Za javne nabavke potreban vidovnjak ?

Grad Valjevo daruje đake prvake školskim rančevima, naslov je vesti koja stiže iz Gradske uprave. Ponudjač na tenderu koji je istakao pola miliona nižu cenu od izabranog naprasno je 12. avgusta odustao od ponude.

 Ove godine će u valjevske osnovne škole u prvi razred krenuti 792 učenika, koji će rančeve dobiti u svojim školama na prvom školskom času. Oni će po informaciji iz Gradske uprave za polazak u školu dobiti na poklon ranac.

Naime, Grad Valjevo je dana 15. jula raspisao javnu nabavku podeljenu u dve partije od kojih se jedna odnosila na nabavku rančeva za djake prvake .

Evo šta je Grad zatražio javnom nabavkom:

Dečiji školski ranac: Izrađen od sublimaciono nepromočivog platna (šoteks 400gr/1m2). Dimenzija 40*30 širine 15 cm, prednja strana sa glavnim odeljkom i zipom, na kojoj se nalazi džep na zatvaranje sa rajfešusom. Unutrašnji šavovi da budu obrađeni. Dve ručke za nošenje ranca na leđima izrađene od istog materijala kao i ranac, punjene sunđerom , sa regulacijom dužine i ručka za nošenje u ruci na gornjoj strani ranca. Prednja strana da bude sa „Full color“ štampom, naručilac će pripremiti idejno rešenje za štampu. Boje ranca u roze i plavoj (broj će biti dostavnjen nakon potpisivanja ugovora).

Procenjena vrednost ove partije u javnoj nabavci bila 825 000 bez PDV-a. Na tender su se javila dva ponudjača I to “Tora komerc”d.o.o. iz Beograda sa ponudom od 324 400 dinara I SZR “Garfild” iz Valjeva sa ponudjenom cenom samo dve hiljade dinara ispod procenjen vrednosti nabavke 823 200 dinara.

Grad se odlučio za SZR “Garfild” iz Valjeva jer je kako se navodi u Odluci o dodeli ugovora ponudjač “Tora komerc” iz Beograda odustao od daljeg učešća u javnoj nabavci. Kako se navodi u istoj Odluci, narodski rečeno, “Tora komerc” se preračunala.

Kako se to dogodilo?

U istoj Odluci se navodi da je dana 7. avgusta Komisija zatražila od ovog obavljača da dostavi ranac sa uradjenom “full color” štampom u skladu sa tehničkom specifikacijom sa pripremom koja je dostavljena od strane naručioca u roku od pet dana od dana prijema zahteva. “Dana 12.08.2019.godine  ponudjač “Tora komerc” je odgovorio da zbog loše kalkulacije priikom davanja ponude , odnosno da je njihova kalkulacija zasnovana sa štampom dimenzije 10×10 cm , a da se radi o štampi preko cele površine prednje strane ranca I da iz tog razloga odustaje od daljeg postupka javne nabavke”, navodi se u Odluci.

Grad je dakle raspisao javnu nabavku u kojoj taksativno navodi da će predlog štampe za koju se zna da ima svoju cenu koštanja biti dostavljen naknadno. To znači da ponudjač treba da pretpostavi koja je štampa u pitanju , kog obima I na osnovu toga da svoju ponudu. Ako je verovati odluci I onome što piše u njoj naručilac je dostavio zahtev za štampu tek nakon što je ponudjač dao ponudu.

U jasno definisanim uslovima u kojima se daje ponuda jasno se navodi da nisu moguće varijabile , a takodje ni menjanje iznosa sa kojim je ponudjač izašao pred naručioca.

Kako je onda I bilo moguće da se u unapred dostavljenoj ponudi zna koja se štampa traži?

Odgovor na ovo pitanje treba postaviti Komisiji , ali I SZR” Garfild” koja je dala ponudu sa tačnom pretpostavkom  I procenom o kakvoj će se štampi raditi.

U ovako definisanoj javnoj nabavci sa očiglednim uključenjem prekognitivnih , vidovnjačkih , sposobnosti,  izbora očito nije bilo,  pa rančevi za decu koštaju pola miliona više nego što je to I bilo realno. Ili bolje reći, oni koštaju tačno dve hiljade dinara manje od procenjene vrednosti javne nabavke, tačnije partije vezane za rančeve.

2 comments on “Za javne nabavke potreban vidovnjak ?

  1. Nista cudno

    Ne treba vidovnjak, samo „strucnjak“ za tu oblast, na primer A.DJ. kao i „postena i strucna“ komisija, sa clanovima poput B.C. I eto posla za Tuzilastvo!

    Reply
  2. Goran Markovic

    Nema problema u najuzem gvozdenovicevoj bandi ima onih koji idu kod ,,vidovnjaka,, i zato nose po nekoliko brojanica na rukama , sto znaci sve u sluzbi lopovluka ,Imena mogu da napisem a mozda i sa slikama ko to koristi pricu abrka -dabrka osoba e zato je puplja u autu i nekaje a nabavke ,tenderi samo trpaj u dzep !!!Da je samo Djuric neko rece Pocutin ,, covek,, pa djene . djene nego ima njih malo vise i onda se izvrse pretnje na Tuzioce ostanu ne kaznjeni i opet Jovo nanovo ,Bnado Valjevska ovo puno smrdi na leseve zivotinja gazi samo nema veze ne moze nam niko nista ni partija ni Drzava ni gradjani ma niko …ali OZNA sve dozna pa Sojic papirici na sunce .Ma kradu gde god se stigne i onda kazu pa gvozdenovic je posten , jel u petu i tu sumnjam.KAD…TAD…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.