Novi donirani projekat Centra za održiv lokalni I regionalni razvoj Šušeoka

“Uvedite FUK – sprečite korupciju, netransparentnost i loš nadzor” je projekat koji Centar za održivi lokalni i regionalni razvoj Šušeoka (u daljem tekstu: COR) realizuje u tri okruga Zapadne Srbije (Mačvanski, Kolubarski i Zlatiborski), u narednih osam meseci, uz podršku sredstava Vlade SAD. Projekat je deo programa pod nazivom LOVA (LOkalni VAljani budžeti), koji već petu godina sprovodi COR. Posle projekta „Trošenje lokalnih budžeta“, realizovanog u Kolubarskom okrugu – 2017. godine, novi projekat COR je drugi uzastopni, koji je u poslednje tri godine, podržan sredstvima Vlade SAD.

Trošenje javnih sredstava u RS, kako na republičkom nivou, tako i na lokalnom nivou, praćeno je identifikovanim nepravilnostima i neracionalnostima. Često su one na lokalnom nivou veće, ali istovremeno manje vidljive, i sa izuzetno štetnim dugoročnim razvojnim posledicama. Razloge za takvo stanje treba tražiti u netransparentnosti rada, lošem nadzoru, korupciji, izostanku sveobuhvatnih analiza, nedovoljnom znanju i spremnosti nadležnih osoba da vrše neophodne reforme.

Nereformisana komunalna javna preduzeća (JKP) i javne ustanove (JU) su više podložni koruptivnim radnjama, pri čemu njihovo, najčešće praktikovano, netransparentno poslovanje, onemogućava zainteresovanu javnost, pre svih građane (ali i osnivače, civilni sektor, medije i ostale korisnike usluga…), da vrše potreban nadzor rada i trošenja javnih resursa. Kod svih navedenih aktera postoji kritičan nedostatak teorijskih i praktičnih znanja o zakonskoj obaveznosti uvođenja i uticaja sistema finansijskog upravljanja i kontrole (FUK) na: (1) pružanje efikasnih javnih usluga, (2) nivo transparentnosti rada i (3) nadzor poslovanja JKP i JU. Takva situacija ima za posledicu nastavak pružanja nekvalitetnih, neekonomičnih i neefikasnih javnih usluga, što značajno onemogućava ili usporava ukupan razvoj lokalnih zajednica. Opisani problem imperativno nameće neodložnu realizaciju doniranog projekta uz široku javnu podršku.

Projekat podržava neophodne reforme naših JKP i JU i doprinosi ispunjenju obaveza RS iz pregovaračkog Poglavlja 32 – „Finansijska kontrola“, a koje se odnose na uvođenje sistema FUK kod korisnika javnih sredstava.

Značaj ovog projekta ogleda se u tome što će rezultati dobijeni realizacijom projektnih aktivnosti u dva izabrana projektna subjekta iz Grada Šapca: JKP „Toplana Šabac“ i JU „Narodni muzej Šabac“, omogućiti da se: ubrza proces uvođenja i primene sistema FUK kod drugih JKP i JU; unaprede znanja svih učesnika u projektu (kako lokalnih pružalaca javnih usluga, tako i njihovih korisnika, NVO i medija); unapredi nivo transparentnosti i stvori osnov za uspešan nadzor poslovanja lokalnih pružalaca usluga i trošenja javnih resursa, kako bi se predupredila pojava koruptivnih radnji i obezbedilo kvalitetno, ekonomično i efikasno pružanje javnih usluga građanima i privredi, što pospešuje demokratski i održiv razvoj lokalnih zajednica. Direktni korisnici efekata ovog projekta su: uprave i zaposleni dva subjekta iz Grada Šapca, nadležni članovi uprava i nadležni službenici drugih JKP i JU, korisnici lokalnih javnih usluga, predstavnici NVO i medija, dok su indirektni korisnici – lokalne zajednice.

Projekat se realizuje u perodu septembar, 2019. – maj, 2020. godine. Realizacijom projekta se razvija i primenjuje moderan, poželjan, demokratski i održiv mehanizam zaštite od korupcije, netransparentnosti i neadekvatnog nadzora poslovanja JKP i JU, a najveću korist od njegovog sprovođenja imaće naši građani i privreda.

Dobrodošlo je učešće i doprinos u sprovođenju projekta kako svih navedenih, tako i drugih zainteresovanih lica.

3 comments on “Novi donirani projekat Centra za održiv lokalni I regionalni razvoj Šušeoka

 1. Valjevac

  Održivi razvoj postoni kada postoji RAZVOJ, a kada ne postoji razvoj projekti su samo pranje para. Ovo mi liči sve na SIRĆETA i njegovo poimanje politike privrede vere ….

  Reply
 2. Re-vizor.

  Taj FUK je gomila papira, koji završavaju u fijocii a po njima se ne radi.
  Što bi se primenjivao kada se ne primenjuju ni zakoni.
  A njihova izrada pareno košta.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.