Sednice Veća bile otvorene i za vreme Slobodana Miloševića

Na sednici Skupštine gradonačelnik  Slobodan Gvozdenović, braneći netransparentnost u radu Veća, tvrdio da su sednice Veća otvorene za javnost tek pre najviše desetak godina.  Ova informacija nije tačna. Za čudjenje je da ga u tome nije ispravio predsednik Skupštine Milorad Ilić za vreme čijeg mandata predsednika Opštine sednice Izvršnog saveta grada su bile otvorene za javnost.

Odbornik Ljubomir Radović amandmanom na Statut grada zatražio je veću transparentnost u radu Veća na šta je Gvozdenović rekao: „Pričati o zatvorenosti sednica Veća je isto tako nemoralno na jedan način i srpska Vlada ne otvara sednice svojih Veća za javnost. Ima nekih stvari koje su bile praksa u prošlosti, ali isto tako ima nekih stvari konkretno koje smo prekinuli iz prostog samo jednog razloga što je po mojoj oceni doprinelo efikasnosti rada Veća. Sutra kada dodje novi gradonačelnik i novo Veće neka odluči na koji način će informisati javnost i kako će javnost učestvovati u radu Veća. To nije bio običaj čini mi se sve do pre sedam , osam ili deset godina pa novo vreme nameće nove kriterijume na koji bi način to Veće trebalo da radi“.

Informacija da je sadašnje Gradsko veće otvoreno za javnost pre desetak godina najviše nije tačna. Valjevski novinari, a i valjevska javnost još uvek dobro pamte sednice Izvršnog saveta na čijem je čelu bio Borisav Radojičić još za vreme vladavine SPS-a u Valjevu. Sednice tadašnjeg Veća bile su zaista prave sednice na kojima se zaista odlučivalo o tačkama dnevnog reda. One nisu bile fiktivne za javnost već realne, a gospodin Radojičić nastojao je da nakon svake sednice novinarima objasni ukoliko je postojalo nešto što nisu razumeli. Na istim sednicama dešavalo se da programi ili izveštaji javnih preduzeća i ustanova i ne budu usvojeni već vraćeni na dorade i korekcije . Radojičić je još tih devedesetih godina zahtevao od direktora da programi ili izveštaji budu do te mere pregledni i sadržajni da se u njima verovali ili ne, nalazio čak i podatak koliko je zaposlenih žena, a koliko muškaraca, koje starosti, a potom koja lica su zadužena za koje poslove pa i evaluacija kako su posao obavljali. 

Iako je tadašnji Savet promenio naziv praksa je nastavljena u istom maniru i narednih godina nakon promena 2000-te godine. Za sednice su se direktori , načelnici odeljenja danima pripremali kako bi imali sveobuhvatniji izveštaj i kako bi na javnost ostavili što snažniji utisak o svom radu.

Veće jun 2009.godine

Po dolasku Jovana Tomića na mesto predsednika Opštine sednice Veća su, odlukom jednog od njegovih najbližih saradnika, na par meseci bile zatvorene. Snažan pritisak javnosti artikulisan kroz valjevske medije doprineo je tome da su sednice vrlo brzo ponovo otvorene za javnost dok je Tomić u jednoj od izjava tada rekao da ne krije ništa i nema ni razloga da sednice budu zatvorene pa i da nije znao koliko to znači gradjanima.

Nakon toga sednice Veća poprimile su stari izgled. Do promena je došlo, 20. aprila 2017. godine samo godinu dana nakon formiranja nove vlasti u Valjevu i kao što se iz izjave gradonačelnika može čuti po njegovoj ličnoj proceni. Same sednice od trenutka formiranja aktuelne vlasti ličile su na „smehotresnu olimpijadu“ bar onima koji su još od devedesetih pratili iste. Gradonačelnik je čitao dnevni red , a potom se bez ikakvih komentara ili izlaganja prelazilo na glasanje i brzo na sledeću tačku. Ovakvom načinu rada najpre se usprotivio Borisav Radojičić koji je tada bio član Veća javljajući se za reč, komentarišući odluke, programe , tačke dnevnog reda. Novinarima i prisutnima u Sali Veća bilo je vidljivo da gradonačelnik ne voli komentarisanje i Radojičićeve govore.

Veće 2013.godine

U razgovoru sa ovdašnjim medijima pojedini članovi Veća su isticali  da mora da postoji prava sednica te i da ono čemu prisustvujemo nije sednica već maska za sednicu koju gradonačelnik samoinicijativno sprovodi.    

Radojičić je vrlo brzo napustio Veće, a medijima je stiglo saopštenje da se sednice zatvaraju , ali da će stizati iscrpni izveštaji pa i da će nakon sednica Veća biti održavane konferencije za novinare. Izveštaji nisu iscrpni, ne sadrže dijaloge sa sednica niti je ikada nakon sednicce Veća održana konferencija za novinare na kojoj bi mogla biti postavljena pitanja.

Neki od članova Veća Vamediu su u toku prošle godine obavestili da sednicama i ne prisustvuju svi članovi Veća . „Mi smo svi sedeli u Sali Veća , a tu nije bilo članova iz SNS i gradonačelnika. Oni su kako smo posle čuli imali sednicu Veća u kabinetu gradonačelnika. Sednica je kasnila, a oni su se pojavili nasmejani u svojim internim šalama kao da niko u Sali ne postoji . Usledilo je brzo glasanje i kraj sednice , takozvane sednice,“ naveli su pojedini članovi Gradskog veća.

Prva sednica Veća 2016.godine

Zatvaranjem sednica za javnost gradjani su ostali uskraćeni za brojne odluke koje se tiču direktno njih i utiču na njihove živote. Ipak kako sam gradonačelnik reče neki novi gradonačelnik može tu odluku promeniti i Valjevcima ponovo učiniti dotupnim i rad članova Veća i direktora preduzeća i ustanova i načelnika odeljenja u Upravi , koje plaćaju iz svog džepa.

Valjevo bi ponovo bilo ono što je bilo nekad, primer demokratije i slobode na svakom nivou.

S.V.

1 comment on “Sednice Veća bile otvorene i za vreme Slobodana Miloševića

  1. Vesko

    Cudi me da se kaplar i klonfer nisu izborili za javnost u radu. Sad kad dodje teca bice sve bolje i jasnije

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.