Izgradnja parkinga u Karadjordjevoj

Grad Valjevo raspisao je javnu nabavku za izgradnju parkinga u Karadjordjevoj ulici. Postojeći parking godinama se nalazi u jako lošem stanju. Predvidjena vrednost radova 6 miliona dinara.

Parking naspram zgrade Uprave jedan je od zauzetijih parking prostora u Valjevu, a već godinama traju pokušaji grada da se ovaj parking i uredi. Sam prostor pre nekoliko godina ponovo je vraćen gradu jer je prethodno bio izdat, a postojala je i najava da bi se na tom parkingu mogla izgraditi spratna garaža s obzirom da postoji potreba za parkiranjem većeg broja vozila.

Ipak uredjenje prostora sa garažom za grad je bio finansijski problem pa ni novi radovi na 2000 kvadrata ne predvidjaju izgradnju iste već zapravo asfaltiranje postojeće površine, zamenu ivičnjaka, iscrtavanje parking mesta. Postojeća površina okružena je sa jedne strane zelenom površinom koja pripada zgradama koje okružuju parking, ali te zelene površine odavno to nisu jer se i na njima takodje parkiraju automobili.

S obzirom da je radovima predvidjeno i iscrtavanje smera kretanja za očekivati je da Valjevci isti i isprate sobzirom da se sada na parking ulazi sa obe strane i iz Karadjordjeve i iz Ulice Vuka Karadžića, a parikiranje s obzirom da su parking mesta nevidljiva vrši se po nahodjenju pa je i prolazak pešaka tim prostorom često pod znakom pitanja.

Parking u Valjevu naplaćuje JKP Vidrak pa bi bilo logično očekivati da isto preduzeće u parkinge ulaže s obzirom da od njih prihoduje sredstva. Ipak to nije slučaj pa je grad prinudjen da iste parkinge sredjuje izdvajajući tako još jednom novac gradjana po osnovu parkinga. 

8 comments on “Izgradnja parkinga u Karadjordjevoj

 1. мр Предраг М.Вулетић

  Обавештен сам да ће Градска управа у сарадњи са ЈКП Видрак овог пролећа потпуно уредити простор између зграда и паркинг тако да ће то бити једно репрезентативно место а не ругло као до сада,
  Надам се да чемо ми станари бити заштићени од буке и издувних гасова, а што је још важније да се од тога заштите малишани у обданишту.Најбоље решење је да ту уопште не буде паркинг већ садржаки за игру деце претшколског узраста.
  Зар мор човек колима у цемтар храда ?

  Reply
  1. мр Предраг М.Вулетић

   Ви се представљате као комшија, а моје комшије су фини људи, који не питају које сам вере, колика ми је плата или пензија и за кога сам гласао. Ипак ћу Вам одговорити. Не идем у Београд у петак. И рашзо Ви, који сте Ти, мени који сам Ви, говорите ти. И не пише се *идешли*, него *идеш ли*, ако већ не питате: *Идете ли?*

   Reply
   1. cou

    Druže Vuletiću,ne kaže se ,,CEMTAR,,nego centar,i ne kaže se ,,HRAD nego grad.Možda se to tako nekada govorilo u gradskom komitetu grada Valjeva

    Reply
 2. Aleksandar Tomic

  Мишљења сам да је понуђенон решење у дубоком нескладу са решавањем било ког проблема које паркинг сам по себи треба да реши. Зашто? Прво заузеће површине биће максимално, а број паркинг места незадовољавајући. Даље, људи би коначно требали да реше сопствене дилеме какво им окружење за живот одговара. Ако су бука и загађење које долази од аутомобила, а које је несумњиво, требали би прво они (станари околних зграда) да се одрекну аутомобила и рецимо преселе на периферију, за шта сумњам да би се ико определио. Живот у градском језгру као и на сваком другом месту, са собом доноси одређене предности и мане. Мишљења сам да би на простору три садашња, лоша паркинга (овај поменути, паркинг иза Суда и иза Центра за културу) требало поставити гараже. То је инвестиција која је три пута скупља (па нек је и четири) од новца одвојеног за реконструкцију овог паркинга, али више од три пута је боља наплата (наплата је сто од сто), искуства кажу да се исплати улагачу у првој години.
  На последњем етажу може се поставити зеленило, сви тротоари из центра аутоматски постају пешачки, а понегде се отварају услови за бициклистичке стазе. Даље, постојала би обавештења на уласку у гаражу, колико слободних места има или нема и на послетку не заузимају целе, поменуте површине. Због капацитета, постоји могућност да се изађе у сусрет резидентима, дакле корист вишеструка. Такође, постоји немали утицај на смањење загађења јер се рационализује време вожње и то оно време док загаћујете возећи у потрази за паркинг местом. На послетку и паркинг код Дома здравља треба подићи макар на један етаж и са ова четири паркинга целокупне потребе центра су подмирене, а тротоари ослобођени. Ето то је мој угао гледања. Поздрав

  Reply
 3. Pera

  Pa nije to izgrdanja parkinga, nego renoviranje…
  Autor očigledno greši…

  Više nema gde da se parkira…

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.