Gorenje u Valjevu – Nova proizvodna hala, novih 1000 radnih mesta

Kompanija Gorenje Valjevo najavila je novu proizvodu halu kapaciteta od 750 000 uredjaja godišnje. Nakon puštanja u rad Gorenje će zaposliti dodatnih 1000 radnika.

Nakon prelaska u većinsko vlasništvo Hisense  Grupe, Gorenje u Valjevu, dobilo je mnogo veći značaj nego ranije. Gorenje inače posluje u 90 zemalja sveta, ima 11 000 zaposlenih , a već su započete brojne promene u cilju unapredjenja poslovanja.

Stanka Pejanović članica uprave Gorenja navela je najavljujući velike korake u proizvodnji i proširenju kapaciteta da novo partnerstvo za Gorenje znači i nova tržišta. „ Ovo partnerstvo omogućiće pristup novim tržištima i podsticaj stvaranju novog proizvodnog portfolia uz očuvanje i jačanje prisustosti  strateški važnih proizvoda i brendova Gorenje Grupe na postojećim i budućimm tržištima“, rekla je Pejanović.

Investicije Gorenja u prethodnoj godini iznosile su 770 miliona dinara dok je obim proizvodnje iznosio  671429 komada proizvoda  na osnovu čega je Gorenje ostvarilo prihod od 17, 5 milijardi dinara. Ova kompanija trenutno prodaje uredjaje na tržištima Srbije , Nemačke, Rusije , Češke, Madjarske.

U valjevskom Gorenju trenutno je 1300 zaposlenih dok direktor Simon Kumer najavljuje proširenja kapaciteta. „ Naša  fabrika ovde zapošljava 1300 radnika. U ovoj godini nas očekuje kompletno preseljenje proizvodnih pogona rashladnih uredjaja iz Velenja u Valjevo. Taj proces smo već započeli i planom je predvidjeno da prva tri meseca ove godine budu iskorišćena upravo za to. Moram reći da za sada sve ide po predvidjenom planu. Već u aprilu očekujemo da preseljenje bude završeno. Ukoliko tome dodamo i izgradnju nove proizvodne hale  na prostoru nekadašnje fabrike Elind,  Gorenje Valjevo će u narednom periodu postati centar  za rashladnu tehniku  Hisens Grupe u Evropi“, rekao je Kumer.

Elind -prostor za novu halu

Izgradnja nove proizvodne hale kapaciteta 750 000 uredjaja godišnje trebalo bi da počne tokom naredne godine , angažovanjem lokalnih dobavljača , a nakon puštanja u rad krajem 2020. godine Gorenje će zaposliti 1000 radnika.  Da Hisens Grupa i Gorenje veruju u kvalitet rada ovdašnjih ljudi svedoči još jedna novina . Naime novi direktor Gorenja Valjevo od 1. aprila biće lice iz Srbije , Dejan Milutinović, za koga iz uprave Gorenja potvrdjuju da je prošao nekoliko ispitnih krugova i pokazao se najboljim od 15 potencijalnih kandidata.

Ggorenje koje ima i lokalne i regioonalne brendove ostaje pri ostvarenim i dokazanim standardima proizvodnje . U susret novim promenama i prošitrenju kapaciteta Gorenje je potpisalo kolektivni ugovor sa Samostalnim sindikatom metalaca Srbije – Sindikata „Gorenje DOO Valjevo“ i Asocijacije slobodnih nezavisnih sindikata  -Sindikata ASNS Gorenje. Kumer kaže da novi ugovor znači nova i veća prava za zaposelne u Gorenju . Samo neke od novina koje ugovor predvidja podrazumevaju veće zarade i uskladjivanje zarada sa rastom cena na malo, više dana odmora, veće zarade za noćni rad i u vreme praznika, plaćeno odsustvo, dodatno osiguranje.

„Koliko sam informisan radnici su zadovoljnim potpisanim ugovorima sa sindikatima što nas izuzetno raduje  jer nas očekuje proširenje. Ugovor je trogodišnji i nadam se da će biti realizovan na obostrano zadovoljstvo i uprave i zaposlenih“, objasnio je Kumer.

Kako se moglo čuti prilikom posete novinara fabrici Gorenje, u upravi trenutno radi samo 100 radnika dok je 1200 zapsolenih u proizvodnji, prosečna zarada isplaćena u prošloj godini iznosila je 84 091 dinara bruto odnosno 51 929 dinara neto.

U dosadašnjem radu Gorenje je kao društveno odgovorna kompanija  sa 220 000 evra podržalo rad lokalnih sportskih klubova, kulturne manifestacije na nivou grada, realizovalo i brojne donacije dobrotvornim oragnizacijama i pojedincima.

Posebnu pažnju kako se moglo čuti, Gorenje poklanja ekologiji pa počev od 2006. godine kada je Gorenje počelo sa radom u Valjevu nije zabeležena nijedna pritužba ili zamerka nadležnih inspekcija, a sama kompanija u nekoliko navrata godišnje radi provere i vode i vazduha.

Valjevcima je već poznato da Gorenje ima dobru saradnju sa Tehničkom školom u Valjevu pa će saradnja u pravcu obrazovanja biti nastavljena naročito u narednom periodu kada se očekuje proširenje kapaciteta. Kompanija će u sklopu podrške dualnom obrazovanju nastaviti unapredjeni program  prakse za srednjoškolce i studente  uz mogunost daljeg profesionalnog razvoja upravo u ovoj kompaniji. U Tehničkoj školi u tom pravcu biće inoviran novi obrazovni profil koji je neophodan Gorenju, a čak šest studenata dobiće mogunost profesionalne edukacije.

Valjevski mediji obišli su proizvodne pogone Gorenja pri čemu je prezentovana kompletna proizvodna linija rashladnih uredjaja, ali i visoki uslovi rada zaposlenih .  

Ova fabrika inače je jedan od najozbiljnijih i najvećih stubova valjevske privrede, a najavljene aktivnosti svedoče o tome da će Gorenje to i ostati. 

S.V.

6 comments on “Gorenje u Valjevu – Nova proizvodna hala, novih 1000 radnih mesta

 1. peki

  Citam danas da se sva proizvodnja Gorenja seli u Srbiju,Valjevo samo da podsetim zaboravne tadasnji radikali Nikolic,Vucic kao Gvozdenovic slobodni poslanik su pricali kako ce da poniste taj stetni ugovor zutih i Gorenja, Boba je isao dotle da je govorio da ce zatvoriti Gorenje.Da nije njih Valjevo bi bilo vodeci grad po zaposlenosti ali na zalost u Krusiku su zaposleni gotovo svi Ubljani dok Valjevci came na birou.

  Reply
  1. Obavesteni

   Peki zaborvio si da tada nisu davane subvencije za zaposljavanje radnika. Nego je grad bio u obavezi da izgrdi prilaznu infrstrukuturu sto je i normalno. A da Boba je hteo tada sve da hapsi i pretio zatvaranjem fabrike?

   Reply
 2. dedagaga

  „Novi direktor Gorenja Valjevo biće Dejan Milutinović koji je prošao nekoliko ispitnih krugova i pokazao se najboljim od 15 potencijalnih kandidata“. Ovo je ključna rečenica u celom tekstu koji je inače vrlo sadržajan.

  Reply
 3. Marko

  Bas ce da zaposle 1000 radnika odjednom pre ce biti trecina od toga,i bas je plata 52000 prosek mozda u upravi radnici ne prelaze 35000 dinara.

  Reply
 4. Nina

  Ma ja sam sokirana.Meni su dali otkaz uz ovah, nrma se posla posle samo 16 dana a na predavanju vam kazu – ne ocekujemo mi ni za 20 dana da naucite sve.Mene pislovodja M.M. nije podnosio i u papiru pise nije ispunila normu, govorio sam joj itd.Nikada mi njhe ni prisao vec eto, nisam mu se dopala kao osoba.Ja stati necu.Damohrana sam majka i ima da idem kod novog Direktora da mi se sve objasni….Nebitno, i da be fobijem nazad posao barem da mu kazem sta se desava tamo.Kako okrenute ledja samo price, deca i decja posla….Gorenje sramoto jedna ali vidimo se jer ima sto sta da cuhe direktor.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.