Izložba Alvara Felixa Gonzalesa

U sredu, 7. avgusta 2019 godine, u 20.15 časova, u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“, u okviru tradicionalne kulturno-zabavne, gradske, nacionalne i internacionalne manifestacije „Tešnjarske večeri“, biće otvorena samostalna izložba kubanskog umetnika Alvara Felixa Gonzaleza Hidalga Gata. Ovom izložbom Studio nastavlja svoju tradiciju predstavljanja kvalitetnih umetnika iz celog sveta, koji zauzimaju značajno mesto u likovnom stvaralaštvu svojih zemalja.

Alvaro F. Gonzalez, rođen 1997. godine na Kubi, u blizini Havane, kao mlad čovek, već ima svoje mesto u likovnom stvaralaštvu Kube. Valjevskoj i srpskoj publici predstaviće se slikama i crtežima, rađenim akrilikom i uljem na platnu i tušem na papiru. Izloženi radovi svedoče o preplitanju uticaja, ne samo tradicionalne kubanske umetnosti, nego i nadrealizma, kubizma i neoprimitivizma.

Umetnik, uz minimalnu upotrebu elemenata likovnog jezika (boje, linije svetlosti, kompozicije) predstavlja svoj slikarski kredo: objedinjenost predmeta i pojma koji ga predstavlja. To je, zapravo pristup, kao da u govoru, sa što manje reči objašnjavamo jedan pojam. Na taj način Alvarova umetnost govori sve jezike ovog sveta.

To je najtačnije definisala Jelena Matić, istoričarka umetnosti u katalogu koji prati ovu izložbu: „Jer, bilo da se opisuje stvarnost imanentna umetnosti, ili stvarnost koju određujemo kao spoljašnju njoj, opisu uvek ostaju nerealizovane mogućnosti u izboru izraza kojima to čini. Otuda osećaj nedostatnosti i fragmentarnosti koji radovi Alvara Gonzalesa prizivaju.“

Alvaro F. Gonzalez diplomirao je 2016. godine na Nacionalnoj akademiji umetnosti San Alehandro u Havani. Radi u Studiju za restauraciju i konzervaciju na Univerzitetu San Heronimo, bavi se likovnim stvaralaštvom i izlaže svoja dela.

Izložba će biti otvorena do 27. avgusta 2019. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.