Budžet na meti elementarnih nepogoda

Iako niko u Valjevu ne zna koje su to elementarne nepogode zadesile grad Valjevo u periodu izmedju jula I oktobra ove godine , grad Valjevo je drugim rebalansom podigao iznos sa sanaciji štete od elementarnih nepogoda sa 21 na 53 miliona dinara. Istovremeno, Vamedia saznaje da su neka plaćanja obustavljena jer nadzorni organ nije želeo da potpiše okončanu situaciju.

U period od jula do oktobra gotovo na prste jedne ruke mogu se naborjati kišni dani, a I oni sa slabijim pamćenjem tvrde da elementarne nepogode nije bilo. Ipak grad Valjevo povećao je za upravo ta dva meseca iznos za sanaciju štete od elementarnih nepogoda za 32 miliona.

Koliko je poznato na teritoriji sela Suvodanje vanredna situacija proglašena je u julu , ali ne ove već prošle godine . U istom mesecu proglašena je vanredna situacija u još pet sela: Brezovice, Bačevci, Suvodanje, Rebelj i Belići, ali prošle , a ne ove godine . U avgustu mesecu proglašena je vanredna situacija u Gorjoj Bukovici, ali ne ove, već prošle godine.

U toku 2019. godine Štab za vanredne situacije je naložio odbranu od poplava , ali u junu mesecu, pre prvog rebalansa budžeta u julu . Ovim nalogom data su uputstva javnim preduzećima da se očiste rečna korita kako bi se povećao protok vode.

Grad Valjevo nije objavio informaciju kada su vanredne situacije okončane, ali je u julu ove godine jedna od dve tačke na telefonskoj sednici Gradskog veća bilo proširenje spiska izvodjača radova za slučaj elementarnih nepogoda.

Zakon kaže da u slučaju vanrednih situacija nije neophodno raspisivati tendere za sanaciju štete nastale usled elementarne nepogode, a grad je dužan da poseduje spisak gradjevinskih preduzeća I njihovih gradjevinskih mašina koje može nalogom aktivirati u hitnim slučajevima pomoći stanovništvu.

U izveštaju iz 2018. godine DRI je kao jednu od nepravilnosti vezanih za elementarne nepogode navodi:

-Iz sredstava stalne budžetske rezerve finansiraju se rashodi i izdaci za namene koje nisu predvidjene zakonom o budžetskom sistemu kojim je propisano da se stačna budžetska rezerva koristi  za finansiranje rashoda i izdataka na ime učešća RS, odnosno lokalne vlasti u otklanjanju posledica vanrednih okolnosti kao što su: zemljotres, poplava, suša, požar, klizišta, , snežni nanosi, grad, životinjske i biljne bolesti, ekološkakatastrofa i druge elementarne nepogode, odnossno drugih vanrednih dogadjaja , koji mogu da ugroze život i zdravlje ljudi i prouzrokuju štetu većih razmera.

Ovaj navod znači da su sredstva koja su postojala korišćena za druge namene.

U odeljenju za infrastrukturu nemoguće je dobiti informaciju koji su to radovi izvedeni I za šta su bila neophodna dodatna sredstva iz budžeta, a Vamedia s druge strane saznaje da je zbog odbijanja da potpiše jednu od okončanih situacija lice koje je bilo nadzor , ekspresno otišlo na bolovanje . Problem se pogoršao kada je , po istim saznanjima, svoj potpis odbio da stavi I načelnik odeljenja.. Već iz ovih činjenica jasno je da nešto sa elementarnim nepogodama nije u redu. Gradjani izvesno znaju da nepogoda nije bilo I tu činjenicu nije moguće sakriti, ali se zato sve ostalo krije od javnosti koja je sredstva I uplatila u budžet grada.  

2 comments on “Budžet na meti elementarnih nepogoda

  1. Goran Markovic

    Da li se tu opet pojavljuju poznata lica Zorarn Mitrovic-Pitac i Milan Ninic Faza-familijarno ? koliko Fazan ima masina koje su potrbne za otklanjanje elementarnih ne pogoda ?Za njih Drzana Reviziorska prica ne vazi samo trpja lovu u necije dzepice i posle sediote i podelite .Bando Valjevska jer to ta prica da niko nema pravo da kaze ili kuzae na nesto sto se kosi sa zakonom ?Sada pocinje aktulnije da budu kupovine stanova po Grckoj i jos nekim destinacijama od cijeg novca banditi? Napadate porodice slanjem slika coveku koga ste prisiljavali da potpise , kada imate m..a potpisite sami ! Koje su to elementarne nepogode kada je sunec , kada nema kisnih dana ?

    Reply
  2. Valjevac

    Elementarna nepogoda je u Valjevu otkada je SNS došao na vlast. A Pitaća pitajte gde je kupik zavesu od 5000 € i gde je ta zavesa. U SNS su svi isti ko jaje jajetu. Glisić neki dan za Mrkonjića veli da je LOPINA jedna a sa njm vrši vlast …… ko je onda lopov?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.