Danas je Sveti Luka

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog apostola Luku.

Sveti apostol i jevanđelist Luka je jedan od četvorice apostola. Jevanđelje je napisao 15 godina nakon Hristovog vaskrsenja. Naziva se  i jevanđelje mladosti jer opisuje rođenje Svetoga Jovana ali i rođenje Isusa Hrista.

Sveti Luka je bio lekar i ikonopisac, a  Sveti Luka je na ikonama i predstavljen kako piše svoje jevanđelje u kom se obraća mnogobošcima i neznabošcima, a pored njega leži tele, kao simbol žrtvi koje je otac Svetoga Jovana, Zaharije prinosio.Nakon smrti svetih apostola Petra i Pavla Luka odlazi u Galiju, Italiju, sever Afrike (Libija, Egipat) i do mnogih drugih mesta te do svojih poznih godina propoveda veru u Hrista.

Napisao je jevanđelje na molbu mnogih hrišćana oko 60-te godine, a po mučeničkoj smrti apostola Pavla poče da propoveda Jevanđelje Hristovo i po Dalmaciji, Italiji, Makedoniji i drugim mestima.
Njegovo delo ogleda se i u tome što je živopisao ikone. I to ikonu: Presvete Bogorodice (tri ikone), i ikone svetih apostola Petra i Pavla. Zbog toga se i smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.