Počinje rekonstrukcija železničkih stanica izmedju Beograda i Valjeva

 Na inicijativu potpredsednice srpske Vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorane Mihajlović, da pored projekata modernizacije železničke infrastrukture i železnički objekti moraju biti lepši i uređeni kako bi se vratilo poverenje javnosti, „Infrastruktura železnice Srbije“ pokrenula je program rekonstrukcije železničkih stanica širom Srbije.

železnička stanica Lazarevac

Tako će naredne nedelje „Infrastruktura železnice Srbije“ početi uređenje i rekonstrukciju železničkih stanica na pruzi između Beograda i Valjeva. Do kraja oktobra biće uređene stanične zgrade u Beloj Reci, Barajevu, Barajevo – Centru, Velikom Borku, Stepojevcu, Vreocima, Lazarevcu, Lajkovcu, Slovcu, Divcima i Valjevu.

Reč je o pruzi koja je modernizovana 2017. godine zahvaljujući sredstvima iz ruskog kredita i kojom vozovi saobraćaju brzinom od 100 kilometara na sat.  Vreme putovanja vozova na ovoj relaciji je konkurentno, prevoz pouzdan, a cene povoljnije, pa broj putnika raste, što sve ovu železničku deonicu čini izuzetno značajnom.

 „Infrastruktura železnice Srbije“ ovaj posao realizovaće u saradnji sa društveno odgovornim kompanijama koje učestvuju u projektu modernizacije srpskih železnica, pa će ovaj put one svojim besplatnim radom podržati uređenje železničkih stanica na deonici barske pruge između Beograda i Valjeva. Reč je o kompanijama: Raj Švelen, AŽD, Milenijum, Signaling, Progres, Sloga, Institut Mihajlo Pupin i Galeb.

 „Infrastruktura železnica Srbije“ nada se da će se u narednom periodu i druge društveno odgovorne kompanije priključiti ovoj akciji i doprineti uređenju železničkih stanica širom Srbije.Pored realizacije investicionih projekata modernizacije železničke infrastrukture, poput izgradnje pruge za velike brzine, obnove 750 kilometara regionalnih  pruga u Srbiji i automatizacije putnih prelaza, „Infrastruktura železnice Srbije“ uređenjem staničnih zgrada doprinosi novom i lepšem izgledu železnice u Srbiji u korist potreba svih korisnika usluga.                                                                    

I dok velike železničke infrastrukturne projekte „Infrastruktura železnice Srbije“ realizuje uz punu pomoć i podršku države i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uređenje staničnih zgrada ova železnička kompanija finansira iz sopstvenih prihoda.

Ovaj projekat predstavlja  jednu od značajnih aktivnosti „Infrastrukture železnice Srbije“, kojim treba da se poboljša ugled železnice, povrati poverenje u javnosti, putnicima omogući lepše i prijatnije putovanje, a korisnicima kvalitetna i efikasna usluga i funkcionalniji objekti.

Projekat uređenja železničkih stanica, započet je prošle godine, „Infrastruktura železnica Srbije“ i uspešno se nastavlja i u 2019. , posebno na modernizovanim prugama i najznačajnijim železničkim pravcima.                             

Tako su prošlog meseca obnovljeni stanični objekti između Beograda i Vršca, pored ostalog, i u Sebešu, Pančevo Glavnoj, Pančevo Varoši, Banatskom Novom Selu, Uljmi, Banatskom Karlovcu, Alibunaru, Vladimirovcu i Vršcu. 

Na trasi novouvedene linije Kragujevac – Lapovo – Mladenovac uređene su stanične zgrade Batočina, Lapovo, Lapovo Varoš, Velika Plana, Palanka, Kusadak, Kovačevac i Mladenovac, kao i stajališta Ratare i Rabrovac.                               

Ukupno je tokom ove i prošle godine „Infrastruktura železnica Srbije“ već uredila oko sedmadeset staničnih objekata širom Srbije, od kojih neki i po nekoliko decenija nisu bili rekonstruisani. Samo u 2019. godini već je urađeno ili će do kraja godine biti rekonstruisano oko 90 staničnih zgrada, a vrednost izvedenih radova biće oko 200 miliona dinara. Među stanicama koje su ove godine već uređene su i: Sremska Mitrovica, Pirot, Lazarevac, Crveni Krst, Šid, Negotin, Odžaci, Karavukovo i mnoge druge. Prošle godine u rekonstrukciju staničnih zgrada uloženo je oko 100 miliona dinara i završeno je tridesetak objekata, među kojima i Vranje, Vranjska Banja, Sevojno, Loznica, Bor, Dragačevo, Ćićevac, Leposavić i druge.                                    

Nakon decenija nebrige o staničnim objektima, mnoge železničke stanice su danas oštećene, ruinirane i u izuzetno lošem stanju. Upravo izgled stanica ostavlja prvi i možda najjači utisak na putnike i korisnike usluga, pa je „Infrastruktura železnice Srbije“ zato donela odluku da uređenje železničkih stanica postane jedan od značajnih pravaca delovanja ove kompanije.                                    

U skladu sa tim, već tokom oktobra „Infrastruktura železnice Srbije“ planira da realizuje još jednu veliku akciju uređenja staničnih zgrada širom Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.