Danas je Petrovdan

      Нема коментара на Danas je Petrovdan

Srpska pravoslavna crkva  danas  obeležava Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu.U Valjevu tradicionalno shodno narodnim običajima, sinoć gorele lile.

Sveti apostol Petar I pre nego što je postao apostol Božiji zvao se Simon. On je brat svetog apostola Andreja Prvozvanog iz grada Vitsaide. Po zanimanju je bio ribar, po prirodi prostodušan i bogobojažljiv, držao se zapovesti Gospodnje.  Kao vrhovni među apostolima bio je  prvi učitelj i propovednik. Propovedao je Jevanđelje po Palestini, Maloj Aziji i Italiji, lečio bolesne I vaskrsavao mrtve. Car Neron ga je osudio na smrt, i bio je  raspet na krst, ali naopako, jer su  smatrali da nije dostojan iste smrti kao Gospod.

Sveti apostol Pavle pre apostolstva zvao se Savle.  Propovedao je Jevanđelje širom sveta, Život mu je stalno visio o koncu. Bio je posečen u Rimu, u vreme cara Nerona, baš kada i apostol Petar.

U našem narodu postoji običaj da se uoči ovog velikog praznika, koji je posvećen svetim apostolima, Petru i Pavlu, pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Obično se to radi na mestima gde se narod okuplja, na trgovima, raskršćima i u tome učestvuju deca i omladina. Paljenje vatre i lila simboliše na ona vremena kada su hristoborni carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih. Njihova tela su tada gorela kao buktinje, osvetljavajući trgove kao danas simbolične vatre i lile.

Vatre su sinoć gorele I u Valjevu, a lilu je koja se prodavala po ceni od 100 do 200 dinara u zavisnosti od veličine, u toku dana bilo moguće kupiti ne samo na pijaci već I na gradskim ulicama.

Običaj paljenja lila oduvek je bio dominantan u valjevskim selima, ali kako se broj mladih , naročito dee u selima koja odumiru smanjio , ni paljenje lile nije bio dogadjaj kao nekad kada se na seoskim raskrsnicama okupljalo I po tridesetak mališana. Ipak običaj je ostao I dok u ponudi za kupovinu u Valjevu je moguće naći lilu, u toku večeri u Valjevu sa raznih strana se vio gust crni dim koji je svedočio da se osim lila pale automobilske gume. Koliko to ima veze sa običajem I praznikom, veliko je pitanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.