Nema ništa od Doma za stare

Napori Stranke moderne Srbije da se završi Dom za stare u Valjevu ne prestaju. U odgovoru ministarstva poslanici ove partije Tatjani Macuri se navodi da je izdržavanje objekta preskupo za ministarstvo, da je objekat predimenzioniran, ali i da se očito prednost daje privatnim domovima. Zajedno sa ovom stranko odgovor na pitanje zašto se objekat ne završava traži i Vlada Japana koja je finansirala izgradnju.

Gerontološki centar je još jedan valjevski  „Skadar na Bojani“, zaključak je predstavnika Stranke moderne Srbije u Valjevu. Pre par meseci ova stranka prikupila je i potpise gradjana Valjeva kojima se traži nastavak, odnosno završetak izgradnje objekata i stavljanje istog u funkciju.

„Pre više od dva meseca smo uputili pisma, peticiju sa potpisima skoro 3000 građana, slike devastiranog i urušenog neizgrađenog objekta za čiju je gradnju Vlada Japana donirala sredstva od 2.5 miliona evra. Uputili smo peticiju Gradskom veću Valjevo, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Beogradu, kao i Ambasadi Japana u Beogradu. Odgovori nam nisu stigli ni sa jedne instance, samo nezvanična saznanja da  Ambasada Japana čeka odgovor resornog ministarstva; da je u Valjevo u vezi Gerontološkog centra dolazio jedan visoki državni službenik, tačnije službenica i da postoji mogućnost da i Grad formira i pošalje komisiju u ministarstvo radi iznalaženja rešenja da se ovaj objekat završi i privede nameni“, kaže Snežana Spajić odbornica u Skupštini grada i član SMS.

U vezi pitanja Gerontološkog centra u Valjevu  ova stranka zatražila je odgovor i u Skupštini RS.  Poslanica SMS Tatjana Macura je u formi poslaničkog pitanja dobila  odgovor u kome se navodi da se država opredelila za individualni pristup i limitiranju domova na kapacitet od maksimalno 100 korisnika.

Kako je predvidjeno projektom postojećeg Doma objekat је kapaciteta 160 mesta, a ministartsvo je u odgovoru izračunalo da to iziskuje godišnja ulaganja u visini od 120 miliona.

„Iz ovog dopisa se ne vidi ni mali deo interesa Republike da se ovaj objekat završi. Iznalaze se opravdanja u odvajanju velikog novca za održavanje i rad objekta.Valjevo nema dovoljan broj kapaciteta da zadovolji potrebe svojih građana. Spominje se teritorija cele Republike, što mislim da je prilično neumesno, jer nas interesuje naš region i grad, život naših građana koji odvajaju poreska  sredstva za zadovoljenje svojih potreba. Zašto bi naši sugrađani išli po okolnim regionima i samim tim bili uskraćeni za češće viđanje sa porodicom?“upitala je Spajić.

Dok ministartsvo postavlja pitanje opravdanosti samog projekta, Spajićeva navodi da u stranci nisu zadovoljni odgovorom:„Nema  ni odgovora  na peticiju  ,  uputićemo po još jedno pismo tražeći odgovor, a ako ga ne budemo dobili u dogledno vreme, naš sledeći korak bi bio traženje sastanka sa resornim ministrom Đorđevićem i ambasadorom Japana.Smatramo da se treba boriti dok god postoji način da se vlasti privole da završe objekat i puste ga u funkciju.Još samo da napomenem da je 1 oktobar dan starih i da su i pojedina udruženja penzionera napomenula da će se i ona boriti na svoj način da se isti objekat završi“.

Sama  ideja  o  izgradnji gerontološkog  centra  je rođena  2005 godine, kada  je utvrđeno  da  164  korisnika  iz  Kolubarskog  regiona  su  smeštena  u   staračkim  domovima   drugih  regiona.  Centar za  socijalni  rad  je  podneo  projekat  ambasadi  Japana  i dobio  donaciju  njihove  vlade  za  izgradnju zgrade,  dvorišta i parka,  ambulante,  prostora  za negu  i  ishranu. od 2,5 miliona evra. Memorandum  je  potpisan  2008g.  ali  je izgradnja  počela  skoro godinu  dana  kasnije,  iako  je   donacija  već  prispela. Preostala  sredstva  su  trebali  obezbediti  grad  i  Republika. Vrednost  je  procenjena  na  373 miliona  dinara.

3 comments on “Nema ništa od Doma za stare

  1. Lopov

    Da ima države bilo bi i domada se pohapse lopovi koji su uzeli pare od donacije za dom o da ih vrate,eto doma.Mrdjutim vrani vrani oči ne vadi,ili država to neće da radi

    Reply
  2. dedagaga

    Не схватљиви и неприхватљиви ставови министра Ђорђевића. И поред донације Владе пријатељског Јапана, Ваљево је једини регионални центар у Србији који нема геронтолошку установу за социјално-здравствено збрињавање старих лица. Хоће ли ко из локалне самоуправе реаговати?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.