Valjevo gubi Tešnjar

      2 коментара на Valjevo gubi Tešnjar

Оbjekat u Tešnjaru često pominjan kao Žuta kuća više ne postoji. Nerešeni imovinsko pravni odnosi urušili su pomenutu kuću, a slična sudbina čeka još nekoliko objekata u staroj čaršiji.

Mesto gde se nalazio urušeni objekat

Dok se još hvalimo starom čaršijom Tešnjar, pa organizujemo i Tešnjarske večeri, objekti u Tešnjaru padaju jedan za drugim. „Konkretno ovaj objekat koji je javnosti poznatiji kao Žuta kuća zbog svoje fasade svojevremeno, urušio se iako je vlasnik imao novca da se uradi rekonstrukcija. Takodje i idejno rešenje, ali je postojao problem vlasništva nad zemljom. Tu je u toku postupak restitucije pri čemu više vlasnika traži povraćaj imovine. Potrebno je da javnost zna da mi kao Zavod možemo da konkurišemo kod ministarstva za sredstva, ali ministarstvo neće nikada ulagati novac u privatno vlasništvo. Svi objekti su privatni u Tešnjaru,“ navodi Ksenija Stevanović direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu.

Objekti se polako urušavaju i velliko je pitanje kako će Tešnjar ukoliko se ovakav trend nastavi, izgledati za deset godina, a kamoli duže.

„Tu je još nekoliko objekata kritično, imamo objekat preko puta Hana, vlasnica nema novca da ga rekonstruiše, a nama su vezane ruke jer to nije državno već privatno. Postoji mogućnost da se u ovakvim situacijama odredi staratelj koji bi uložio novac, ali to menja vlasničku strukturu pa to niko ne prihvata. Koliko mi je poznato za taj objekat grad je nekada govorio da bi mogla biti manja galerija, ali se očito odustalo od toga“, kaže Stevanović.

Na samom ulasku u Tešnjar je i objekat Sarača čiji je sprat delimično već urušen.Problem ovog objekta je takodje više vlasnika koji očito već godinama ne mogu da se dogovore kako bi se objekat sačuvao. Podsećanja radi, grad je pre nekoliko godina predložio vlasnicima da se izvrši konverzija objekta za stanove koje bi dao grad. Takav predlog nije prihvaćen.

„Jedno od rešenja je da grad otkupi jedan po jedan ojekat i tada bismo mogli da kao Zavod reagujemo i da tražimo i od ministarstva sredstva, ovako dok je privatno u to po zakonu država ne može da ulaže. Mi se kao Zavod bavimo očuvanjem kulturnih dobara, a ne imovinsko pravnim odnosima tako da mi tu ne možemo ništa da uradimo, a verujte stanje tih objekata nas ozbiljno zabrinjava“, kaže direktorka Zavoda.

Podsećanja radi pre sedam godina Tešnjar je promovisan kao Filmski grad, lokacija pogodna za snimanje filmova, pa je čak i jedan evropski magazin koji se bavi filmom medju atraktivnim lokacijama naveo upravo staru čaršiju Tešnjar u Valjevu.

Ipak sve je to iza nas i sve smo dalje od onoga što je Tešnjar bio, a koliko za par godina tek neće ličiti na ponos Valjeva. 

2 comments on “Valjevo gubi Tešnjar

  1. Sladja Fazanka

    Nemojte da vas cudi odnosa vlasti prema kulturnom nasledju grada.
    Pogledajte ko vodi grad.
    Gorica Bemako odlucuje o nasim zivotima.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.