Gradska uprava troši 37 tona goriva

Gradska uprava raspisala je javnu nabavku za gorivo. Kako se navodi u dokumentaciji traži se čak 30 000 litara benzina I 18 000 litara dizela. Ako litre preračunamo u kilograme , u pitanju je 37 tona goriva.

Gradska uprava je za protekle skoro četiri godine potrošila čak 10 miliona dinara za nabavku automobila. Poslednja takva nabavka bila je ove godine u junu kada su kupljene još tri škode fabie 1.0. Vozni park grada po dostupni informacijama broji oko 30 automobila.

Svaki od njih ima status službenog automobila I vlasništvo je grada Valjeva, ali se automobili, često vidimo, koriste I u privatne svrhe , odnosno nakon radnog vremena.

Logično , da bi se mogli koristiti, automobile traže pogonsko gorivo. Grad Valjevo je zato 20. avgusta raspisao javnu nabavku za verovali ili ne :

-Euro premijum BMB 95 ili odgovarajući litar  u količini od 30.000 litara

 -Euro dizel ili odgovarajući litar u količini od 18.000  litara

Sve ukupno traži se 48 000 litara goriva. Po aktuelnim cenama koje mogu pronaći na srpskom tržištu za benzin će gradska uprava u zavisnosti od dobavljača morati da izdvoji  4 488 000 dinara, dakle skoro pet miliona dinara, a za dizel oko  2 869 200 , dakle blizu tri miliona dinara. Sve ukupno ova javna nabavka trebalo bi da iz gradskog budžeta izvadi osam miliona dinara.

Ova neverovatna računica postaje još neverovatnija kada se pogleda specifikacija pojedinih vozila koja pokazuje da recimo škoda fabia 1.0 troši sedam litara benzina na 100 kilometara . Omiljena Dacia duster troši po specifikaciji 9,7l na 100 km. Koliko kilometara se planira da ovi automobili predju za radno vreme?

Ako bismo naručene litre pretvorili u kilograme računajući na gustinu benzina i dizela po standardizovanim merama, računica pokazuje da gradska uprava namerava da potroši, ukupno gledano, čak 37 tona goriva.

Milioni i tone biće potrošene samo na vožnju, ako drive time u Valjevu traje svega deset do 12 minuta , pravo je pitanje kako je moguće potrošiti toliko goriva za potrebe posla, ako se zna da u opisu posla  na teren izlaze samo inspekcijski radnici, jedan broj zaposlenih u odeljenju za infrastrukturu, jedan broj zaposlenih u odeljenju za urbanizam, komunalna policija? Svi oni kao teren imaju grad Valjevo, a izuzetak je odeljenje za infrastrukturu u kom nekolicina zaposlenih na teren odlazi i u sela.

Gradska uprava očito ne štedi jer na kraju to i nije njihov lični novac već novac gradjana Valjeva pa je razumljivo što je očita deviza na snazi- Sipaš i ne misliš!

3 comments on “Gradska uprava troši 37 tona goriva

  1. Žana

    Toliko benzina se troši ako svake nedelje neko službeno mora do Kipra, Berlina a povremeno do Amsterdama!Ajte bre ljudi, smanjite malo

    Reply
  2. Levo smetalo

    Prostim računom to je nešto više od 20.000,00 kilometara po vozilu. Javlja se dilema: Da li rade ili se voze?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.