Dan protesta u Valjevu

      6 коментара на Dan protesta u Valjevu

Ponedeljak 28. oktobar u Valjevu je obeležio niz protestnih aktivnosti. Pre  mitinga u 17 sati održanog na Gradskom trgu , organizovana je protestna šetnja do fabrike Krušik i potom predaja pisma podrške Aleksandru Obradoviću.

Sa parolama „Sloboda za Aleksandra“ i „ Nisi sam“ u Valjevu je organizovana protesna šetnja sa Gradskog trga do fabrike Krušik. Kolona gradjana prošetala je Karadjordjevom , Uzun Mirkom i Uliccom Vladike Nikolaja gde se ispred kapije Krušika okupljenim gradjanima obratio najpre Zoran Lutovac predsednik Demokratske stranke.

„Ovde smo zbog nekoliko stvari, najpre da se solidarišemo sa Aleksandrom, ali ne samo zbog toga. Ovo jeste njegov problem , ali je problem celog društva. Ovde smo da se solidarišemo kao predstavnici NVO , političkih stranaka , kao gradjani oko toga da normalizujemo jednom ovu državu Srbiju. Ovo daleko prevazilazi njegov i problem njegove porodice , ovo je problem našeg društva . Osim toga , ovde smo da iskažemo nezadovoljstvo zbog načina na koji se izveštava u Srbiji gde se heroji proglašavaju za izdajnike, a gde se izdajnici kriju iza zastava i jarbola. Mora jednom stim da se prestane. Mi smo ovde kao gradjani koji se bune jer imaju pravo na to. Samo režim koji je dostojan da bude priznat ima legitimitet“, rekao je predsednik DS-a Zoran Lutovac .

Po njegovim rečima režim koji radi u sopstvenom interesu i interesu pojedinaca nije dostojan da vodi jedan narod. On je naveo primer Čilea gde su gradjani izašli na ulice nakon najave da će poskupeti karta u metrou. „To je bio samo povod, gradjani su izašli jer u Čileu postoji veliko raslojavanje i razlika izmejdu bogatih i sirmašnih velika. Mi u Srbiji imamo na hiljade razloga zbog čega treba da protestvujemo i zato je došlo vreme da se svi solidarišemo i budemo jedan front u odbrani naših prava i traženju naših sloboda“, rekao je Lutovac.  

Oslobadjanje medija i institucija jedan je od prvih zadataka koji je pred gradjanima Srbije kako bi se u Srbiji stvorili uslovi za normalan život s jedne i slobodne izbore s druge strane. Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca , ispred stana Aleksandra Obradovića još jednom je istakao da je Obradović heroj modernog doba. „Aleksandar Obradović je simbol, pobunjene , iskrene i normalne Srbije. Zato moramo da s eizborimo da ovaj čovek bude pušten na slobodu. Hrabri, normalni i pravdeni ljudi, oni koji su uzbunili Srbiju se nalaze u zatvoru , a lopovi šetaju slobodno , da li želite u takvoj Srbiji da živite? Da li želite da živite u Srbiji u kojoj vas u lažnim uniformamam , lažne patriote napadaju i vredjaju? Da li želite da živite u Srbiji u kojoj otac ministra policije trguje oružjem ? Želite li da živite u Srbiji u kojoj se svakog dana kupuju diplome i falsifikuju doktorati ? Pa niko neće da živi u takvoj Srbiji. Ili ćemo pokazati da smo složni i pobediti ovo zlo ili će zarobljenih , pritvorenih Aleksandara biti više. Ja vas pozivam da budete slobodni da pokažemo Srbiji i medjunarodnoj zajednici da ovo nije vladavina prava koje su svima puna usta . Ne ože biti vladavine prava kad aneko ko ukae na lopovluk bude u zatvoru“, rekao je Zelenović.

Za vreme održavanja skupa ispred fabrike, s obzirom da je bio kraj radnog vremena , zaposleni su iz fabrike izašli na zapadni i istočni izlaz dok su okupljeni gradjani  kapiju Krušika izlepili flajerima na kojima je pisalo: „Budite se uzbunjivači“. Obezbedjenje fabrike je odmah nakon odlaska gradajana iste flajere uklonilo.   

U povratku na Gradski trg gde je organizovano potpisivanje peticije za oslobadjanje Aleksandra Obradovića predstavnici gradjana praćeni kolonom okupljenih  je Aleksandru predala pismo podrške koje su podržali gradjani Srbije hiljadama potpisa, a koje su prikupile različite NVO.

 Obradović je gradjane pozdravio sa balkona na kome se pojavio sa sinom.

6 comments on “Dan protesta u Valjevu

  1. Krklja

    Živela REPUBLIKA KOLONIJA,ona vam je pokazala nekada kako se to radi,i svi ti ljudi su nestali i zaboravljeni i nemaju ništa,ni posla ,ni stanove ni pare ni kola

    Reply
    1. MaKi

      Republika Kolonija, tada su vas izj.. Kao sto ce i ovi sto hoce po drugi put da uniste krusik. Jedino Vucko nije izj.. ljude.

      Reply
  2. Kej

    Lep stan u centru gradaicaj ga mladi čovek brzo zaradio,mora da je firma u kojoj radi kako dobra,ili ima velike škole

    Reply
    1. Valjevac

      A možda je otac prodao svoje nasledstvo u jednom drugom gradu i sinu kupio stan u Valjevu. To ti nije palo na pamet? Vama naprednjacima istina retko kada pada na pamet.

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.