Viša sila ili nešto drugo ometaju razvoj grada?

Grad Valjevo neće biti jedini grad u Srbiji koji raspolaže informacionim sistemom za katastar puteva i Valjevo neće napredovati u tom pogledu, odluka je praktično Gradskog veća koje je potvrdilo odluku komisije formirane u Upravi , da se ugovor sa firmom Planet soft angažovanom za izradu softvera katastra puteva, raskine. Kako Vamedia saznaje, Uprava nije informisala ovu firmu o raskidanju ugovora iako je prethodno grad od istih zatražio dodatne komponente softvera izbegavajuvi izmirenje obaveze plaćanja. Kako sada stvari stoje ceo slučaj mogao bi da ima drugačiji epilog.

Izrada katastra puteva i softverska platforma najavljena je u Valjevu još 2017. godine  kada je raspisan i tender i zaključen ugovor sa preduzećem „Planet soft „ doo Banja Luka  i INOVA „Infomatički inženjering „ doo Banja Luka. Ugovor sa grupom ponudjača zaključen je dana 9. maja 2017. godine.

Katastar puteva omogućio bi kategorizaciju puteva i ulica u gradu i okolini na osnovu koje bi se mogao izvesti plan prioriteta u radu. Sam katastar bio bio bi jedinstven u Srbiji po svom sadržaju jer bi u sebi sadržao komponentne nadzemnih i podzemnih situacija sa precizno unetim podacima i praktično preslikanom realnom situacijom na terenu. Ideja da grad Valjevo bude prvi u Srbiji po ugledu na gradove Evrope podržana je ugovorom sa pomenutim firmama u vrednosti od 20 miliona dinara bez PDV-a odnosno 24 960 000 sa PDV-om.

Kako je moguće saznati u Upravi, za prethodne dve godine ove firme revnosno su izvršavale obaveze preuzete ugovorom , ali grad Valjevo nije izvršavao obaveze plaćanja. Ista preduzeća prihvatila su i naknadni zahtev grada da se obavi i u softver implementiraju podaci dobijeni lidar tehnologijom . U pitanju je tehnologija savremenog sistema laserskog snimanja područja, radi prikupljanja geoinformacija. Primenom ove tehnologije dobija se veliki broj preciznih tačaka, koordinata, veliki kvalitet i detaljnost snimanog objekta. Lidar tehnologija omogućava snimanje ispod i iznad zemlje.  U Srbiji gotovo da ne postoji firma koja se bavi samo ovim poslom na nivou koji je zahtevao grad Valjevo, pa je saradnik potražen u EU.

Izrada softvera kojim bi Valjevo dobilo preglednost i mogućnost apsolutnog poznavanja situacije u svakom trenutku očito nije bio prioritet gradske vlasti jer posle dve godine Gradsko veće donosi odluku da raskine ugovor sa pomenutim preduzećima, isporučiocima softvera, a kao razloge navodi: da grad ne raspolaže mogućnostima za implementaciju predmetnog ugovora i to odgovarajućim uredjajima i opremom za korišćenje softvera i finansijskim kapacitetima za nabavku opreme za rad softvera, ali konstatuje i da su rokovi za izvršenje ugovora istekli , a ugovorom nije predvidjena mogućnost produženja rokova osim za slučaj više sile.

Zanimljivo je da Grad Valjevo izdvaja milione dinara za manifestacije , pevače, gorivo , krečenje i opremanje prostorija, višestruko plaća robu koju nabavlja,  a da pritom nema novca za softver koji je preduslov za izvodjenje bilo kakvih radova i donošenje ozbiljnih planskih dokumenata.

Vamedia poseduje saznanja da su firme isporučioci softvera u više navrata produžavali rokove za plaćanje koji su bili obaveza  grada, izbegavajući tužbe i nastojeći da ugovoreni posao bude izvršen. Ista saznanja govore i da isporučioci nisu bili informisani o raskidu ugovora.

Da li je sve uradjeno ili nije uradjeno po zakonu posao je za nadležne organe i za gradjane Valjeva to i nije predmet interesovanja , ali činjenica da je dobar i po svemu jedinstven projekat zaustavljen jeste . Naročito jeste, kada poslednjih godina ulice tonu, nema novih ozbiljnih investicija u infrastrukturu izuzev krpljenja rupa i par parkinga, ali i onog što su na području Valjeva uradili Putevi Srbije. Naročito jeste i iz razloga što se putevi nasipaju jalovinom, daju obećanja , a partijski donose odluke.

Pored činjenice da postoji mogućnost plaćanja penala, opet iz budžeta, jedno je pitanje najvažnije: Koliko šansi Valjevo još može da propusti, a za svoje pare?

4 comments on “Viša sila ili nešto drugo ometaju razvoj grada?

 1. prevara

  Šta bi sa Gvozdenovićevim velikim prijateljem,bivšim gradonačelnikom Kragujevca Verkom Stevanovićem,na koga se stalno pozivao dok je bio u opoziciji,i kako će sa njim obnoviti Valjevo i pokrenuti Srbijanku.Verko je sada u opoziciji u SZS,a Gvozdenović ga više nigde ne pominje.To je ogledalo Gvozdenovićevog karaktera,da se odriče prijatelja,koji mu je služio da prevari glasače,što mu je i uspelo,i prevario je građane Valjeva

  Reply
 2. Valjevo

  Nema Tužilaštva u Valjevu, da oni rade svoj posao korupcije i kriminala ne bi bilo u Valjevu. Oni su debeli plaćeni da ne rade svoj posao.

  Reply
  1. zna se

   Tačno tako,kao što su i svi direktori Krišika plaćeni debelo da krade ministar

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.