Surova realnost i karikature kao slike realne istorije

Karikature su dobar i značajan način da se realnost koja postoji u Srbiji prikaže i bude razumljiva svakom. Aktuelna vlast najgora je vlast ikada u Srbiji, a praktično je nastavak nikad razmontiranog nakaradnog sistema vlasti još iz devedesetih. Kroz zdravu kritičku misao svakog pojedinca, moguće je promeniti sistem koji urušava svaki segment života u Srbiji. Karikature odslikavaju poraznu i ciničnu  istoriju za gradjane Srbije na način koji  se ona zapravo i stvara.

Pod nazivom „Samo Vas gledam“ uz brojne goste  ispred stare Železničke stanice održano je otvaanje izložbe karikatura Dušana Petričića . Za sam naslov Petričić kaže da je opšte poznat još iz školskih dana svakom detetu pa samim tim i odraslima. „Ja slikam ono što gledam. Ponekad se verovatno iznerviraju , ali ne vidim da se nešto suštinski menja , mislim da će ovo imati efekta kada se jednog dana iz nekih drugih razloga i nekim drugim sredstvima promeni onda će ovo ostati kao zabeležena istorija onoga šta smo živeli i onoga šta nam se dogadjalo“, kaže Petričić o svom radu i karikaturama.

On dodaje da je poruka na početku bila namenjena glavnim likovima i ona i dalje ostaje upućena glavnom liku . „Da se ne shvati pogrešno ja njemu ne persiram, ja nisam sa njim na Vi, ali u tom smislu je poruka upućena i onima koji njega drže na vlasti , a to smo i mi i onaj deo naroda koji ga bira na izborima i onaj deo naroda koji ga ne bira nego ćuti. I u najvećoj meri je to „Samo Vas gledam“ upućeno i njima. Ovo jeste jedno čudno vreme , vreme kada karikatura postaje tako značajna . Da li je to posledica jedne patološke i šizofrene vlasti koju imamo? Ja verujem da karikature imaju neke svoje druge planove koji podrazumeva i mirnija i logičnija vremena. Ova karikatura koju ja radim i kojom se Koraks avi je jedna vrsta prejake karikature, ali na žalost vreme ne dozvoljava druge opcije“, kaže Petričić.

Iako karikatura treba da na jedan smešan način prikaže sliku političke stvarnosti , karikature su sada ponekad veoma surove, konstatovali su gosti na otvaranju iako kako dodaju one upravo pobudjuju svest i teraju na razmišljanje .

Valjevcima su na otvaranju govorili : Vesna Mališić zamenica urednika lista NIN, Vesna Pešić sociolog, Branka Prpa istoričar, Ljubodrag Stojadinović novinar, Aida Ćorović aktivistkinja dok je moderator bila Danica Vučenić novinar. Gosti su konstatovali da je ovakva karikatura jedini odgovor koji ovakva vlast razume. Po prirodi stvari sve će se promeniti jer se sistem svaki menja , ali treba imati strpljenja da bi se stvari uradile na pravi način.

„Urušavanje institucija, medija, ljudskih prava, to je ono što vidimo. Svaki put kada vidimo njegove karikature to možemo da vidimo. Imamo ovde mapu u 12 kaikatura koje praktično znače istoriju. I kada gledate te njegove postere vi imate istoriju vlasti od 2012. godine do danas. Mislim da su ovakva okupljanja jako značajna jer je bitno održati kontinuitet i negovati ličnu svest i negovati osećaj unutrašnje slobode. Ovakvim stvarima ohrabrujemo ljude da izadju iz svojih malih svetova i kažu šta misle“, rekla je novinarka Vučenić.

Gosti na tribini bili su jednoglasni u oceni da se društvena svest ne menja tako lako pa i da 200 godina istorije moderne Srbije očigledno nije dovoljno da bi se takva promena najednom izvršila. Ipak na nivou svakog gradjanina i njegove svesti moguće je izgraditi sistem drugačijeg zdravorazumskog razmišljanja koje će doneti promene. Kada ne postoji nijedan zdrav deo sistema narod je taj koji ima pravo da uzme stvar u svoje ruke . Promene će se neminovno dogoditi bez licitiranja o vremenu koje treba da prodje i načinu na koji će to biti učinjeno , ali i tada u toj promeni mora biti izabran pošten predstavnik naroda koji će te promene učiniti održivim.

Izložba karikatura privukla je veliki broj gradjana Valjeva, što po mišljenju govornika svedoči o ispravnosti teze da se na odredjeni način promene već dešavaju iako one na globalnom nivou još uvek nisu vidljive.

Karikature imaju svoj deo u tim promenama i one mogu biti i jesu okidač za razmišljanje i praktično povod da svaki gradjanin kada stane pred ogledalo postavi pitanje sebi da li je to što živi život kakav želi ili je njegov život zapravo kairkatura života.

Na samom otvaranju izložbe gradjani su mogli da potpišu i peticiju za ukidanje rijaliti programa.

13 comments on “Surova realnost i karikature kao slike realne istorije

 1. Aleksandar

  Petričićeve karikature su fenomenalni grafički odraz naše gorke i sve apsurdnije stvarnosti. Gosti na tribini su bili odlični. Drago mi je da je dosta Valjevki i Valjevaca bilo tu da ih čuje i vidi. Pohvala i za demokrate koji su se probudili posle one nesrećne epizode sa bivšim rukovodstvom koje su konačno oterali i koji se već neko vreme ozbiljno trude da našim sugradjanima ponude jednu drugačiju i smislenu alternativu ludilu na vlasti u Valjevu i Srbiji.

  Reply
  1. Fajront

   A gde vam je slika sa Dusanom Petrovicem od sinoc? Mecena gradskog odbora u Valjevu je bio sinoc cisto da se uveri da li je Mica Markovic prihvacen kako treba od novog rukovodstva. Posle toga su svi zajedno otisli na veceru. Fali samo Radisa.

   Reply
 2. Jelena

  Stide se ocigledno Dusana Petrovica iz stare ekipe Ds-a.Slika je bila okacena i na grupama na fb ali cim su poceli komentari koji njima ne odgovaraju oni su odmah sklonili.Mi koji smo bili tamo smo licno videli da je on bio prisutan tamo a i slike imamo naravno.
  Prema tome dragi sugradjani i ovaj put pokusavaju to da prikriju i da se vratio „Mića“ u redove Ds-a.Sve sto se pricalo po Valjevu da se opet aktivirao u Ds je istina.Ne dozvolite oper onoj ekipi da se za ikada ista pita a kamoli odlucuje.Sliku sa Petrovicem objavicemo ponovo u grupi ali ne u onoj gde se oni pitaju i brisu komentare.Poz

  Reply
 3. Jabom

  Ccc. Pa sami su postavili sliku da kao na seme navuku pticu. Odličan PR i medijski tim imaju demokrate. Namerno oni stave da ne može neko treci, pa sad razmišljam ako na primer u Valjevo dođe gost gradonačelnik Šapca oni su spremni da odmah ako se pojavi gradonačelnik Valjeva, to pretvore u tribinu gradonačelnika.
  Da se vidi šta radi Šabac a šta Valjevo?
  Mogu vam samo reći da od kad nema kočničara, pod lipom je živo…

  Reply
  1. Smilja

   Zivo kao i zeleznice u to vreme😂😂😂.
   Kazete odlican PR i medijski tim,ohhohoho dragi boze moj,ni blizu dobrog ali bez zezanja.Poredis ti sine moj Sabac i Valjevo,smesno bas bas.Ovi u Sapcu nemaju takav PR tim i ekipu oko istoricara tog vaseg i Miconija,Sabac je za vas nedostizan. U Sapcu je zdrava politicka klima a kod vas je uhvatio opasan virus spletkarenja,surovanja i podmetanja itd itd.Prema tome vi ovaj vas odgovor prodajte na pruzi Beograd-Bar a nas pustite da zivimo svoje zivote, bez Miconija,istoricara, i ostale stare vase ekipe.Pokazali ste se kada ste bili na vlasti i noste ama bas nista uradili,sta vise katastrofa sa Petrovicem , Miconijem i istoricarem .Jel ima kod drugi ili ste vi ta „Vecita gubitnicka postava“ koja nema zamenu.
   Ta „LIPA“ je popularnija od cele postave tu ,mozda cak i mladja..

   Reply
 4. Milena

  A Dusko Rakic Petrovicu iza ledja,cuva mu ili…dobija instrukcije sta dalje.
  Rakicu, takve kao ti, i oko tebe Valjevo je jednom osetilo na kozi i to pamtimo i dan danas.
  Samo zbog vas necu glasati Ds kao i vecina mojih prijatelja ,jednom ste vladali sa tom istom ekipom i necemo vas vise.

  Reply
  1. Vladimir

   Žeco, tebi baš krivo što si smenjen u DS-u? Imaš i krizu identiteta. Nekada si u komentarima muško, a nekada žensko.

   Reply
 5. Tubravić

  Ovi iz Poćute su najbolji za karikature, al njih niko ne crta. Poćutanci su najbolje sluge svih reživa al znaju kad da se povuku u ilegalu al prvo zakuvaju čorbu.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.