U Valjevu već poskupeo hleb

Struja u Srbiji će od 1. decembra poskupeti 3,9 odsto. Hleb u Valjevu u većini pekara već poskupeo, sledi povećanje pretplate za RTS, a analitičari tržišta tvrde da će povećanje cene struje pratiti I ostali proizvodi u kojima struja učestvuje kao stavka. 

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić najavio poskupljenje struje od 1. decembra za 3,9 odsto I rekao  da je u pitanju minimalno povećanje, pošto se cena nije menjana poslednje dve godine, a nije bilo korekcija čak ni za visinu inflacije.“To je daleko ispod zahteva i opravdanih troškova energetskih kompanija“, rekao je Antić za Radio-televiziju Srbije.Prema njegovim rečima, struja za industriju neće poskupljivati.

U Valjevu u kom je prosečna zarada ispod nivoa Republike , već nakon najave ministra o poskupljenju struje vidljivo je da je u pojedinim pekarama cena osnovne namirnice, hleba, povećana za tri odnosno 4 dinara. Osim što gradjane čeka nova cena struje najavljeno je da će iznos na istom računu koji se odnosi na pretplatu za javni servis takodje biti uvećana za 35 dinara , sa sadašnjih 220 na 255 dinara mesečno.

Iako ministar Antić ne najavljuje poskupljenje struje za industriju , analitičari smatraju  da će najverovatnije odmah nakon nove cene struje uslediti nove cene za brojne proizvode . Oni tvrde da će proizvodjači upravo iskoristiti trenutak povećanja cene struje kako bi pokrili neke druge troškove ukoliko se poskupljenje ne bude odnosilo na njih.

U metežu cena koje skaču ministar Antić je naveo da imamo najjeftiniju struju u regionu. Ipak , ministar nije naveo gde  je recimo plata u Valjevu ili nekom drugom srpskom gradu  u regionu. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.