Neuredjen grob dr Kuka sačekao američkog ambasadora

Iako američki ambasador nije komentarisao, na valjevske novinare koji su ambasadora čekali 45 minuta poseban utisak ostavila je činjenica neuredjenog i zapuštenog groba dr Semjuela Kuka koji je svoj život ostavio ovde u Valjevu. Novinari su ostali uskraćeni za odgovore na pitanje zašto grob izleda tako kako izgleda?

Gotovo dijagonalno u šumi u odnosu na restoran Paviljon nalazi se grob dr Semjuela Kuka američkog humaniste i lekara koji je Valjevo zadužio svojim radom u borbi protiv tifusa za vreme Prvog svetskog rata i na kraju umro u Valjevu razbolevši se od ove opake bolesti odbijajući da primi vakcinu kako bi ostalo više za srpske vojnike.

Za Semjuela Kuka Valjevci su pojaviše mogli da čuju kada je započelo obeležavanje 100 godina od Prvog rata , do tada o njemu se vrlo malo ili gotovo da i nije govorilo. O značaju njegovog rada i njegove žrtve svedoče broji istoriografski podaci koje niko i ništa ne može poreći, ali o tome koliko zaista kao grad posvećujemo pažnju takvim žrtvama , koliko ih vrednujemo najbolje svedoči slika koju su noviari dolazeći nakonferenciju koja je zakazana zbog posete i polaganja venaca na grob slavnog lekara od strane američkog ambasadora.  Komentari svih prisutnih uglavnom su bili takvi da je nejasno zašto grad nije kad je većć znao da ambasador dolazi u posetu i uredio grob dr Kuka. Na samoj nadgrobnoj ploči i oko groba nalazila se pronikla trava, pregršt iglica od borova , a na postamentu spomenika vidljivi su bili ostaci paljenih sveća i rastopljenog voska.

Samo jedna metla bila je potrebna da bi se stanje bar na trenutak popravilo, ali je očito i to bilo previše teško. Ambasador je tako mogao da vidi , iako nije komentarisao, verovatno iz pristojnosti, koliko nam je stalo do dr Kuka pa i njegove ambasadorske posete.

Valjevski novinari najpre su obavešteni da su izjave za medije i polaganje venaca predvidjeni u 14.30h , potom je usledila dojava iz Gradske uprave da će izjave biti pomerene za 14.45. Ispred restorana Paviljon u trenutku dolaska novinara nalazio se veći broj automobila ambasade, policije i grada Valjeva.  Novinari su ambasadora koji je kako smo saznali odveden na ručak u Paviljon čekali sve do pola četiri.

Za to vreme valjevskim novinarima nije se obratio niko, niti objasnio zašto bi trebalo da se čeka, koji su razlozi koji su pomerili vreme koje je najavljeno za izjave i polaganje venaca. Kako se moglo videti po izlasku iz Paviljona unutra su bili pored gradonačelnika Gvozdenovića i predsednik Skupštine Milorad Ilić, ali i šefovi kabineta gradonačelnika.

Dok je očito trajao ručak , cveće na grob su donele nekadašnja PR Grada Valjeva Svetlana Marković i zaposlena u šalter sali Uprave Vesna Šestović, nekadašnji sekretar Pokreta za Valjevo.

Nakon svega što se moglo videti ostalo je jasno da je gradska vlast više važnosti pridavala ručku nego polaganju venaca jer je polaganje venaca kasnilo i više od akademskih 15 minuta, a potom i činjenicom da grobno mesto lekara Kuka nije uredjeno čak ni za posetu američkog ambasadora.

13 comments on “Neuredjen grob dr Kuka sačekao američkog ambasadora

 1. Branko

  Najvažnije je da se oni najedu, a zašto su došli nije ih briga. Metla ili ona duvaljka kojom svako jutro uzbunjuju grad mogla je za pet minuta da malo uredi. Ali najintresantniji je drug Slobodan pregazi ceo grob spusti cveće vrati se opet gazeći grob pa tek onda prekrsti.

  Reply
  1. Radisa

   Pa nevredi neke stvari nemogu da se odglume vec se vidi komje i sta je drug Slobodan

   Reply
 2. Jelica indijanka iz Osake

  Ovo je sramota za grad Valjevo kako je docekao stranog diplomatu, sef kabineta Borko Aleksic protiv koga OJT vodi istragu dosao u farmericama i koznoj jakni.
  Gde si ti Borko posao tako obucen na neki moto skup u Osecinu?
  Kako je Gorica to dopustila od kad je presla u opstinu vodi racuna o svakom detalju u kabinetu?

  Reply
 3. Anoniman

  Ispravka, Vesna Šestić. Zaposlena samo ugovorom u odeljenje za zajedničke poslove na pisarnici, tj u šalter sali. Pomenuta je od pre dva meseca promenila radno mesto i sada radi u kabinetu gradonačelnika. Proverite.

  Reply
 4. DA IMA PAMETI

  E moje Valjevo, da je ne uređen samo grob Dr Kuka,nego je srušen spomenik iz I Sv.rata rez.podnaredniku Ivanu Radojičiću iz Popara,spomenik Dr Selimiru Đorđeviću potpuno zapušten i neobeležen,a ceo kompleks Vidrak sramota i na greh grada Valjeva.Umesto da Crkva osvešta brdo Vidrak,da grad obeleži na Vidraku pločom,gradsko groblje,uništeno i prekopano 59g a ostaci pomrlih pobacani i da se gore gde je i bila uradi Crkva kapela POKAJNICA,nebi li ovo prokleto Valjevo najzad krenulo.Ovako i dalje ostaje PROKLETI GRAD,i nikakvo čudo što na onakvom mestu,grad prima Američkoga ambasadora i sada i pre nekoliko godina Majkla Kirbija.Čudi me da ćuti CRKVA,koja ako je morala da ćuti 59g,sada 2019g ne mora,a celo brdo VIDRAK se preimenuje umesto ,spomenik borcima revolucije, u ime Vidrak brdo heroja.Gore su na sreću i spomenici ljudi JUNAKA,koji nisu bili niukakvoj revoluciji,već u odbrambenom ratu Srbije,ako se zna da je revolucija nasilno preuzimanje vlasti.Ovako i dalje se šire to prokletstvo sa Vidraka na Valjevo.SA SVIM ZASLUŽENO

  Reply
 5. Hahah

  Vesna Šestić? To bi ona kojoj se dozvoljava odmor na PP ugovoru. Nekad zaposlena u domu zdravlja, sada u GU. Toleriše joj se šikaniranje i vređanje kolega, bez izuzetaka. Preletačevićka. Još je napredovala i u kabinet. Svaka čast!

  Reply
 6. Diplomirani pravnik

  Da li se neko od „novinara“setio da pita ambasadora i gradonačelnika kakvi su dogovori postignuti na radnom sastanku koji se odvijao uz ručak?Očito nije.Bitnije je kakva je kadrovska struktura i gde ko radi u Gradskoj upravi.Pa kad je već tako, zna li neko kako se preziva „gospođa“ šatirane kratke kose sa šaltera broj 2 koja stranke hrani gov..ma i gospodja sa broja 7 koja prodaje pletivo, srebro, gaće…za vreme radnog vremena? Možda bi one znale odgovor na pitanje šta se ambasadoru svidelo u Valjevu i koju boju za kosu koristi Slavica?

  Reply
  1. Kolega

   Šta je moglo da se dogovori? Kao uvek i sa svima, ništa! Osim što će na račun grada stići enorman iznos računa sa tog „ručka“ koji plaćaju građani tog istog grada. Doduše, mi građani, plaćamo svakakve privatne ručkove i bahatosto „funkcionera“.

   Reply
 7. Šeki

  Ovo mora daje bivša koleginica pisarnice,kojaje avanzovala ni manje ni više,nego posao u kabinetu..

  Reply
 8. Jova,Gliša,i ostali.

  U kom svojstvu je Vesna Šestić bila na polaganju cveća..Koje su njene zasluge dase nadje u blizini ambasadora..Jabi razumela dasu bili načelnice uprave ili direktori firmi…

  Reply
 9. Анонимни

  Vesna Sestic radi u kabinetu gradonacelnka??! Jel po sistemu “ slican se slicnom raduje“? Jasno mi je sad i kakav je to kabinet. Pomozi nam Boze!

  Reply
 10. Neko

  O zaslugama dotične, gore pomenute, izlišno je bilo šta komentarisati. Dovoljno je rečeno da je jedna takva osoba sa šaltera pređe pravo pa u kabinet, ni manje ni više! Koji su gospođini kvaliteti, kvalifikacije?! Osim olajavanja kolega zarad ličnog profitiranja. Koliko je ona bitna da polaže cveće i bude u pratnji gradonačelnika i ambasadora?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.