Garancija kvaliteta polovne robe

Opšte je poznato da kvalitet i ispravnost prodate robe garantuje trgovac i to dve godine od dana prodaje. U tom roku on je dužan da opravdanu reklamaciju potrošača reši opravkom o svom trošku, zamenom za ispravan proizvod, smanjenjem cene ili povraćajem celokupnog plaćenog iznosa novca.

Malo je poznato da se iste odredbe Zakona o zaštiti potrošača odnose i na polovnu robu, od „kineskih krpica“ do automobila, motora i druge tehničke robe čija prodajna cena ne prelazi 500 hiljada dinara (oko 4.200 evra po srednjem kursu), s tim što se garantni rok kupoprodajnim ugovorom može skratiti na najmanje godinu dana.

Kada su pre pet godina ove zakonske odredbe prvi put stupile na snagu, izazvale su pometnju i među prodavcima i među kupcima/potrošačima jer je dotle za polovnu robu važilo pravilo „u viđenom stanju“.

Dakle, kad u navedenom roku nastane kvar polovnog uređaja ili na bilo kojoj kupljenoj polovnoj robi uoči oštećenje na koje mu trgovac pre prodaje nije ukazao, potrošač ima pravo da trgovcu izjavi reklamaciju odnosno da, kao i kod nove robe, zahteva opravku o trošku trgovca, zamenu za ispravan proizvod, smanjenje prodajne cene ili, u krajnjem slučaju, povraćaj plaćenog iznosa novca (ekonomsko obeštećenje). Isto pravo potrošača odnosi se i na nameštaj.

Rok u kojem je trgovac dužan da odluči o prihvatanju ili ne prihvatanju reklamacije (osam dana), da izvrši opravku uređaja (najviše 30 dana) ili da vrati novac (pet dana), isti su kao i pri kupoprodaji novih proizvoda, a iste su i posledice po trgovca ukoliko bez jasnog razloga ne prihvati reklamaciju potrošača.

Na osnovu petogodišnjeg iskustva u rešavanju potrošačkih sporova, udruženja potrošača preporučuju da pre odluke o kupovini polovnog tehničkog uređaja, naročito automobila, motonog bicikla ili drugog složenog proizvoda, kupac/potrošač obavi tehnički pregled u servisu koji mu na osnovu date garancije preporuči trgovac, jer će tako izbeći neprijatnosti koje bi mogle nastati izjavom reklamacije.

Sve što je rečeno u vezi kupljene polovne robe odnosi se samo na ovlašćene trgovce registrovane kod Agencije za privredne registre (APR), dok se kupoprodajni sporovi između građana kao fizičkih lica rešavaju na sasvim drugi način. 

Dragan D. Popović

Udruženje VAPOT

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.