mester studijama, nego i kao odličan student, dobar kolega i prijatelj..

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.