Besplatan novi rani skrining za trudnice- Double test u valjevskoj bolnici

Služba ginekologije Opšte bolnice Valjevo dobila je odobrenje od Ministarstva zdravlja da uvede novu metodu ranog skrininga za trudnice DOUBLE TEST koja do sada nije rađena u našoj ustanovi. U pitanju je neinvazivna dijagnostička metoda koja predstavlja pomoćnu dijagnostiku pri praćenju i lečenju patologija trudnoća.

„U toku 2018, godine dobili smo obaveštenje da je dabl test koji se radi kod trudnica pripao sekundarnom nivou i pisali smo ministarstvu da nam  se odobri i uvede nova tehnologija. Počeli smo da ga sada radimo. Uvedeni su novi parametri koji ranije nisu postojali i sve to pomaže našim ginekolozima da odrede dalji tok praćenja i lečenja ukoliko je potrebno. Ovaj test ne postavlja dijagnozu, ali pomaže gineolozima u daljem praćenju trudnoće“, rekla je Ljubica Pešić načelnik biohemijske laboratorije.

Sve trudnice kojima lekar indikuje potrebu da se testiraju na ovaj način moći će to potpuno besplatno i komforno da testiranje urade u valjevskoj bolnici. Potrebno je da otvore istoriju na Odseku patorlogije trudnoće Službe ginekologije gde će im biti uzorkovan materijal i poslat na analizu. Nakon toga se istorija zatvara, a rezultate dobijaju najkasnije za dva dana.

Nespecifičan double test koji je značajan statistički metod i ukazuje lekaru specijalisti koji vodi trudnoću da li je i koje je potrebno sprovesti dodatne pretrage i analize kod trudnice. Double test se radi između 11 i 13 nedelje trudnoće jer se tada dobijaju najprecizniji podaci.

Da je dabl test zapravo statistički test na konferenciji za novinare objasnio je načelnik službe ginekologije Nenad Dimitrijević. „To se već radi u svetu i sada smo uz pomoć ministarstva uspeli da i mi kao ustanova dobijemo tu mogućnost i to potpuno besplatno. Sve će se obavljati u jednom danu, uradi se ultrazvuk, uzme krv za analizu , istorija i nakon dva dana se dobiju rezultati dabl testa. Sve je bitno , od toga koliko je teška majka do toga da li je pušač i sam softver zatim daje stepen mogućnosti da može postojati hromozomska anomalija ili ne. Ovaj test nije obavezujući . Vredosti statistike i procenat uspešnosti je varijabilan. Neke studije pokazuju da je specifičan 66% , a neke više od 90%. Nama to govori da možemo da tražimo neke dodatne analize ukolio postoje potrebe za tim“, rekao je Dimitrijević.

Kako se moglo čuti dabl test može da radi svaka trudnica , ali je neophodan ukoliko u genetici sa očeve ili majčine strane imaju neku anomaliju. „Ali svakako oni bi morali ići i na neke druge , mnogo pouzdanije testove od ovog. Jedino ono što je nama jako bitno je da je najbolji period kada se radi taj dabl test izmedju 11 i 13 nedelje trudnoće. Može se raditi i ranije i malo kasnije ali najveća senzitivnost testa je u tom periodu. Što se tiče trudnica preko 35 godina mi imamo obavezu da im savetujemo taj test. Sada ima i nekih drugih testova koji rade iz majčine krvi genetiku , njih takodje pokriva RFZO . To se radi u svetu svuda , ali je inače jako skup. Od svih testova na hromozomske anomalije najvalidniji je dabl test“, rekao je Dimitrijević.

U Porodilištu valjevske bolnice do kraja avgusta je rođeno 809 beba iz čitavog Kolubarskog okruga. U protekloj godini na svet  je stiglo 1242 bebe i to po opštinama, u Valjevu 688, Ub beleži 195 prinova, Mionica 61 novorođenče, rode su donele 161 Lajkovčana, u Osečini je rođeno 70 dece, a u Ljigu 45. Statistika još kaže da parne godine donose više beba, a uvođenje novih metoda i dijagnostika u Opštoj bolnici Valjevo umnogome olakšava svim majkama da se odluče na rađanje i donošenje zdravog potomstva u savremenim medicinskim uslovima koje pruža Služba ginekologije ka čijem porodilištu gravitira čitav Kolubarski okrug.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.