Laureati nagrade “Dobar primer Novog optimizma” Aleksandar Obradović I Biljana Stojković

Skupština udruženja građana „Novi Optimizam“ donela je odluku da tradicionalnu godišnju nagradu „Dobar primer Novog Optimizma“ za 2019. godinu dodeli Aleksandru Obradoviću, uzbunjivaču iz Valjeva, kao i Biljani Stojković, profesorki Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Priznanje će, kao i svake godine, biti uručeno 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, kada će biti i obeležen i 15. rođendan Novog Optimizma.

„Udruženje „Novi Optimizam“ smatra da je Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz fabrike „Krušik“ u Valjevu, obelodanjujući javnosti podatke o umešanosti najvišeg državnog vrha u nelegalne radnje vezane za trgovinu oružjem, pokazao pravi primer šta znači biti građanin, odnosno beskompromisno se boriti za istinu, pravdu i javni interes u teškim društvenim okolnostima u kojima danas živimo. Hrabro iskoračivši ispred kolega, i svih drugih koji su znali i ćutali, Aleksandar je postao simbol nepristajanja na laž, ponižavanje i pljačku.
Da bi svako sledeći, vođen Aleksandrovim primerom, imao odlučnost da progovori, mora da zna da kao podršku ima sve nas, odnosno javnost koja se ne miri sa nepravdom i nasiljem, i koja u odsutnim trenucima pokazuje solidarnost.

Profesorka Biljana Stojković je kao javna intelektualka u prethodnom periodu promovisala i pomogla veliki broj inicijativa i okupljanja motivisanih solidarnošću i pobunom protiv stanja u društvu. Kroz medijske nastupe, lično pojavljivanje na licu mesta gde i kada god je to potrebno, kao i druge različite vidove konkretne pomoći, stala je, ne samo iza Aleksandra Obradovića, nego i iza studenata koji su blokirali rektorat protestujući protiv plagiranog doktorata ministra finansija, ugroženih kolega iz akademske zajednice, inicijativa koje se okupljaju na bazi ženske solidarnosti… Biljana je Dobar primer Novog Optimizma kao akademska radnica koja je ustala u odbranu integriteta Univerziteta, kao profesorka koja je podržala svoje studente i kao žena koja hrabro i odlučno nastupa u javnosti, braneći vrednosti na kojima se između ostalog temelji postojanje i rad Novog Optimizma.
Uvereni smo da ćemo ovogodišnjim izborom dobitnika nagrade podstaći optimizam da je promena u društvu moguća, aktivizam kao oružje kojim ćemo se za tu promenu izboriti, ali i Novu solidarnost, kao vrednost koju moramo da vratimo u javni prostor. Iz tog razloga, ove godine smo učinili presedan, te će umesto jedne, biti dodeljene dve nagrade.

Nagrada „Dobar primer Novog Optimizma“ dodeljuje se pojedincima i organizacijama koje se kroz svoj rad i javni angažman dosledno bore za one vrednosti koje su jasno izražene u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima UN i Proglasu „Novog Optimizma“, te svojom inicijativom daju dobar primer zajednici i društvu. Neki od prethodnih dobitnika ove prestižne nagrade su glumica Mirjana Karanović, esejista Mirko Đorđević (posthumno), pisac i novinar Ivan Ivanji, bivši Zaštitnik građana Saša Janković, bivši Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, karikaturista Predrag Koraksić Koraks, a prethodne godine nagrada je pripala rediteljki Mileni Minji Bogavac.

NO“

10 comments on “Laureati nagrade “Dobar primer Novog optimizma” Aleksandar Obradović I Biljana Stojković

 1. dedagaga

  Додела таквих награда јесте права ствар. Честитам.

  Reply
 2. Марко Краљевић

  Čestitam, upravo ste objavili javno da strana agentura kroji kapu opoziciji, priznali da iza mržnje aktuelne vlasti stoji strani faktor, koji želi da izgura ovog nesrećnika na naslovne strane svih belosvetskih medija koji su u službi ugnjetavanja Srbije. A on mučenik samo želeo da pomogne majci da se osveti rukovodstvu fabrike koje je dugo vremena ucenjivala….

  Reply
  1. Five minutes

   Bravo Zil. Dok Marko šenluči s turcima, Šarac kolo vodi. Ni goreg vremena, ni gorih kolovođa. Sreća da se išta ovako dobro, hrabro i časno pojavi kao neko poput ovog dečka. Nego, Marko bi mogao sa svojima da ustanovi neku sličnu nagradu i odma’ je dodeli Šarcu, jer boljeg i nemaju.

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.