Usluge bez objašnjenja u izveštaju CZNTK

Gradsko veće je usvojilo izveštaj o radu Centra za negovanje tradicionalne kulture za koji je grad u prošloj godini izdvojio 10,8 miliona dinara. Ustanova koja je po zamisli aktuelne vlasti trebala da zameni nekadašnji KUD „Abrašević“ u prošloj godini navodi milionske iznose po osnovu različitih ugovora i usluga.

Dok još traju sudski sporovi oko gašenja nekadašnjeg KUD-a „Abrašević“ ustanova koju je osnovao grad praktično je zaavršila prvu celovitu godinu poslovanja. Ova Ustanova za razliku od nekadašnjeg KUD-a potrošila je u toj prvoj godini rada ukupno 11,8 miliona dinara, računajući i ostvarene sopstvene prihode . Kako se navodi u izveštaju koji je dostavljen Veću, za razliku od drugih ustanova kulture u Valjevu , CZNTK ima sopstvene prihode, odnosno prihode koji ne odlaze u budžet osnivača i ti prihodi u prošloj godini realizovani su u iznosu od 742 000 dinara. Dobrovoljni transferi pravnih i fizičkih lica iznosili su 322 000 dinara, pa je CZNTK na kraju prve poslovne godine ostvario suficit u iznosu od 80 817 dinara.

Kako se može videti iz izveštaja CZNTK zadržao je već postojeće sekcije, pozorišnu, horsku i sekciju igrača, a nekih novina u pomenutoj godini po ovom pitanju nije bilo. CZNTK takodje je po nasledjenoj aktivnosti realizovao i Abro fest , ali i niz nastupa hora i samog KUD-a.

U prošloj godini u ustanovi radila su dva zaposlena za čije je zarade utrošeno 1,4 miliona dinara  pri čemu je direktor ostvarivao zaradu u bruto iznosu od 88 841 dinar, a drugi zaposleni 66 828 dinara bruto.

Pozamašan iznos CZNTK je potrošio na različite usluge pa se u izveštaju navode računovodstvene usluge u iznosu od 195 000 dinara, slede ostale komp usluge 25 000 dinara, usluge štampanja 11 660+4 635+19 107 dinara, ostale finansijske usluge 20 000 dinara, ostale stručne usluge 2,1 milion+220 000 dinara, ostale opšte usluge 866 963 din, 360 713 din,+81 200 dinara, ostale spec. usluge na projektu  195 000 dinara.

U izveštaju koji je dostavljen Veću nema obrazloženja za nevedene usluge niti objašnjenja kako je do takvih ugovora došlo, a u svemu je jedino jasno i razmljivo šta su računovodstvene i šta su usluge štampanja. Zanimljivo je da se u izveštaju o radu navode i aktivnosti vezane za zamenu stolarije i fasadu što zapravo nije aktivnost CZNTK već opredeljenje grada da se na objektu Centra za kulturu gde je sada smeštena i ova ustanova izvrši zamena istih i uradi fasada. Sredstva za ove radove data su iz budžeta grada.

Iako se u izveštaju dostavljenom medijima ne navodi da je bilo ikakve rasprave po pitanju dostavljenog predmetnog izveštaja, nije teško zaključiti da nova ustanova prilično košta gradjane Valjeva. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.