Inspekcije „češljaju“ Dom zdravlja?

U valjevskom Domu zdravlja, pripadnici inspekcijskih poslova policije i RFZO u toku jučerašnjeg dana izvršili su kontrolu plaćenih prekovremenih radnih sati, navode zaposleni u ovoj ustanovi.

Kako Vamedia saznaje od zaposlenih u Domu zdravlja , poslovi ove ustanove bili su predmet kontrole i istrage od strane inspekcijskih organa. Isti izvori navode da su inspekcije bile zainteresovane za plaćene prekovremene radne sate u službi stomatologije i režijskih poslova. Zaposleni tvrde da su predmet provere bili i  isplaćeni sati u vezi sa projektom „Nevidljiva deca“ koji je Dom zdravlja realizovao zajedno sa Centrom za socijalni rad i gradom Valjevom.

Republički fond zdravstvenog osiguranja do sada je u više navrata ukazivao na nemansko trošenje novca od strane ove ustanove , a javnosti su poznati slučajevi trošenja sredstava za mobilne telefone, zarade pojedinih zaposlenih na osnovu nedozvoljenih koeficijenata, plaćanja prevoza, prekovremenih sati i slično. Prekovremeni sati nisu prvi put predmet kontrole što u okviru redovne kotrole od strane Fonda što vanrednih kontrola po podnetim prijavama.

RFZO je gotovo svaki put nakon izvrršene kontrole zahtevao od ustanove povraćaj sredstava u utvrdjenom prekoračenom iznosu. „Zbog ovih inspekcija računovodstvo je danas zaista radilo dužže i prekovremeno jer je trebalo uraditi plate , a to nisu mogli jer je inspekcija bila prisutna u toku dana“, tvrdi izvor Vamedie iz redova zaposlenih.

Ipak izvori Vamedie navode da su sada pored inspekcije RFZO Dom zdravlja kontrolisali i pripadnici policije. Iako zaposleni tvrde da je predmet istrage i završeni projekat „Nevidljiva deca pa i prekovremeni sati vezani za taj projekat, nejasno je kako su isti sati mogli biti ostvareni ukoliko projektno nije postojala takva mogućnost. Ukoliko je takva pozicija u projektu odobrena to bi značilo da su odobrena i sredstva.

Ipak o projektu u protekle dve godine nije moglo mnogo da se sazna s obzirom da su po upućenom zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja da dostave informacije isti ignorisali i odbili i Centar za socijalni rad i Dom zdravlja. Zašto je dokumentacija projekta tajna pitanje je koje ostaje otvoreno .  

Kako se može videti na stranici Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU, EU je projekat finansirala u okviru granta sa 163 668,86 eura.  Od dokumenata na sajtu pod istoimenim nazivom „Nevidjiva deca“ od dokumenata vildjiva je samo Studija slučaja.  Menadžer ovog projekta bila je Jelena Kalat,  trenutno vršilac dužnosti direktora JKP Vidrak sa mandatom koji je istekao  pre nekoliko meseci.

13 comments on “Inspekcije „češljaju“ Dom zdravlja?

 1. Budućnost

  Тресла се гора родио се миш.
  Па то су исти људи, исто семе. Друштво се све више раслојава и зато нестајемо.
  И треба да нестанемо!

  Reply
 2. Ivan Valjevski

  Svi zaposleni u Domu zdravlja znaju za malverzacije sa nezakonitom isplatom prekovremenih radnih sati i sa projektom “Nevidljiva deca”. Sve je rađeno uz blagoslov direktorke i šefova u Domu zdravlja. Ovo naše dno, nema dna!!!!

  Reply
 3. Valjevac

  Ovo je Država koju su pokrali oni što imaju sada najveće penzije. I oni dok ne odgovaraju dzaba smo krečili.

  Reply
  1. Propast

   Тако је. Мора руља да изађе на улицу и побуни се против све веће социјалне неједнакости. Све мора да се довевде у распон 1:3 и плате и пензије. Не могу ни приватници да се појединачно богате, све мора да се доведе у ред, или нестајемо скроз.
   Шта нам вреди од десетак посто богаташа који имају 90% капитала, па ништа… Народ одлази…

   Reply
 4. Prlicko

  Bas tako.Tresla se gora,rodio se mis.Ovo je samo pustanje Jelene Kalat niz vodu jer vise nije bliska sa Goricom.RFZO mora da zvanicno iznese da je direktor odgovoran za koeficijente i niko drugi.Ko ce ovde odgovarati bas me interesuje?

  Reply
 5. Goran Markovic

  Evo jos jedan dokaz kako se krade od bolesne dece , od bolesnih i nemocnih da bi se namirili svoji dzepovi i svoje dece , ej bando od koga kradete zar mislite da sve ce proci ..NECE . Da podsetim nosioc projekta je Jelena Kalat , tu su Rstic Radoica znate obnaj sto pomaze socijalno ugrozenim osobama , pa rad dr stomatologa na Stomatologijei Valjevo koje radise nezakonito prekovremene cak i kada su bile na svadbi { posediujem snimak , tacno vreme,datum } .Ovde samo da se primeni zakon sve postoji u pisanom -overenom dokumentu-dokuimentima i cak je de Branka Antic upozorena da to ne radi jer nije po zakonu i ti koji su pitali bili su prekoreni da rade onako kako ona kaze , dalje ko je naredio dr Branki Antic da ovako radi , kako je Klat Jelene muz bio ukljicen i koje su to ,,moralne,, osobe koje kradu , otimaju pre svega od dece ?Naravno ima jos ovde dosta materijla za odgovornost mislili su da ce sve da sakriju , ali ima , ima …Za sve ovo odgovorno tvrdim znao je i slobodan { ,,zet,,} gvozdenovic gradonacelnik , znal aje i Pravnica , znal je i Vesan Jokic koja promenu jos jedno radno mesto sada je u Opstini i st aj eko i koga to zaduzio da se tako radi u Domu zdravlja da se nepostuju zakoni koji su duboko usli u KRIMINAL. P.S Postavljam pitanje koliko je i na koji nacin umesana u ovaj projekat NEVIDLJIVA DECA gorica multipraktik Bozic BEMAKO , da li je istina da je sev radjeno po njenom naredjenju? Odgovorno tvrdim da je u Domu zdravlja KRIMINAL i pozivam sve Drzavne institucije da ispitaju celokipna rad u zadnjih nekoliko godina . KAD…TAD…

  Reply
 6. Emilija

  Ne razumem,pustanje Jelene Kalat niz vodu? Koju vodu,kome nije bliska? Mislite ne sede pod istim krovom na poslu ali van posla,sede naravno. Steta,jeste im kadar Kalat. Gde im je specijalista grada Valjeva za javne nabavke Vesna Jokic koja sedi u Domu zdravlja a za opstinu i druga javna preduzeca i ustanove,radi javne nabavke?Gde su pare id ,,Nevidljive dece”?Gde, gde i mnogo puta,gde su pare?

  Reply
 7. Banda

  Nikad veci lopovluk i javasluk,prekovremenim satima potkupljeni svi,posebno oni koji su se bunili nekad,pranje para nevidjenih razmera . Nema lekova ,nema osnovnih sredstava,renovira se po istom tragu svake dve godine . Inspekcija je samo satro,da bi na kraju rekli:Vidite da je kod nas sve legalno . Kada se otkrio neki lopovluk kod Vucicevih ljudi,sve je dozvoljeno,samo otimaj i onako su svi zacutali…

  Reply
 8. sofi

  STA JE SA SEFOM SOFERA I NJEGOVIM MALVERZACIJAMA OKO PREKOVREMENIH I MNOGIH STVARI?

  Reply
  1. Goran Markovic

   ,sofi,, Evo ja cu da ti odgovorim svi su u istoj priciu i to ce se dokazati kroz dokumentaciju pa i tog sefa i nisu samo prekovremeni i da li je i taj vas sef ucestvovao u projektu NEVIDLJIVA DECA? Znaci znam ko pise i dobro je i znam da u Domu zdravlja ima 95 % nezadovoljnih .Znam i to da jure po Drzavnim institucijam da se ne procesuira, ali jednom mora doci kraj toj BANDI koja mora odgovarati pred zakonom.KAD TAD..

   Reply
 9. Sestra

  Kakvo renoviranje – pranje para
  A prekovremene dobijaju prijatelji direktorke, oni koji su na liniji
  Proverite bolovanja

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.