Udruženje VAPOT u savezu CEPS-a

Posle četiri godine od osnivanja i samostalnog rada u oblasti zaštite potrošačkih prava i interesa građana Valjeva, Udruženje valjevskih potrošača (VAPOT) je nedavno ušlo u savez Centra potrošača Srbije (CEPS) sa sedištem u Beogradu.

CEPS je asocijacija 14 organizacija/udruženja sa područja cele Srbije, čija je osnovna delatnost zaštita prava i interesa potrošača, zasnovana na domaćim  propisima usaglašenim sa pravnim tekovinama i praksom članica Evropske unije.

To praktično znači da CEPS upotrebom interneta informiše udruženja i celokupnu javnost o pojavama i zbivanjima na maloprodajnom tržištu roba i usluga koje služe za ličnu i/ili porodičnu potrošnju, organizuje tribine, predavanja i druge vrste skupova, a učestvuje i u raspravama odbora Narodne skupštine zalaganjem za poboljšanje položaja potrošača na celom prostoru Republike Srbije.

Ovaj Savez udruženja vodi evidenciju o prigovorima/reklamacijama potrošača na osnovu koje, između ostalog, sastavlja i objavljuje liste trgovaca koji su tokom proteklih godina ekonomski oštetili potrošače prodajom loše robe ili nesavesnim pružanjem usluga (takozvane „Crne liste“).

Centar potrošača Srbije je deo Evropske unije potrošaća (The European Consumers – ECU), koja zastupa interese oko 500 miliona stanovnika EU čiji potrošački računi čine 57% bruto proizvoda njenih članica.

Pristupanje savezu CEPS-a Udruženju valjevskih potrošača se otvaraju mogućnosti da svoja četvorogodišnja iskustva valorizuje na širem prostoru nego do sada, i da ih razmenjuje sa drugim udruženjima kao članicama saveza. Članovima VAPOT-a pruža se mogućnost da aktivno učestvuju u radu organa CEPS-a i njegovih stručnih komisija, a sve to zajedno poboljšaće rad udruženja na dobrobit građana Valjeva i drugih lokalnih zajednica Kolubarskog upravnog okruga.

Dragan D. Popović

Udruženje VAPOT

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.