Slava grada bez gradonačelnika, gostiju

Grad Valjevo obeležio je svoju slavu Druge Trojice-Duhovski ponedeljak. Gradskoj slavi nisu prisustvovali ni gradonačelnik Slobodan Gvozdenović koji je bio najavljen kao govornik, ali ni vladika Milutin.

Značajan datum za sve Valjevce, slava Grada Valjeva, danas je obeležena liturgijom , litijom i nakon toga rezanjem slavskog kolača i urezivanjem zapisa na stablo u porti crkve Pokrova Presvete Bogorodice.  U litiji koja je od Hrama do crkve prošla gradskim ulicama tradicionalno su učestvovali pripadnici vojske i policije, ali i deca iz brojnih kulutrno umetničkih društava.

„Neka je srećan i Bogom blagosloven današnji praznik silaska Svetog Duha na apostole . Obavismo svetu liturgiju  i uznesmo vaskrslom Gospodu molitve za zdravlje i spasenje naroda, svih onih koji žive i rade u ovom gradu. U ime njegovog preosveštenstva Episkopa valjevskog gospodina Milutina  sve vas pozdravljam i želim Vam Bogom blagosloven današnji praznik“, rekao je na kraju obreda rezanja kolača sveštenik Filip Jakovljević.

sveštenik Filip Jakovljević

U porti crkve ove godine vidjen je mali broj gradskih funkcionera i tek po koji odbornik grada, a retki su bili i direktori ustanova i javnih preduzeća. Grad Valjevo su predstavljali Zoran Živković zamenik gradonačelnika, član Veća Miroljub Ivanović, odbornik Milan Gajić,, odbornik Dobrivoje Grujičić.

U obaveštenju koje je grad Valjevo izdao pozivajući gradjane da prisustvuju ovom dogadjaju bilo je navedeno da će se gradjanima obratiti gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović. Ipak Gvozdenović nije prisustvobao ovom dogadjaju, a s obzirom da je služba protokola bila delimično prisutna izostala je informacija koji su to razlozi njegovog nepojavljivanja.

zamenik gradonačelnika Zoran Živković

„Svim gradjanima Valjeva čestitam gradsku slavu sa željom da u godinama pred nama naš grad bude lepši i bolji. Da ovu i sve naredne slave proslavimo u zdravlju, sreći i blagostanju. Poštujući tradiciju i čuvajući vrednosti na kojima ona počiva naši napori usmereni su ka unapredjenju života gradjana sadašnjosti kao i na realizaciju vizije prosperitetne budućnosti Valjeva kao centra Zapadne Srbije . Sa najiskrenijom željom ka prosperitetu i prosperitetnijoj budućnosti još jednom Vam dragi sugradjani čestitam gradsku slavu. Živeli“, rekao je zamenik gradonačelnika Zoran Živković.

Nakon ceremonije samog slavskog obreda u porti su prisutni gradjani mogli da prisustvuju kratkom kulturno-umetničkom programu.

Za slavu se uvek zna domaćin i u Valjevu su to gradjani Valjeva, ali bi trebalo i  prvi čovek grada, gradonačelnik. Praksa svih ranijih godina i svih gradonačelnika od trenutka kada je Valjevo posle pauze počelo ponovo da obeležava krsnu slavu bila je da upravo gradonačelnik dočekuje gradjane ukazujući im poštovanje, ali i radost zbog samog dana svetkovanja. Za svaku slavu uobičajeno je u srpskom narodu da se pozivaju i gosti. Ali ove godine to nije bio slučaj. Gradonačelnik nije bio domaćin, niije ukazao poštovanje svojim sugradjanima, a u porti nije vidjen nijedan gost grada za ovu svečarsku priliku.

predstavnici gradske vlasti

Ma šta pokušavali da naprave od Valjevaca, Valjevci su ipak ljudi koji znaju za poštovanje svih svojih tradicionalnih vrednosti i identiteta i shodno tome, ovakvo neodgovorno ponašanje ne govori o Valjevcima već o onima kojima baš ništa na ovom svetu nije sveto, pa čak ni slava jednog lepog grada i njegovih stanovnika. Da jedan ovakav dan ne može ništa uniziti i da će budućnost Valjeva zaista biti mnogo lepša nego sadašnjost svedoči jedan zanimljiv detalj iz porte valjevske crkve. Naime, dečica koja su se igrala u porti i veselo trčkarala prekinula su svoju igru kako bi posmatrali čin rezanja kolača i urezivanja zapisa. Oni koji su to zapazili videli su zapravo jedno – Ta deca su srećnija budućnost Valjeva!

S.V.   

9 comments on “Slava grada bez gradonačelnika, gostiju

  1. poznati

    Ma važno je da je bio Gaja,jedna intelektualna gromada,najpoznatiji Valjevac,poznatiji čak i od Nenadovića

    Reply
  2. Zoran

    Da li neko pamti goreg čoveka na čelu Valjeva? Njega na izborima može da pobedi i kandidat mesne zajednice.

    Reply
  3. Direktor..

    Gdesu vam gosti iz drugih Gradova i Opštna ,davas ispoštuju kako dolikuje za slavu…

    Reply
  4. Peki

    A Milutina niko ne komentarise covek je puko,naljutio se sto nije bio glavni na proslavi Sv.Justina sto su zvali Amfilohija cak nije hteo da govori uz citiram Mene niko nije obavestio.Kao malo dete i jos ga drzi srdzba pa nije hteo da ucestvuje ni na Litiji pored njega Boba,Gaja i ostali deluju krajnje normalno pa cak i duhovno.

    Reply
  5. Jelena

    Gradonacelnice, bruko Valjevska, zar te bas niko nikakvom redu nije naucio!!??? Strasno…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.