Dani gljiva bez podrške grada – Kome uručiti zahvalnicu?

Predstojećeg vikenda na Divčibarama biće održana tradicionalna manifestacija „Dani gljiva“. Već nekoliko godina Gljivarsko društvo Valjevo pokušava da na manifestaciji „Dani gljiva Divčibare“ dodeli „zahvalnicu“ Gradu Valjevu, ali kako se niko od predstavnika grada ne pojavljuje to i nije moguće. Zahvalnica je pripremljena i ove godine.

Valjevska javnost već je upoznata sa tradicijom održavanja manifestacije Dani gljiva u okviru koje se pored pripreme gulaša od gljiva već godinama unazad organizuju brojne aktivnosti poput predavanja o gljivama, detekcija gljiva na terenu. Iako sama manifestacija ima tradiciju i posećenost, od dolaska nove vlasti u gradu, sama manifestacija nije prepoznata kao takva pa joj se na konkursima za podršku manifestacijama dodeljuju minimalna sredstva. Sredstva koja nisu dovoljna za organizovanje. Ipak manifestacija traje i zahvaljujući Gljivarskom društvu iz Valjeva održava se svake godine.

Istovremeno na svakoj od tih manifestacija proteklih godina Gljivarsko društvo priprema zahvalnicu gradu.

„Dodelom zahvalnica želimo da ukažemo na protivzakonit rad komisija u vezi dodele sredstava iz budžeta grada Valjeva. Članovi komisije potpisuju bodovanje koje bi moralo biti u skladu sa Pravilnikom i pozitivnim propisima. Bodovanje ne potpisuje nalogodavac koji nalaže  kako bodovati. Nalogodavci se menjaju ali odgovornost članova komisije sa dokazima , ostaje. Dokaza im baš puno,  ako se analiziraju bodovanja, da li su u skladu sa Pravilnikom, a tek kada se pogledaju izveštaji o realizaciji projekata“, kaže Dragić Tomić predsednik Gljivarskog društva.

Kao dokaze za ono što tvrdi, Tomić navodi :

– Manifestacija „Dani gljiva Divčibare“ na dva konkursa objavljena 2018 godine, po istom Pravilniku, isti projekat… na jednom dobijaju 44.8 bodova a na drugom, iste godine, dobijaju 80 bodova i oba puta ispod crte, nema subvencija, Ili:

-manifestacija „Lekovitim stazama Valjevskih planina“ 2014. godine je imala najviše bodova i bila na prvom mestu.

-manifestacija „Lekovitim stazama Valjevskih planina“ 2015. po istim kriterijumima je bila na drugom mestu.

-po istim kriterijumima, ista manifestacija je 2016 godine odbijena…..

„Pa i  objavljivanje konkursa i dodela sredstava, a manifestacija je već bila održana primer je Udruženje „Zdrav Život“-„Igre bez granica“-2018 godine. Puno toga ima zahvaljujući Zakonu o pristupu inaformacijama od javnog značaja.Do 2011 godine lokalna vlast je sufinansirala pojedine manifestacije bez ikakavih kriterijuma. Nakon kontrole od strane Državne revizorske institucije (Broj: 400-459/2012-01) 2011 godine gradu je naloženo da mora poštovati propise te da se dotacije nevladinim organizacijama mogu davati samo nakon sprovedenog konkursa. Prvih godina koliko-toliko se poštovao Pravilnik, ali, poslednjih nekoliko godina, bodovanje nema veze sa Pravilnikom,koji je u medjuvremenu i promenjen. Takodje, moram napomenuti da se subvecionišu TURISTIČKE manifestacije, a ne vašari…i manifestacije su u cilju privlačenja turista“, objašnjava Tomić.

Dani gljiva biće održani I ove godine bez obzira što podrška grada praktično izostaje, a ljubitelje gljiva ponovo očekuju brojne aktivnosti. Grad naravno očekuje “zahvalnica”.

5 comments on “Dani gljiva bez podrške grada – Kome uručiti zahvalnicu?

  1. valjevac

    Što bi manifestaciju Grad podržao, individualna skupina umišljenika misli da svi mi treba da plaćamo njihovo iživljavanje. Romi su bili pre dominantni u gljivarstvu i nisu bili tako umišljeni ovi njihovi naslednici jesu.

    Reply
  2. Srećko srećković

    Jagnjijadu u Pričeviću podržala je kompletna jagnjeća brigada. Krvljala se jagnjetina za sve pare. Po komisijskim bodovima i kriterijumima dodeljuje im se max. 100 bodova. Ovde su se vučićevci i dačićevci u potpunosti kreativno iskazali u doslednom negovanju tradicionalno dobrih međusobnih odnosa koji se mogu svesti samo na jednu, njima svima dobro znanu pojavu:krvljanje do besvesti.

    Reply
  3. Valjevac

    Gradska vlast ne samo da je prestala da finansira ovu manifestaciju, već je počela da finansira drugu sa sličnom idejom. Sva podrška Dragiću i celoj ekipi gljivara da istraju na organizaciji ovog neobičnog i zanimljivog dogaðaja. Vidimo se u subotu na Divčibarama.

    Reply
  4. Pera

    Sve što je lepo i u svrsi turizma (dolazak ljudi sa strane) i nije seljoberski, neće imati podršku ovakvog Valjeva !!!

    Reply
  5. Pera

    „valjevac“ – Pa i oni tvoji SNS gljivari, kobajagi sa Medvednika, isto to rade na Divčibarama ali im nešto ne ide ? Valjda numeju pa im slaba posećenost , za razliku od ovih drugih ? A za to ih bogato nagradi Opština, pa još stignu i da se švrljkaju po gradovima ex-Yu !!!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.