Vazduh u Valjevu već sada zagadjen, tek nas očekuje zimsko zagadjenje

U Valjevu,  merenja kvaliteta u poslednjih sedam dana pokazuju da je vazduh zagađen na nivou četvrte kategorije. Bez obzira na činjenicu da prava grejna sezona još uvek nije počela u vazduhu izmeren povišen procenat PM 10 čestica.

 „Pikovi“ su bili 18-tog na 19-ti oktobar sa 70, odnosno 23-ćeg na 24-ti oktobar sa 60 mikrograma PM-10 čestica po kubnom metru, dok je maksimalna dozvoljena koncentracija ovog polutanta 50 mikrograma po kubnom metru.“ Sve to već sada posebno ugrožava pacijente sa respiratornim tegobama, pacijente sa kardiovaskularnim problemima i oknološke pacijente sa malignitetima pluća. Kada tokom zimskih meseci nivo aerozagađenja bude još viši što nas, na žalost, očekuje, biće ugrožene i ostale ranjive kategorije, kao što su deca i trudnice. Zbog toga, u periodima najviših vrednosti PM-10 čestica, a to je najčešće od 8 do 18 časova, ugoženi treba da smanje broj svojih izlazaka spolja, smanje fizičke aktvinosti i provedu više vremena u kućnim uslovima“ kaže onkolog dr Zoran Živković, predsednik gradskog Saveta za zdravlje.

Već ranije su saopšteni alarmantni podaci o povišenoj stopi smrtnosti kao posledici aerozagadjenja, a Živković navodi da sledeći meodologiju Instituta Batut u Valjevu ima čak 60 prevremenih smrti zbog aerozagadjenja.

“U slučaju udisanja PM-10 čestica, koje skraćuju dah, srce se napreže da bi kompenzovalo smanjeni unos kiseonika i pri tom se iscrpljuje. Na taj način, pored razboljevanja pluća, one dovode i do srčanog ili moždanog udara i možemo ih smatrati uzrokom iznenadne srčane smrti, za koji nemamo valjani dokaz”. objašnjava Živković.

Trenutno , iako grejna sezona nije u punom jeku na stepen zagadjenja utiču izduvni gasovi automobila, prašina sa gradilišta.” Povišen vazdušni pritisak uslovljava takođe i da svo aerozagađenje koje već postoji, a nije vezano samo za izvore grejanja kao što su toplane ili individualna ložišta, bude „sabijeno“ ka zemlji i zato u velikom broju gradova imamo povećane vrednosti polutanata u vazduhu, naročito PM-10 čestica. Dakle, sada nije reč o zagađenosti koja potiče od izvora grejanja, već o izduvnim gasovima automobila koji su takođe veliki „proizvođači“ PM-10 čestica, kao i prašini podignutoj sa poljoprivrednih dobara ili gradilišta“, navoid Biljana Mladenović iz Zavoda za javno zdravlje

Povišen vazdušni pritisak dodatno otežava situaciju, a smanjeno strujanje vazduha čini da već ovih dana značajno teže dišemo.Ove zime shodno činjenici da će se ložišta masovno popaliti , a posebnih aktivnosti i mera na smanjenju aerozagadjenja nije bilo situacija sa aerozagadjanjem ostaće nepromenjena u odnosu na prethodne zime.

Pred Valjevcima je da se pripreme na činjenicu da šta god da rade u Valjevu neće moći da dišu punim plućima ili će u suprotnom pluća biti puna štetnih čestica.  

8 comments on “Vazduh u Valjevu već sada zagadjen, tek nas očekuje zimsko zagadjenje

 1. GANE

  Zabraniti loženje ugalj,a šta je sa privredom u Dušanovog ulici od Biroa do Europroma

  Reply
   1. DVERJANIN014

    Drvored? Najvaznija tema? Narod nema leba da jede!
    Dodji na trg u ponedeljak.

    Reply
 2. Obavestena

  Dajte Bobi još jedan mandat i sve će da bude rešeno u suprotnom nek vas vozaju aktivisti Lokalnog fronta sa praznim pričama!

  Reply
  1. DVERJANIN014

   Za LF se slazem. Gvozdenovic je tu jos maloi cao zasva vremena.Ziveo srpski pokret Dveri, ziveo Savez za Srbiju.
   Bojkoto laznih, do pravih izbora.

   Reply
 3. marija

  Ni jedna merna stanica u Srbiji koja trenutno pokazuje dobro ili odlicno stanje zagadjenosti
  vazduha ne iskazuje vrednosti koncentracije cestica PM10 i PM 2.5 a koje su i najopasnije za
  zdravlje stanovnistva.
  Tako se stice pogresan utisak o kvalitetu vazduha u velikom delu Srbije i gradjani dovode u opasnost.
  U Valjevu su ove cestice horor! imam probleme sa astmom i moram da kupim preciscivac vazduha
  ili ruski ambilife ili cepter ali nije mi jasno zasto ae od nas kriju ovako vazni podaci za zdravlje?

  Reply
  1. Dora

   Ne mogu da verujem da se već mesecima unazad, priča i piše o zagađenju vazduha, a da se pritom ne preduzima ništa. I da zagađenje vazduha, zavisi od toga da li će biti sunca, ili vetra. E svašta.

   Reply
  2. dana

   Bolje sto kriju kad bi nam rekli pravo stanje tek bi bilo sokantno… sto manje znamo lakse nam bude…

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.