Veliki istraživački kamp na Durmitoru

Preko 150 članova Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda“ iz Valjeva učestvovalo je na istraživačkoj akciji „Durmitor 2019“.

Istraživački kamp okupio je „Mlade istraživače“ svih generacija koji vole i istražuju prirodu, i to biologe, speleologe, geografe, etnologe, astronome, arheologe, geologe… Tako je kraj jula i prva polovina avgusta bila posvećena učenju, razmeni iskustava, ali i podsećanju na početke pokreta Mladih istraživača davne 1969. godine.

„Memorijalna akcija na Durmitoru je prilika da se tačno na pedesetu godišnjicu prve istraživačke akcije na ovoj planini okupe istraživači svih generacija. To je prilika da se prisetimo šta je sve Društvo istraživača iz Valjeva započelo tog jula 1969. godine kao i šta je sve urađeno u ovih pet decenija. Ovo je bila prilika i da odamo poštu našem članu Vladimiru Mandiću koji je kao speleolog izgubio život upravo na toj prvoj akciji.“ – kaže Bogdan Radić, aktuelni mladi predsednik Društva istraživača „Vladimir Mandić – Manda“ iz Valjeva.

U Nacionalnom parku Durmitor i Opštini Žabljak prethodnih nedelja bilo je mnogo aktivnosti posvećenih mladim istraživačima koji dolaze iz Valjeva i Srbije. Otvorene su dve izložbe fotografija gospodina Đokovića – „Istraživačka akcija Durmitor 1969“ i „Etnološko blago Durmitora – Tepca“, priređeno je veče sa projekcijom filmova o poklretu Mladih istraživača, a najmlađi istraživači su u svom istraživačkom kampu nastavili sa svojim istraživanjima prirode ove planine.

Otvarajući izložbu prvi predsednik Društva istraživača Dušan Mihajlović je između ostalog rekao: „Surovi i mistični grubijan [Durmitor], sakrio je je u nepristupačnim vrletima Tare, tog svetskog geološkog, hidrološkog i biološkog fenomena, jedno rajsko mesto, prelepu i blagorodnu Župu Tepca. Od vidikovca Đurovca, do mitske reke Tare pružio je udobne uslove za život, znatno pogodnije od negostoljubivih površi Jezera i Pive. Život na ovim prostorima teče od najstarijih praistorijskih vremena… Proučavaćemo i dalje Durmitor, jer je on nerazdvojni deo nas Mladih istraživača, a posebno života učesnika Durmitorske akcije 1969. godine…“.

Ova 2019. godina je godina velikog Jubileja, u kojoj se obeležava pola veka trajanja Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda“ i Pokreta Mladih istraživača, jedne iskrene i orginalne ideje koja je generacije mladih ljudi naučila da vole i brinu o prirodi i da se bave naučno-istraživačkim radom. Od 1969. godine do danas u okviru Istraživača stasao je veliki broj uspešnih pojedinaca koji su naučili mnogo toga o životu i stekli znanja i veštine koje su im omogućili da kasnije postanu uspešni profesionalci.

„’Društvo istraživača “Vladimir Mandić – Manda’prepoznatljivo je po okupljanju mladih u tematske grupe prema njihovim interesovanjima, poput speleološke, astronomske, geografske, biološke, arheološke, ekološke, grupe za ishranu u prirodi, etnološke, geološke, istorijske,… Sa članovima grupa rade stručni saradnici sa fakulteta i instituta, kao i studenti, takođe članovi Društva. Ova omladinska organizacija primer je koji pokazuje da je ideja u vremenu nastanka bila dobra, da je preživela transformacije društva i da i danas okuplja mlade, koji sa svojim starijim drugarima uz nadzor studenata, profesora i naučnika koračaju kroz prirodu, brinu o njoj, razvijaju ljubav prema nauci.“ – kaže Nikola Božić, predsednik Odbora za obeležavanje jubileja 50 godina postojanja pokreta Mladih istraživača.

Najmlađi među članovima Društva istraživača, osnovci, srednjoškolci i studenti, su se sa Durmitora vratili puni utisaka o prirodi i poštovanja za ovu planinu. Onis u sada bogatiji za znanja koja su stekli, iskustva koja su zajendo doživeli i za veštine koje su naučili istražujući prirodu i boraveći u njoj.

Foto: arhiva Društva istraživača

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.