Može da bude – Ne mora da znači

Gradsko veće na  zasedanju je razmatralo i prihvatilo Izveštaj Stručnog tima za smanjenje aerozagađenja na teritoriji grada Valjeva sa predlogom mera i aktivnosti koje se mogu primenjivati u narednom periodu, kao i Program kontrole kvaliteta vazduha za grad Valjevo u 2020. i 2021. godini , medjutim mere koje su predložene i ne moraju biti realizovane.

Konstatujući da u Valjevu gradjani udišu vazduh III kategorije odnosno prekomerno zagadjen vazduh u kome je povišen iznos PM10 i PM25 čestica, Gradsko Veće je usvojilo Izveštaj Stručnog tima. U Obaveštenju, izveštaju sa same sednice Veča ne postoje pojašnjenja ove tačke dnevnog reda , odnosno gradjani iz nje ne bi mogli saznati ništa vezano za rad Stručnog tima.

Ipak u materijalu dostavljenom medijima vidljivo je da je Stručni tim dao niz mera koje bi trebalo sprovesti po pitanju smanjenja aerozagadjenja, ali nijedna od tih mera nije obavezujuća ni za koga.

Stručni tim  u izveštaju navodi mere koje se odnose na regulisanje saobraćaja u gradu kako bi se smanjio stepen izduvnih gasova na prostoru užeg gradskog jezgra i u zonama koje su posebno izložene aerozagadjenju koje uključuju izgradnju obilaznice, biciklističkih staza, izmenu režima ulica u smislu uvodjenja jednosmernih ulica. Stručni tim predvideo je i predložio kao poseban segment ozelenjavanje grada, povećanje broja zelenih površina sa zasadom novih stabala i rastinja . Jedna od posebnih mera koja je predložena Gradskom veću , a koja se nalazi u izveštaju je subvencionisanje nabavke kotlova na bioenergente od strane grada za privatna  ložišta, domaćinstva. Kako se može videti Stručni tim je predvideo da subvencija grada u tim slučajevima bude iznos do 50 000 dinara  s tim da gradjani koji bi konkurisali moraju ispuiti odredjene uslove , odnosno da imaju legalizovan objekat , da su izmirili obaveze prema komunalnim preduzećima i gradu, da menjaju energent. Stručni tim je u 2019. godini pribavio čak i mišljenje odeljenja za finansije koje se izjasnilo da je u ovoj godini moguće izdvojiti čak 6 miliona dinara za subvencije promene energenta odnosno nabavku kotlova za grejanje.

Sve ovo za sada je uzalud trud, s  obzirom da od mera u 2019. godini jedino što je vidjeno jeste smanjenje cene priključka na daljinski sistem grejanja. Ova mera moguća je ukoliko se objekat gradjananalazi na trasi toplovoda dok za sve ostale ostaje nedostižna mogućnost.

Stručni tim oformljen je u martu ove godine i svoj prvi izveštaj izložio je na sednici Skupštine u julu kada je izveštaj i usvojen , ali mera koje bi trebalo da budu izvedene i potom sprovedene iz samog Izveštaja nije bilo. Identično će se ovaj Izveštaj naći pred odboricima na samom kraju meseca novembra kada se očekuje sednica Skupštine. Da li će tada biti ikakve rasprave u smislu donošenje konkretnih mera i predloga , pitanje je koje ostaje otvoreno do sednice.

Pomenuti tim nastaviće sa radom pa će, kako je za sada moguće saznati, dati i predlog Programa zaštite životne sredine sa planom budžetskog fonda. Medjutim , da li će takav plan i predlog biti usvojen nije poznato.

Gradsko veće tako je na sednici praktično usvojilo dokument koji je za sada samo informativni i obaveštajni, ali ne i obavezujući . Mere mogu biti usvojene, ali ne znači i sprovedene.

Dok se Valjevci guše u sopstvenom gradu, evidentno je da mere koje Stručni tim predlaže ne prolaze pa se može zaključiti da   je Stručni tim bez obzira na to što posvećeno radi na rešavanju ovog problema samo puko zamazivanje očiju javnosti od strane gradske vlasti. Odnosno, stvaranje privida da se gradska vlast bavi rešavanjem ovog problema iako se u stvari i ne bavi.

Nešto će biti 2020. godine, nešto će biti 2021. godine , ali i ne mora. A šta god da bude, te mere, ma koliko crno zvučalo, shodno podacima koji su izneti već u Valjevu od strane medicinske struke,  moguće je da neće dočekati stotinak naših sugradjana koji su oboleli od opstruktivnih bolesti pluća i organa za disanje kao posledica udisanja zagadjenog vazduha.        

2 comments on “Može da bude – Ne mora da znači

  1. Milan

    Prvo odluka da se zabranjuje upotreba uglja i mazuta za grejanje.
    Drugo, da grad finansira prelaz na toplanu (besplatan priključak za sve) ili da kupe kotlove na pelet. Uz to da usluge dimničara budu besplatne uz dodatno subvenciju za filtere na ostale.
    Treće, redovno pranje ulica.
    I pitanje, ko kontroliše privatna ložišta. U Pantićevoj, Pop Lukinoj i drugim gradskim ulicama od smrada može ne može da se prođe.

    Reply
  2. GANE

    A drvored u Dušanovoj ulici.Potrebno je rasteretiti centar grada probijanjem ulice preko Senjaka poligona na V Puka,Suviborsku sa duplim trakama,duple trake produziti kroz tunel do Lozničkog puta.Zabraniti upotrebu uglja,i proizvodnju BAJADERA…..

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.