Lokalni front: Dva meseca od hapšenja uzbunjivača

Na tačno dva meseca od hapšenja uzbunjivača Aleksandra Obradovića aktivisti Lokalnog front organizovali su štand na Gradskom trgu na kom su razgovarali sa gradjanima nastojeći da ih informišu o Obradovićevom slučaju. Lokalni front u izjavi medijima posebno se osvrnuo na kompaniju Krušik kao jednog od zagadjivača vazduha u Valjevu.

Konstatujući da odgovorni za slučaj hapšenja Aleksandra Obradovića sjedne strane mirno ćute , a sa druge zbunjeno i nepovezano odgovaraju odbornik u Skupštini grada i aktivista Lokalnog fronta Ljubomir Radović osvrnuo se i na objavljene podatke o poslovanju Krušika.

„Nekoliko cifara iz završnih računa otvara neka pitanja o kojima bi rukovodstvo „Krušika“, a takođe i akcionari, građani Valjeva, morali da razmisle. Na primer, zašto su zalihe sa 3 milijarde i 3 miliona dinara u 2015. porasle na  5 milijardi 223 miliona krajem 2018? Ili, zbog čega je „Krušik“ na kraju 2017.  dobavljačima u zemlji dugovao 1 milijardu 369 miliona, a na kraju 2018. više od 2 i po milijarde? Nije teško pogoditi kako se ovi dugovi prema dobavljačima odražavaju na brojne kooperante u Valjevu i okolini. Da bi stvar bila još gora, podaci Narodne banke Srbije pokazuju da su poslovni računi HK „Krušik“ najmanje tri, a verovatno svih osam godina u blokadi. Koliko juče, 17.novembra,  ukupni iznos blokade bio je preko 508 miliona dinara. Uporedite ovaj podatak sa činjenicom da Agencija za privredne registre nemilosrdno briše male preduzetnike zbog blokade od 24 meseca.Kako onda „Krušik“ uopšte radi?“ upitao je Radović.

On kaže da se  platni promet u zemlji i inostranstvu obavlja  preko posebnih tekućih računa otvorenih zaključkom Vlade Srbije iz novembra davne 2011.godine.

Govoreći o broju zzaposleih Radović je izneo podatak da je na kraju 2016. „Krušik“  imao 2 257 zaposlenih, među njima 5 magistara i 1 126 nekvalifikovanih radnika, koji su tada činili 49,89% ukupnog broja zaposlenih. Kraj 2018. godine dočekao je 3 231 radnik. Taj jedan neparni je bio magistar. Ubrzani prijem novozaposlenih popravio je položaj nekvalifikovane radne snage u „Krušiku“: takvih je sada 1 965, što čini 60,82% ukupnog broja zaposlenih.

„Svi, sa izuzetkom ministra policije, policijskih inspektora i tužilaca, videli su  tabelu u kojoj su prikazane cene po kojima je „Krušikovu“ minu 82 mm dobijao čuveni GIM u poređenju sa državnom firmom „Jugoimport“ SDPR. Svi oni, da su hteli, mogli su da vide ime izvesnog Branka Stefanovića na listi kupaca koji su dolazili u „Krušik“. Sa ove tabele veoma je lako izračunati profit koji je ostvario GIM. Umesto u kasi „Krušika“, zeleni dolari završili su u rancu ministrovog tate Branka.Čerupanje „Krušika“ kako je pokazao Aleksandar Obradović, dobija ubrzanje. Dolarske cifre sve su ozbiljnije i to se vidi i po nervozi zbunjenih ministara i predsednika. Neće, pre mesec i po dana izmenjeni Nadzorni odbor „Krušika“, u poslovnoj politici za tekuću godinu utvrditi potrebu da se modernizuje postrojenje koje godinama truje stanovnike Valjeva. Reč je o pojedinačno najvećem zagađivaču vazduha u gradu, što potvrđuju i članovi aktuelne vlasti koji se bave aerozagađenjem u okviru famoznog Stručnog tima“, kaže Radović koji smatra i da službenici grada koji kontrolišu 23% akcija Krušika neće i dalje ništa uraditi po ovom pitanju.

Čak i da Grad Valjevo nije vlasnik preko 23% akcijskog kapitala „Krušika“ , građani Valjeva, imali bismo sva prava da pitamo ko sve truje i zagađuje vazduh koji udišemo. Ta prava garantuje nam davno ratifikovana konvencija iz Arhusa pretočena u zakone Republike Srbije, smatraju u Lokalnom frontu.

„Pre skoro godinu dana na zahteve „Lokalnog fronta VA“, zahteve podržane sa preko  hiljadu i po potpisa građana, službenici Grada, oni najviši, nisu umeli da odgovore. Umesto da priznaju da ništa nisu radili pune tri godine, osnovali su tzv. stručni tim za smanjenje aerozagađenja. Ovaj tim jeste doneo nekoliko ozbiljnih preporuka, ali nije uspeo ono najvažnije: da odbornike Skupštine ubedi da je čak i za prve korake na putu rešavanja problema neophodan i neki novac u budžetu. Tako će se i ove godine udeo sredstava uloženih u kvalitet valjevskog vazduha meriti tek promilima ukupnih budžetskih rashoda.Od 27.februara, kada je formiran, stručni tim zadužen da smanji aerozagađenje na teritoriji Grada Valjeva (tako piše u rešenju o osnivanju tima), nije učinio mnogo. Nije ni mogao mnogo; za ozbiljna rešenja potreban je ozbiljan novac koji ovaj grad više nema. Nema ga, jer je utrošen, na primer, za kupovinu livada koje su neki proglasili za industrijsku zonu“, rekao je Željko Trifunović aktivista Lokalnog fronta.

On navodi da je Stručni tim ipak načinio jedan hrabar korak navodeči da je  14. marta ove godine, Radna grupa izdvojila kao najvećeg identifikovanog zagađivača valjevskog vazduha energo-blok HK „Krušik“. Ovo postrojenje, rekli su, koristi lignit niskog kvaliteta i u okolinu emituje ogromne količine štetnih materija.

„Nedavno je u listu „Napred“ ovo još jednom potvrdio uzbunjivač koji je i predsednik stručnog tima za smanjenje aerozagađenja. Šta više, naveo je da „Krušik“ dnevno troši 50 do 70 tona, tona, lignita najnižeg kvaliteta sa površinskih kopova „Kolubare“!Nadamo se samo da  nove valjevske uzbunjivače niko neće smestiti u kućni pritvor“, rekao je Trifunović.

Aktivista Lokalnog fronta Vera Marković iznela je podatak da „Krušik“ nije dostavio nikakve podatke za Lokalni registar izvora zagađivanja, što inače nalažu zakonski propisi. Poslednji  Registar za Grad Valjevo objavljen je u aprilu ove godine i u poglavlju 5 na listi zagađivača „Krušika“ nema. „U međuvremenu, čitamo izveštaj o poslovanju „Krušika“ u 2018. godini. Jedno poglavlje ovog izveštaja nosi naziv „Informacije o ulaganjima u zaštitu životne sredine i bezbednost i zdravlje na radu“. Prva rečenica glasi: – HK „Krušik“ posebnu pažnju posvećuje bezbednosti i zdravlju na radu i zaštiti životne sredine, oblasti koja pored neposrednog uticaja na poslovanje ima i daleko veći -društveni značaj. Konkretnije, dalje se kaže: – Kada je u pitanju zaštita životne sredine sprovođenje propisa iz ove oblasti odvija se u skladu sa finansijskim mogućnostima kompanije.Nigde se ne pominje  energo-blok, ne pominje se lignit, ne pominje se zagađivanje vazduha. Ono što posebno zabrinjava jeste izjava da se propisi sprovode u skladu sa finansijskim mogućnostima kompanije! Ako je rukovodstvo „Krušika“ svesno problema koje stvara emisija štetnih materija, kako nam tvrde naši uzbunjivači iz stručnog tima, zašto nije ranije započelo da ovaj problem rešava? Ili će razlog ponovo biti što takvi poduhvati „regionalnog lidera u odbrambenoj industriji“ nisu u skladu sa finansijskim mogućnostima?“ upitala je Marković.

Na kraju obraćanja medijima Lokalni front postavio je još nekoliko pitanja nadležnima:  Da li neko od službenika koji sede u Karađorđevoj 64 učestvuje u radu skupštine akcionara? Da li neko sme da prenese  rukovodstvu „Krušika“  podatke o broju Valjevki i Valjevaca bolesnih i pomrlih i zbog toga što kompanija nije sprovodila propise iz zakona o zaštiti životne sredine? Šta je sve moglo, po pitanju valjevskog vazduha, da se učini novcem koji je završio u privatnim džepovima?

1 comment on “Lokalni front: Dva meseca od hapšenja uzbunjivača

  1. i oni da se zna

    Svemu ovome je doprinelo i nekadašnje rukovodstvo pored Mladena i Vladana Lukića na čelu sa Jovanom Davidovićem,koji je napravio plodno tlo za sve pomenute mahinacije

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.