Šesti protest „1 od 5 miliona“: Diktator mora pasti!

Sa protestima se mora ići do kraja i ne sme se stati, diktator i diktatorski sistem u Srbiji moraju pasti, poruka je govornika sa večerašnje, šeste po redu protestne šetnje Valjevaca „1 od 5 miliona – Valjevo bez straha“.

Valjevci u protestoj šetnji

Građanima okupljenim na Desankinom trgu, pre početka protestne šetnje, najpre se obratio novinar „Vremena“, naš sugrađanin Dragan Todorović, koji se organizatorima protesta zahvalio se na mogućnosti da govori, podsećajući da je izvesno vreme bio na „stend baju“. Potom je dodao da, zapravo, protestima nisu ni potrebni govornici, „jer su najbolji govornici sami građani koji se okupljaju i koračaju protvi ove nakaradne vlasti u više od 100 gradova i mesta Srbije“.

– Pre desetak godina sam dobio nagradu Grada Valjeva za novinarstvo. Ovih dana su saopšteni novi dobitnici. Koristim priliku da se javno odreknem tog priznanja, jer je ova vlast izborom pojedinih pojedinaca kompromitovala i unizala to priznanje, kao i prethodne dobitnike i sve nas – objasnio je Todorović na početku svog govora zašto se odriče nagrade Grada.

Novinar „Vremena“ je rekao da smo i danas svedoci smo da u „njihovoj“ Srbiji sve nazaduje, samo vođa i čauši napreduju, a onda je dodao da je najbolju definiciju Aleksandra Vučića dao naš najbolji kardiohirurg dr Boško Đukanović, koji je smenjen zato što je najbolji.

Novinar Dragan Todorović

– Dr Boško, koji je svakog petka sa nama, je opisujući Vučića citirao staru narodnu izreku – „dobar konj ima sto mana, a loš samo jednu – ne valja ničemu“. Taj što ne valja ničemu sa onima koji još više ne valjaju ničemu baljezga o zlatnom dobu i budućnosti Srbije. A njega samo interesuje kako da dobije izbore i tako dobije takozvani legitimitet za dalju pljačku. Njegovi najveći rezultati su armija botova i autobusi nesrećnika, svi koji za naše pare ga prate i daju privid podrške. Sve to nije budućnost, nego neopisiva sramota. Sve što ne valja ničemu, na čelu sa onim koji najviše ne valja ničemu, kroji sudbinu Srbije – objasnio je Todorović.

Govoreći o lokalu, on je pozvao Valjevce da pogledaju ko im je gradonačelnik, ko pomoćnici i druge „plaćene ćoškadžije“ i zaključio da tome mogu da se raduju i podržavaju samo oni koji ne valjaju ničemu.

– Nama treba država koja će biti servis građana a ne raznih partijskih suklata. Opozicija je građanima ponudila sporazum sa narodom i to je u redu. Ali hajde da građani ponude opoziciji amandman – ako dođe do slobodnih izbora i zajedničke liste, hajde na toj listi, naročito u lokalu, da bude 51 posto građana jer se moramo odbraniti od onih koji ne valjaju ničemu, sem samo sebi i svojim partijama. Sa protestima se mora ići do kraja, ne sme se odustati zbog Kurte, niti zbog Murte stati. A kad se krene za Beograd, obavezno da se ide preko Uba – poručio je na kraju Dragan Todorović.

Rade Radovanović, čuveni radijski novinar i jedan od osnivača lista „Danas“, kako je rekao, „posle dijagnoza koje je o ovom režimu izneo Todor, teško je nešto dodati“.

Novinar Rade Radovanović

– Postoje stotine razloga za pobunu građana ali moramo ih svesti u racionalne da bi bili ostvarivi. Što se mene tiče, osnovni je da diktator i diktatorski sistem moraju pasti. To nije pitanje političke orijentacije, to je civilizacijsko pitanje svakog od nas jer ovako u Srbiji nije bilo nikada, ovaku civilizacijsku sramotu Srbija nije imala čak ni 90-tih godina – rekao je Radovanović.

Od govornika večeras izostao je najavljeni akademik Dušan Teodorović zbog bolesti, kome su Valjevci poželeli brzo ozdravljenje.

U protestnoj šetnji koja je usledila centrom grada, građani su nosili i transparent na kojem je pisalo „Gvozdenović i Majdak skidaju kajmak“, aludirajući na javnu nabavku o informisanju aktivnosti Grada, vrednu više od 4 miliona dinara, koju je nedavno raspisao gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, a koja po zadatim parametrima koji se traže od ponuđača, apsolutno jedino odgovara radiju i portalima u vlasništvu Zorana Majdaka, gradonačelnikovog bliskog saradnika, koji je, da podsetimo, 2012. godine hapšen zbog SMS prevara u kvizovima na njegovom tadašnjem piratskom Narodnom radiju, a kojima su građani Srbije tada oštećeni za milione evra.

Početak protestne šetnje na Desankinom trgu

Sledeće protestno okupljanje Valjevaca „1 od 5 miliona“ zakazano je za sledeći petak.

15 comments on “Šesti protest „1 od 5 miliona“: Diktator mora pasti!

    1. pešak

      E moj Vesko,očigledno si veliki fan SNS i njegovog lidera Vučića,rečenica POJEDINI POJEDINCi je sjajna i sjajno rečena,ali samo za one koji razumju Todora i znaju ko je dobio nagradu za novinarstvo ove godine.Bravo TODORE

      Reply
  1. Vesko

    Fura se po kuci.Ovo je zvanicno za javnost.To njegovo furanje ga ostavilo nedorecenim i neostvarenim.Ako ne moze bez papiira nije morao ni da govori.I kod Olje on je jedini u emisiji imao papir u ruci.Niko pre ni posle njega .Grska je sistemske prirode.
    .

    Reply
    1. zivan

      neostvaren covek koji pise za Vreme. A ostvaren jje Vesko koji tog coveka pljuje sakriven iza nadimka i tastature.

      Reply
      1. Valjevac

        A da se iza tog nadim a ne krine Sirćetova žena? Može da bidne i verovatno jeste.

        Reply
        1. sudija

          Sirćetova žena pozicija Sirće opozicija,i traži promene.Ako dođe do promena on se mora razvesti

          Reply
  2. Otac petogodišnjaka

    Da li bi organizatori protesta „1 od 5 miliona“ na Desankinom trgu bili ljubazni da ponekad promene mesto protestnog okupljanja? Ozvučenje je prejako, tako da reči i izrazi poput “ diktator“, “ fašistička vlast“ i „genocid vlasti nad građanima“ nisu za uši maloletne dece, koja su prinuđena da to slušaju u svom domu. A od preglasne muzike, koja najavljuje i odjavljuje proteste, podrhtavaju prozorska okna. Za bučne proteste mnogo je pogodnije mesto ispred Doma kulture, gde nema stambenih zgrada, bar dok organizatori protesta ne artikulišu svoj program i zahteve, umesto uzvikivanja parola i poziva za „osvajanje slobode“ uz nepodnošljivu buku ozvučenja. To je lako rešiv tehnički problem, a pokazao bi bar malo obzira prema građanima, na koje opozicija računa. Protiv engleske kraljice i premijerke Mej u Londonu svako može da stane i na izvrnutu kutiju i govori šta mu padne na pamet, ali u Hajd parku, a ne na Trafalgar skveru.

    Reply
  3. Mima

    Zašto se Vi kao otac petogodišnjeg deteta ne zapitate kakve reči to dete čuje u svom okruženju u Valjevu, kad ga izvedete u šetnju? Koliko psovki može čuti na ulici, na televiziji? Za Vašu kuću ne znam kad ste tako fini i kulturni pa su po Vama reči koje deca uče u školi kao fašizam i diktatorska vlast nepristojne. Sns kadrovi nikako da shvate da prolazi vreme u kome se oni bahate, voze skupe automobile, idu na skupa letovanja i zimovanja dok drugi to gledaju i žive za novu akciju u Rodi, Maksiju i Europromu. I mi imamo decu, oče petogodišnjeg deteta. Hoće i moje dete na more. Naučite ga o fašizmu kad bude veće jer nastavnica istorije sigurno hoće. Neće reći da je to nepristojna reč!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.