“Srbijanka” konačno u valjevskim rukama, kupac “Europrom”

Imovina „Nove Srbijanke“ iz stečaja danas je na javnom nadmetanju u Privrednom sudu prodata kompaniji „Europrom“ za 288 miliona dinara, četiri miliona više od početne cene.

Na prodaju je bilo oglašeno zemljište nekadašnje fabrike površine od oko 12 hektara, kao i svih zgrada, među kojima su fabrika voćnih sokova, fabrika alkoholnih pića, rashladne kule, skladišta, hladnjača, magacin i drugo. Na licitaciji su pored “Europroma” učestvovale i valjevske firme “Publik” i “King komerc”, kao i beogradska firma “Kapital”, ali niko od njih nije licitirao više od početne cene.

“Veliki posao nas očekuje, jer od nekadašnjeg giganta nije ostalo praktično ništa, s obzirom da je sva proizvodna oprema još pre otvaranja stečaja isečena i prodata kao obično staro gvožđe, a kroz pojedine fabričke hale, koje su obrasle u korov, počelo je da niče drveće. Srbijanka u svom vlasništvu više nije imala ni sopstveni službeni ulaz i pristupni put, trafo-stanica je razvaljena, svi kablovi počupani, tako da nas za početak očekuje sređivanje krša” – rekao je novinarima ispred Privrednog suda Desimir Tadić, direktor i suvlasnik “Europroma”, potvrđujući da “Europrom” nije samostalno kupio, već u aktivnoj saradnji sa Domaćim trgovačkim lancem (DTL).

Tadić je potvrdio da su odluku da prevagnu da kupe „Novu Srbijanku“ doneli i zbog činjenice da „Europrom“ ima parcelu pored fabrike i da zahvaljujući tome može da uđe u novu imovinu.

„Naša prva ideja jeste da vidimo šta od tog prostora i ruiniranih hala možemo da iskoristimo da tu instaliramo novi skladišni prostor za potrebe Europroma, ali i naše alijanse DTL koja će sada biti još prisutnija na ovom području. Naravno, emotivno vezani za našu Srbijanku razmišljamo i šta je ostalo od resursa kako bi se pokrenuo bar deo proizvodnje. Najveći nosilac razvoja bila je fabrika voćnih koncentrata, koja je najduže i najuspešnije radila, ali je nažalost sva isečena. To su i izuzetno traženi proizvodi i u inostranstvu, a verujemo da ima potencijala i među proizvođačima“, rekao je Tadić dodajući da se od prostora od 12 hektara može napraviti mini industrijska zona u kojoj, ako bude zainteresovanih, drugim firmama se može iznajmiti prostor za poslovanje.

Da podsetimo, “Srbijanku” je u prvoj privatizaciji 2007. godine kupila firma “Medija svjat” iz Sofije iza koje je stajao jedan od najbogatijih ljudi Balkana, bugarski biznismen Hristo Kovački koji je u Srbiji kupio 12 firmi. Bugari su odmah fabriku preimenovali u „Novu Srbijanku“ i posle samo godinu dana rada naprasno su odustali od otkupa šljive, kupine i maline i njihove prerade, pa je kombinat izgubio decenijama utemeljeno tržište, poslove i profit. Pre otvaranja stečaja 2012. godine, policijska istraga je utvrdila da je država u slučaju “Nove Srbijanke” oštećena za 3,5 miliona evra, pošto je “Medija svjat” nezakonito 12 hektara zemljišta kombinata prenela na dve druge bugarske firme – “New express finance” i “Storko trade” iz Sofije.

A vredi podsetiti i na izjavu gradonačelnika Valjeva Slobodan Gvozdenović u aprilu ove goidne, kada je najavio da lokalna vlast planira da „Srbijanku“ ponovo vrati u Valjevo, tako što bi tu fabriku u stečaju kupio Grad ili država.

“Privredni apelacioni sud je doneo presudu kojom zemljište i imovina Srbijanke ulaze u stečajnu masu tog preduzeća i to je za nas odlična vest. Sada mogu sa puno optumizma da gledam na činjenicu da će država vratiti Srbijanku u svoj posed i da ćemo moći da tražimo pravog investitora koji će uložiti u poljoprivrednu proizvodnju i preradu hrane ovde u Valjevu”, rekao je pre skoro pola godine Gvozdenović.

Ni Grad ni država, nego je “Srbijanku” kupio “Europrom”.

15 comments on ““Srbijanka” konačno u valjevskim rukama, kupac “Europrom”

 1. мр Предраг М.Вулетић

  Богу хвала што је Србијанку купио Еуропром чији је сувласник Десимир Тадић племенит и одговоран човек, који је до ове позиције дошао корак по корак.Он ће свакако знати како да унапреди оно што је купио-сигурно је да неће урадити ништа другачије.

  Reply
  1. Istina

   Nemaš ti pojma. Jesi li ti onaj što si se sto puta kandidovao na izborima za nekog predsednika i uzimao novac od građana?
   Nema veze i ako nisi, samo da ti objasnim.

   U svakoj normalnoj zemlji, tolike pare mogu da se steknu kroz rad tri generacije. A kod nas desetak porodica, firmi drži 90% kapitala, a ostala gologuzija radi kod tih kvazi poštenih privatnika za 25000 dinara. Dovukli su i strane firme pa tako da nismo samo robovi kod naših bogataša, neko i kod arapa, kineza i drugih naroda. Gubimo čoveče državu, nestajemo, ati pričaš o patriotizmu i domaćinu u Srbiji… Nema toga više to je tvoja generacija na čelu sa Miloševićem uništavala 10 godina. Sve je rašeno pogrešno i prošli smo kako smo prošli…

   Reply
 2. Creator

  Lepo si rekao , iz ruine sto jeste unapredice je u magacine za svoje potrebe , gde ce radnici srecno zaradjivati svojih 30 -tak hiljada …

  Reply
 3. GANE

  A šta bi ostli koji su konkurisali uradili sa ruiniranim objektom ,i kolike bi plate dali zaposlenim

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.