Trgovina glasovima i blatom

Odgovor na pitanje šta se zapravo krije iza velike pobede SNS-a na izborima za Mesne zajednice gotovo spontano stigao je iz Valjevske Loznice gde su meštani ukazali da su im putevi nasuti jalovinom umesto šoderom. Popularno šoderisanje pred svake izbore u ovom slučaju pokazalo je da postoji lice i naličje ove priče pa i izborne pobede. Jedan od meštana novinare je informisao da se trgovalo i glasovima.

Valjevo je već videlo da se asfaltirati može i u toku noći, samo ako su izbori u pitanju. Dok u gradu sve veći broj gradjana jasno vidi nameru vlasti sakrivenu iza poboljšanja infrastrukturnih uslova života , na selu „šoderisanje“ gotovo uvek „pali“.

Sama situacija vezana za izbore za Mesne zajednice na kojima po zakonu političke partije ne bi smele da učestvuju u Valjevu je poprimila oblik bespoštedne borbe za naslov u medijima o izbornoj pobedi vladajuće stranke. U tome su nesebično pomagali i čelni ljudi valjevskog SPS-a u Gradskoj upravi koji su manipulisali brojem članova Skupština Mesnih zajednica prekrajajući te cifre uz ubedjivanje predsednika MZ da isti papir treba da potpišu bez održane sednice Skupštine. Zbog ovog slučaja u pojeidnim MZ članovi Skupština su potpisivali i izjave da takva Skupština nije održana niti je takva odluka doneta. SPS je imao ulogu i u  nepojavljivanju na terenu sve do drugog kruga kada su se iznenada uključili u izbornu trku stvorivši ozbiljnu konfuziju kod svog glasačkog tela. Kako su radili videlo se na kraju u rezultatu od 22 MZ odneli su pobedu u 2 MZ.

Šta je za to vreme radila SNS? Ako je verovati meštanima Valjevske Loznice nasipala po seoskim MZ gde su trebali da uslede izbori. Tako je bilo i Valjevskoj Loznici gde su kako navode meštani pred izbore stigli kamioni sa jalovinom i počeli nasipanje. Videvši da je umesto šodera doterana jalovina iz kamenoloma koju inače kamenolomi daju džabe , pokušali su da kamione vrate. Meštani u izjavi medijima tvrde da su došli u sukob i sa nadzornim organom i sa izvodjačem , ali i da im je prećeno policijom ako ne dozvole nasipanje.

„To je bilo nasipanje uoči izbora. Ne znam da li znate, ali ovde su ponavljani izbori i ne bi ni drugi put bili izabrani da nije bilo mene i ovog potpredsednika MZ da ima pomognemo i da im damo 30 glasova. Za te glasove su rekli dotični da smo ih ucenjivali , to pouzdano znam“, rekao je Milutin Milinković meštanin Valjevske Loznice i ujedno sada bivši predsednik MZ.

Milinković nije objasnio na koji način ja dato 30 glasova da bi SNS pobedio. Odnosno da li su ubedili jedni druge da moraju zaokružiti SNS kandidate ili su pak glasovi dati u toku brojanja?

Novac za nasipanje očito je dat iz budžeta grada Valjeva. Meštani Loznice postavljaju i pitanje koliko je zaista to koštalo grad, ako se zna da se jalovina dobija džabe u kamenolomu. „Tu jalovinu oni daju džabe jer njima ne treba i zauzima im prostor za skladištenje oni hoće čak da daju i kamion da je dovuče a da se ne plati, samo da se oslobode toga“, objasnili su meštani Valjevske Loznice.

Da li je onda grad platio samo prevoz te zemlje biće vidljivo kada stignu odgovori na pitanja koja su upućena povereniku za informacije od javnog značaja.

Zabrinjavajuća je i tvrdnja meštana da su i druga sela prošla isto u predizbornom nasipanju . Dok stoje u blatu do kolena tvrde da nisu tražili to što su dobili.

Ali da li su oni koji su nasipali dobili ono što su tražili? Jesu. Na izborima za MZ zabeležena je ubedljiva pobeda i ta informacija pompezno je objavljena ne samo u lokalnim već i nacionalnim medijima. Gubitnici ovih izbora bili su dakle SPS koji je izvojevao pobedu u samo dve MZ , a pre svega gradjani koji su zarad blata dali svoj glas. Da li će ovo što se dogodilo biti opomena ljudima na selu da se na put ne sipa baš sve što se dotera, ostaje da se vidi.

Pitanje svih pitanja ipak jeste da li će nadležni državni organi reagovati po ovom pitanju sobzirom da su u pitanju sredstva iz budžeta? 

9 comments on “Trgovina glasovima i blatom

 1. General

  Pala kisa,otopio se sneg,i raskaljao se zemljani put…Cudno.Pa asfaltiranim ulicama se ne moze od vode kad otopi,a kamoli zemljanikom!!

  Reply
 2. dedagaga

  Pitanje svih pitanja je zašzo izjave daju građani, a ne „izabrani“ predstavnici te mesne zajednice?

  Reply
 3. Emilija

  Gradjani ne smeju da govore a SNS moze da laze,nasipa zemlju. Gradjani nemaju pra vo glasa.

  Reply
 4. Rozga

  Građani imaju pravoglasa, mogao si da uzme taj papiri sa brojevima koje treba da glasa, a kad glasa zaokruzis one koji nisu na tom papiriću.
  Problem vaš je hoćete vođu, predvodnika. Sta ste vi građani ili…?

  Reply
 5. Анонимни

  Prevara je bila u tome da ce biti d0vedena voda.akter pitac.cilj odrzati izbore za mesnu zajednicu i sacuvati kradonacelnika.gradjani su bili upozoreni na prevaru ali neki od njih podplaceni su pomogli da se to realizuje.a ovo sa putem je bio gratis. I navlakusa.dobili sunono sto su zasluzili.

  Reply
 6. Bivši

  Socijalisti se prodali za nekoliko mesta u Opštini,a sadaće pred izbore dase sete svojih članova..Ugledajtese na Naprexnjake kako brinu o svojim članovima..

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.