Igrači KUD „Kosta Abrašević“ razvili zastavu Srbije u Rumuniji

U srcu Transilvanije održan je tradicionalni medjunarodni folklorni festival na kom je Srbiju i grad Valjevo predstavljalo KUD „Kosta Abrašević“ iz Valjeva. Za pet dana u gradu Brašov ovo društvo nastupalo je četiri puta predstavljajući see igrama iz raznik krajeva Srbije.

Grad folklora u proteklih pet dana bio je grad Brašov u kome je 14-ti put za redom održan Medjunarodni folklorni festival. Pored domaćina KUD iz Brašova i KUD-a koji je predstavljao Rumuniju na ovom festivalu učestvovala su društva iz Poljske , Hrvatske i KUD „Kosta Abrašević“ iz Srbije. Svako društvo potrudilo se da na primeren način predstavi svoju zemlju , a gradjani Brašova da budu što bolji domaćini.

Sama činjenica da je Rumunija dao Evropske unije te i da teži to ravnomernijem razvoju pri čemu se vodi računa da kultura bude dostupna svima dobila je svoju potvrdu već u prvom nastupu u mestu Prežmer nadomak Brašova gde su učesnici Festivala nastupali pred oko 1000 stanovnika ovog malog mesta. Zanaimljivo je da je nakon nastupa u školskoj Sali Prežmera održan svojevrstan čas folklora pri čemu su domaćini iz Prežmera učili Valjevce, Hrvate i Poljake jednoj od njihovih koreografija, a gosti su imali priliku da domaćine nauče svojoj koreografiji.

Sam grad Brašov ima oko 200 000 stanovnika i pored vrlo razvijene privrede , prepoznat je kao turistička destinacija turistima iz celog sveta ne samo zbog svog starog dela grada, izuzetno očuvane arhitehture već i zbog brojnih zamkova iz srednjeg veka. Najpoznatiji svetu medju njima jeste zamak Bran , dom najpoznatijeg vampira Vlad Tepeša, čuvenog „Grofa Drakule“, Brem Stokera. Ovaj zamak dnevno poseti par hiljada turista iz celog sveta i pravi je primer uspešno iskorišćenog turističkog potencijala. Svi oni koji su se tog dana zadesili u Branu imali su priliku da prisustvuju nastupu folklornih ansambala u samom zamku što je po reakciji turista bio pravi doživljaj. Mladi Valjevci u zamku su se zadržali i duže od planiranog jer su više od pola sata morali da izdvoje za fotografisanje sa posetiocima. Istog dana još jedan, javnosti možda manje poznat zamak, Feldioara, bio je mesto još jednog nastupa .

„Hvala Vam što ste se odazvali pozivu da svojim dolaskom i učešćem uveličate naš festival i doprinesete mogućnosti da sam festival bude takodje povod turistima iz Rumunije i celog sveta da posete naš grad“, rekao je izmedju ostalog gradonačelnik grada Brašov na posebnom prijemu koji je organizovan za predstavnike učesnika festivala.

Valjevci su se publici predstavili sa četiri koreografije : Igrama iz centralne  Srbije (Šumadija), igrama iz jugoistočne Srbije (Bugarka), igrama sa juga (Vranjanska svita) i igrom naše najveće nacionalne manjine (Romske igre). Kulminacija samog festivala bila je u centru starog dela grada Brašova gde je održan veliki defile učesnika i koncert koji je trajao više od dva sata.

„Želeli smo da pokažemo igre iz raznih delova naše zemlje. Možda je nama najdraža centralna Srbija, ali kao predstavnici naše zemlje trudili smo se da na dostojanstven način pokažemo sveukupno bogatstvo našeg srpskog folklora koje je itekako različito u zavisnosti od dela iz kog dolazi. Koliko smo mogli da zaljučimo po aplauzima publike svaka koreografija za koju smo se odlučili bila je itekako vredna pažnje gledalaca“, kaže Katarina Ašković direktor KUD-a iz Valjeva.

KUD „Kosta Abrašević“ u ovoj godini već je bilo učesnik nekoliko festivala najpre u Pirotu, potom u Lučanima, Zvorniku i sada u Brašovu. Već u nedelju biće učesnici na Čobanskim danima u Kosjeriću , a avgustu očekuje ih turneja u Grčkoj. Iako sam nastup govori dovoljno za sebe , činjenica da je društvo iz Valjeva imalo priliku da u Rumuniji razvije zastavu Srbije već je značajno priznanje i samom društvu, ali i gradu Valjevu. 

S.V.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.