Veliko interesovanje građana za preventivne preglede

Poslednja nedelja maja bila je prilika da građani provere svoje zdravstveno stanje, jer su sve zdravstvene ustanove sa teritorije Kolubarskog okruga otvorile svoja vrata za besplatne preventivne preglede u okviru akcije koju je pre godinu ipo dana pokrenulo Ministarstvo zdravlja. Tokom ove 14 akcije u Opštoj bolnici Valjevo i domovima zdravlja Kolubarskog okruga preko 300 građana je prekontrolisalo zdravlje, a od tog broja 70 njih nije imalo nikakav vid zdravstvenog osiguranja. Na ovaj  način zajedno zdravstveni radnici i građanstvo podižu svest i daju pravi značaj prevenciji jer samo preventivnim blagovremenim pregledima može doći do sprečavanja razvoja bolesti.

U nedelju su od 8 do 16 časova, građani u našoj ustanovi, Opštoj bolnici Valjevo,imali su priliku da provere zdravlje nekim od specijalističkih  pregleda:

 1.       Ultrazvuk abdomena     

  2.       Uzorkovanje krvi za TSH analizu(po proceni lekara)   

  3.       Oftalmološki pregled      

  4.       Mladi lekari su pregledali i trijažirali pacijente, obavljale pregled EKG i merenje krvnog pritiska(TA)

Preventivni pregledi su usmereni prevashodno na ljude bez nekog vida zdravstvenog osiguranja. Ovo je jedinstvena prilika da neosigurana lica prekontrolišu svoje zdravstveno stanje. Preventivni pregledi su značajni jer samo prevencijom možemo uticati na sprečavanje razvoja oboljenja jer ukoliko se bolest dijagnostikuje na vreme procenat uspešnosti izlečenja je znatno veći.

Ostale zdravstvene ustanove, domovi zdravlja, Kolubarskog okruga, takođe aktivno doprinose preventivnim pregledima i ovog puta građani su mogli da prekontrolišu svoje zdravstveno stanje obavljajući preglede EKG-a, glikemije, krvnog pritiska u svim domovima zdravlja Kolubarskog okruga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.