Kinezi preusmereni u Loznicu zbog netačnih podataka o nezaposlenosti u Valjevu

Kako Vamedia saznaje iz izvora u Vladi Srbije, Valjevo je izgubilo investitora iz Kine zbog hvalisavih, ali I poluistinitih podataka koje je grad dostavio o broju nezaposlenih ljudi.

Ukoliko su informacije koje je Vamedia dobila iz izvora Vlade Srbije tačni, Valjevci nemaju razloga da se za izostanak investicija ljute na predsednika države Aleksandra Vučića već isključivo na valjevske naprednjake.

“Predsednik je I Vlada uostalom zatražila od grada Valjeva da dostavi podatke o apsolutnom broju nezaposlenih . Iz grada je stigao odgovor da je to realno oko 4,3% u odnosu na broj stanovnika. Loznica je imala drugačije podatke I logično je bilo da kineski investitor bude usmeren u Loznicu što se I dogodilo”, navodi izvor Vamedie.

Za sada  je nepoznato da li je grad dostavio podatke samo za grad Valjevo ili se radi o celom području koje pripada Gradu . Ukoliko je računato samo na Grad koji po statistici ima oko 62 000 stanovnika to znači da je poračunici od 4,3% , u Valjevu nezaposleno samo 2666 ljudi. Ako se radi o celoj teritoriji od 92 000 to znači da je nezaposleno blizu 3 900 ljudi.

U biltenu Filijale za zapošljavanje se navode podaci da je u junu u Valjevu na evidenciji bilo blizu 5 000 ljudi, tačnije 4969 lica. To znači da je u slučaju da je dostavljen podatak za celu teritoriju pokivanja 5,4%, a za sam grad 8,1%. Loznica zaista ima poraznije podatke jer je Loznica u junu imala 8739 lica na evidenciji nezaposlenih.

“Loznica je zaista tu lošija sa podacima, ali Valjevo je očito u nameri da dokaže svoju sposobnost , odnosno aktuelno rukovodstvo je moguće smatralo da neke stvari treba ulepšati, praktično odmah da kažemo, isljučeno iz tog odlučivanja. Nema razloga da stvari pokazujemo onakvima kakve nisu. Možda oni nisu razumeli šta se I zašto nešto od njih konkretno traži, ja to ne mogu da kažem”, navodi izvor Vamedie.

Kineska kompanija Mint automotiv Jurop (Minth Automotive Europe) je u Loznici  već počela izgradnju fabrike u kojoj će proizvoditi aluminijske delove za automobile i gde će u početku raditi 300 radnika a kasnije još njih 700. Ta investicija je u vrednosti 100 miliona evra, a biće realizovana u dve faze.

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović najavljivao je prošle godine za ovu godinu nemačkog investitora. Sada u rebalansu vidimo da se sve odlaže. Ozbiljno je pitanje nakon slučaja sa Kinezima, da nisu opet dostavljani neki podaci?

11 comments on “Kinezi preusmereni u Loznicu zbog netačnih podataka o nezaposlenosti u Valjevu

 1. Građanin

  Na sve ovo je upozoravao odbornik Radović ali ili ga niko ne sluša ili prebrzo zaboravljamo činjenice, a napredne laži „gutamo kao ćurke“!

  Reply
  1. Goran Markovic

   Svi mi koji smo upozoravali o ovoj bandi Valjevskoj izlozeni smo lazima nekih lopina i prevaranata iz Beograda potpomognuti ovim nasim ,,postenim,, likovima koji to dozvoljavaju pre svega mislim na gvozdenovica ,Klonfera savetnice gorice Bozic BEMAKO , Ninic Fazana Rstic Radoicu … koji ni jednog momenta nisu osudili napade sa nekih portalcica .Ko je sada kriv jel opet novinari , mi oni ovi . ko bando Valjevska i Drzavu ste prevarili a pre svega gradjane Valjeva koji su mogli da zarade neki novac , ali bandi samo treba da se tove da im cerkice , mamice, tatice imju da jedu putuju … KAD TAD. Jel i za ovo imate podrsku Darka Glisica kako cesto kaze gvozdenovic ?

   Reply
 2. Babica

  Klomber je najkvarniji čovek koji se pojavio na prostoru Valjeva od postanka grada do sada,i kvarniji se više neće rodiiti niti pojaviti,odmah za njim je Kaplar

  Reply
 3. GANE

  Ovo je debilizam kome nema ravnog,šta su hteli da postignu ovim lažima.A lažu i oko budžeta,strasno ko vodi grad.

  Reply
 4. Sladja Fazanka

  Klomber je jedino sposoban da dovede u opstinu i zaposli svoju prijateljicu Milicu iz Brankovine.
  Jurio je sve moguce veze da je zaposli u opstinu.
  Pitanje je dana kad ce uspeti.
  Fazan je za klombera akademik.

  Reply
 5. Ja

  I bolje sto ste ostali bez ovog investitora, bili su Loznici kod celnila i pitali koliku platu da daju zaposlenima, pa se zgrozili kad su culi da je minimalno 28000, a da plate koliko hoce, jer su mislili da je kod nas beda i da se radna snaga manje placa. Sada kupuju stanove po Loznici da dovedu svoje Kineze da im rade u fabrici za manje para.

  Reply
  1. VlajkoLO

   Nije istina to sto pišeš.
   Ne razumem da razuman covek moze da proguta takvu glupost kada se radi o takvom gigantu kao sto je Minth. Kinezi su pre odluke dolazili u bolnicu, obisli sela, skole, sve bitne institucije u gradu nekoliko meseci pre odluke i neko treba da proguta da nisu znali koliki je minimalac u Srbiji.
   Plate ce za pocetak biti minimum 35000, a kasnije ce ici i do duplo. Uslov je bio da plate budu minimalno kao u čarapari. Ni to nije nesto ali barem ce biti manje nezaposlenih, a kada imas jedan posao onda ti je lakse da predjes na neko drugo radno mesto pod boljim uslovima.
   I mene nerviraju mnoge stvari kod naprednjaka, ali me vise nervira to da kada kazes istinu, ispadnes ili njihov bot ili zuti bot, zavisi sta kazes.
   Pričajte istinu i proverene informacije, jedino tako možemo doći do ravnoteže u ovom društvu.

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.