1 od 5miliona-Protest 8. juna u Valjevu i celoj Srbiji

Ove subote 8. juna cela Srbija obeležava 6 meseci od početka masovnh građanskih protesta #1od5miliona. Valjevke i Valjevci će se tog dana takođe okupiti u 19.30 na Desankinom trgu i tako pridružiti građanima iz cele Srbije koji će u svojim gradovima iskazati nezadovoljstvo stanjem u kojem se nalaze naše društvo i naša država.

Sve je počelo nasiljem nad jednim od opozicionih političara na skupu u Kruševcu. Građani su na to nasilje odgovorili masovnim protestima u Beogradu pod nazivom „Stop krvavim košuljama“.  Protesti su se ubrzo proširili i na druge gradove u Srbiji, a naročito izazvani izjavom predsednika Srbije Aleksandra Vučića da neće izaći u susret zahtevima građana koji protestuju makar ih bilo i 5 miliona na ulicama. Protesti su tada dobili novo ime „1 od 5 miliona“. Iako su tu izjavu datu ne jednoj od njegovih konferencija za novinare zabeležili brojni mediji, on je u svom dobro poznatom maniru već nekoliko dana kasnije izjavio da takvo nešto nikada nije rekao, što je dodatno iritiralo građane Srbije.

Mada je povod bio nasilje nad pojedincem, poruka koju ovi protesti nose jeste pobuna protiv mentalnog, verbalnog i fizičkog nasilja nad celom jednom zemljom koju Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka sprovode od svog dolaska na vlast 2012. godine.  Da su građani u pravu pokazao je i nedavno publikovani izveštaj Evropske komisije koji Srbiju kritikuje u nekoliko izuzetno važnih oblasti kao što su stanje u kojem se nalaze naš parlament i sudstvo, ali i zbog političkih pritisaka na medije i pokušaje gušenja slobode izražavanja.  I umesto da prizna svoje greške i uradi sve da to stanje popravi, vlast je u svojim reakcijama pokazala da duboko ne razume ili da ne želi da razume da Srbija mora da bude demokratska zemlja da bi postala članica EU.

Mi u Valjevu imamo i samo naše valjevske razloge za protest. Imamo nikada goru lokalnu vlast na čelu sa gradonačelnikom Slobodanom Gvozdenovićem. Od svog dolaska na vlast je pokazao da nije dorastao toj poziciji i da svojom bahatošću, nesposobnošću i neznanjem samo nanosi štetu našem gradu. Naša lokalna vlast nema rezultate kojima bi mogla da se pohvali. Od 2012. godine u Valjevo nije došla nijedna nova investicija, a broj korisnika socijalne pomoći se povećava. Ulice nam izgledaju kao mesečeva površina, a ono malo tek asfaltiranih ulica zbog lošeg kvaliteta radova ubrzo propada. Novac iz gradskog budžeta se na vrlo sumnjiv način na nameštenim konkursima dodeljuje članovima SNS-a i gradonačelnikovim prijateljma.  Njegove skandalozne i diskriminatorne izjave samo nas sramote.

Pridružite nam se u subotu, 8. juna  na Desankinom trgu u 19.30 časova, jer  želimo da živimo u normalnoj zemlji i normalnom gradu.

#1od5miliona Valjevo

5 comments on “1 od 5miliona-Protest 8. juna u Valjevu i celoj Srbiji

  1. Emilija

   Dedagaga,pitate,kome? Nikome. Sedite kuci. Ne treba nikom vi da se pridruzite. Zadovoljni ste I cutite. Nezadovoljni a uplaseni za svoja eadna mesta,isto tako. Istanite kuci I 👏👏👏👏Bibi Gvizdenovicu dok ovaj grad vidni propada. Na ovim protestima niko ne treba da dodje iz Bg da govori kako je nama lose,kako ne valja ova vlast u gradu sa Bobom,Gajom,Micom,klomberom,I nesposobnim direktorima,gubitasima. Valjda gradjani ovog grada vide kako zive. Kamo srece da smo bar malo normalni I motkama oterali ovu gamad koja nas razjeda. Unistava I sve ono sto je bili iole dobro. Zato,gradjani sa dostojanstvom svi na trg da pokazemo da je nama lose I da nas unistava jedna grupa nespisobnih sugradjana.

   Reply
 1. transparentno

  Da li će možda doći i Dragan Šutanovac iz Ds, osnivač nove “jedne od pet miliona” nevladinih organizacija finansiranih sa Zapada? Bilo bi dobo da čujemo kakvi su planovi u odbrani, bezbednosti i regionalnoj politici te nove NVO. Kao ministar Vojske je ukinuo služenje vojnog roka, sad je dobio neko novo zaduženje. Ovaj put nije reč o pašnjaku, već nečem mnogo ozbiljnijem.

  Reply
 2. Radnik

  Dedagaga, dragi zemljaci, ako vam je dobro onda nista? Sedite kuci i uzivajte, a vidi toliko vam je dobro da vas je sve vise kod nas u dijaspori, koji smo pobegli davnih 90 tih. Toliko je dobro, da evo sve nas manje i na odmor dolazi u rodni kraj. Rupa do rupe, skupo gorivo, Prljavstina, nepismenost i neljubaznost, drzavnih cinovnika svih rangova, reket gde god se okrenes, mnogo lepse u Grckoj, Spanijij, madzarskim banjama,……..

  Reply
  1. peki

   Dragi radnice nije nam dobro samo nam recite koga da glasamo i za kim da idemo za Sutanovcom, Djilasom, Lecicem, Zivkovicem,Tadicem,Petrovicom,Trivankom,Micom Markovicom, Djimijem Rankovicem. Bobanom Ilicem nisu li to poznata lica koja su svojom bahatoscu i lopovlukom unistili nas san o EU nas san o boljem sutra, nisu li nam oni ukrali sve nase godine nadanja ,sve nase godine zivota od 90 tih na ovamo nisu li to ona ista lica koja su svojim ponasanjem doveli do toga da neko glasa za grobara Nikolica i njegov SNS.Kada se samo setim Malovicke ministarke pravosudja pa ta u normalnoj zemlji ne bi dobila licencu da se bavi gajenjem kokosaka a kamo li da dobije ministarsku fotelju.Ocekujem od vas radnice recite konkretno sta bi trebalo uraditi,nemojte nam samo davati dijagnozu o rup
   ama,ceni benzina ili prljavstini koje smo i sami svesni bez vase lucidnosti a koje su postojale i dok su DS i DSS bile na vlasti.

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.