Šoder za glasove-kajmak za ?

Rebalansom budžeta grad je povećao sredstva za saobraćajnu infrastrukturu, u planu komunalne izgradnje se čak ne navode putevi koji će biti nasipani ili uradjeni . Sudeći po nom što piše, to bi moglo biti po dogovoru.

Planom komunalne izgradnje predvidjeno je da bude izdvojeno  za :

Investiciono održavanje puteva 65 miliona

Izgradnja makadamskog puta 6 miliona

Redovno održavanje makadamskih puteva 39,4 miliona

Sanacija oštećenih makadamskih puteva 4,5 miliona

Redovno održavanje atarskih puteva 3,1 milion

Ako pogledamo tendere koje grad raspisao od početka godine videćemo da je do sada za puteve utrošeno 8,4 miliona dinara I to jednom izvodjaču radova, tačnije konzorcijumu Privredno društvo Cevas iz Lazarevca I Harmonija projekt iz Valjeva I to :

-Redovno održavanje atarskih puteva 2.390.000,00 dinara bez PDV-a Privredno društvo „Cevas Co” doo Lazarevac i „Harmonija-Projekt“ doo Valjevo. Zaključen ugovor dana 20.03.2019.godine.

-Redovno održavanje makadamskih ulica 1..304.000,00dinara bez PDV-a Privredno društvo „Cevas Co” doo Lazarevac i „Harmonija-Projekt“ doo Valjevo.Zaključen ugovor dana  20.03.2019. godine.

-Redovno održavanje makadamskih puteva 1.138.000,00 dinara bez PDV-a –zajednička ponuda  Cevas, Lazarevac, „Harmonija – Projekt“ doo, iz Valjeva i ABI Invest“ doo Lazarevac  Zaključen ugovor dana 30.04.2019. godine

-Izgradnja makadamskog puta u Gornjim Leskovicama put 3.650.000,00 dinara bez PDV-a PD Cevas CO doo , Lazarevc  i Harmonija -Projekt doo , iz Valjeva . Zaključen ugovor dana 19.06.2019. godine.

U prošloj godini nesumljivom pobedom na svim tenderima sa ovom tematikom Cevas je inkasirao iz gradskog budžeta više od 30 miliona dinara.

Grad izmenom plana komunalne gradnje predvidja da za investiciono održavanje puteva bude utrošeno 65 miliona dinara . A gde će biti nasipano?

“Radovi na investicionom održavanju nekategorisanih puteva  izvodiće se u svim  seoskim Mesnim zajednicama ravnomerno, a po programu I zahtevima samih Mesnih zajednica.”

Dakle, ne postoji spisak niti sela niti deonica koje će biti radjene. Kako onda merimo I znamo koji putevi I u kojim selima će biti nasipani? Očigledno nikako.

Ipak kada se planira da se iz budžeta utroši 65 miliona dinara gradjani bi trebalo da znaju gde će I na koji način taj novac biti utrošen. Da li ovako formulisana ekonomska klasifikacija 511231 zapravo sugeriše da se svi mogu nadati , a samo oni sa kojima se vlast dogovori oko glasova za sledeće izbore zaista I videti kamione, shodno praksi do sada, Cevasa u svojim selima?

Sam gradonačelnik podržava nasipanje  I to je I potvrdio u svojoj izjavi u selu Brezovice u okviru govora na manifestaciji posvećenoj malini rekavši da su “oni u gradu nezahvalni”,, a u selu “ljudi ne manišu”.

Valjevska sela više nisu ni realna tema po pitanju razvoja s obzirom da je u njima sve manje stanovnika pa je veliko pitanje kako će nasipanje odredjenih puteva doprineti da sela budu naseljenija?

Aktuelna vlast ovakvom pozicijom I navodom u planu komunalne gradnje praktično ucenjuje I to preostalo stanovništvo na selu poručujući mu : “Može biti , ne mora da znači.” Šta bi jednoj vlasti bilo potrebno od meštana bio kog sela u zamenu za kamion šodera? To sigurno nije pasulj I krompir. Pa šta jeste? Ako pogledamo izjave meštana Valjevske Loznice I okolnih sela nasipa se uoči izbora kod njih je to bio slučaj sa izborima za Mesne zajednice. Dakle, računica je prosta – Vi nama glasove mi vama šoder jer generalno “ne manišete” onom što vam se da. Izuzetak su pomenuta sela koja su manisala jalovini.

 Ne treba zaboraviti da su glasovi za šoder,  već vidjena politika , ali ni činjenicu da  u svemu ovom sa strane stoje Cevas I Harmoija projekt koji sve I da hoće ne uspevaju da izgube tender par godina unazad. To ludo kolo sreće moglo bi one realnije da natera da se zapitaju kako je to moguće, ali s obzirom da je ovo Srbija , sve je očito moguće. Dakle , glasovi su varljivi, šoder je varljiv .Kad je već naizgled sve jasno, ostaje onda samo jedno pitanje :

Da li osim Cevasa I Harmonije projekt možda još neko ima koristi, a u tenderu ga nema?

  S.V.

3 comments on “Šoder za glasove-kajmak za ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.