SPS: Uredjen još jedan spomen kompleks

Zajedničkom radnom akcijom Socijalističke omladine Valjeva, Foruma žena SPS Valjevo i Udruženja Akcijaša uređen je spomen kompleks posvećen Narodnom heroju Živanu Đurđeviću na Debelom Brdu. Oko 70 učesnika radne akcije je sakupilo oko 14 kubika smeća, raskrčilo korov, pokosilo kompleks i ofarbalo žardinjere i zasadilo cveće.

– Živan Đurđević je rođen 1891.godine u selu Balinović i od rane mladosti je bio simpatizer Komunističke partije Jugoslavije. U vreme dejstva nemačkih kaznenih ekspedicija u oktobru 1941.godine je pronašao, blizu svog sela, trojicu teško ranjenih partizana koje je smestio u svoju kuću, gde ih je negovao i lečio, a njegova kuća postaje sigurno sedište Okružnog komiteta KPJ. 1943. godine biva opkoljen od strane četnika Nikole Kalabića i tom prilikom su zarobljeni i on i njegova porodica. Tražeći da oda drugove, tukli su mu sina Radomira do smrti. Nakon toga ga dovode na Debelo brdo i pokušavaju još jednom da izvuku priznanje, ali on ostaje veran svojim idealima i principima, te ga nakon mučenja vežu lancima za ražanj i peku na vatri sve dok nije izgubio svest i izdahnuo – izjavila je Jovana Krstić predstavnik Socijalističke omladine Valjeva.

Predstavnik Udruženja Akcijaša Ljuba Krstić je podsetio na ovogodišnje radne akcije i pohvalio rad mladih socijalista, sa kojima je saradnja na obostrano zadovoljstvo i za opšte dobro :

– Jako mi je drago što je broj učesnika ovih akcija iz dana u dan sve veći i što svi zajedno kroz jedan vid druženja možemo da uradimo mnogo toga korisnog za naš grad i zemlju.

Milena Dosković predsednik valjevskog Foruma žena SPS-a je istakla da ne smemo da zaboravimo ovakve istorijske činjenice i da čovek koji je završio svoj život herojski u velikim mukama, treba da nas inspiriše i da nam da dodatni motiv da istrajemo u našim idejama.

– Potpuno je porazno što smo kao društvo dozvolili da ovakva mesta, koja su posvećena herojima, zarastu u korov, da se spomenici skrnave i da se praktično pretvore u deponiju. Još poraznije je da mladi danas ne znaju ko je Živan Đurđević, dr. Miša Pantić, Žikica Jovanović Španac, a ti ljudi su dali svoje živote verujući u bolju budućnost! Nadam se da će ovakve akcije skrenuti pažnju na herojska dela ovih ljudi, ali i da će imati i edukativni karakter! – izjavio je zamenik predsednika Gradskog odbora SPS Valjevo.

GOSPS

4 comments on “SPS: Uredjen još jedan spomen kompleks

 1. Crven ban

  Ova akcija je bila u radno vreme.Zelim da verujem da je Djordje uzeo dan od odmora za jucerasnji dan,kao i ostali iz redova Sps, koji su zaposleni u drzavnim sluzbama.Oni o trosku svih nas uređuju spomen obeležje, a marketing rade za partiju koja vise ne postoji

  Reply
 2. Milica

  Štaste uradili za žive,osim podrška S N Su…Ugledajtese na Živana Djurdjević imaoje svoje stavove, nikoga nije mogao uceniti…

  Reply
 3. Pedja Kolubara 2

  Da je bilo pameti i mi bi SPS-u 2000. napravili spomenik za sva vremena.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.