Komisija za boračke programe od UBR traži da prekrše Zakon o zaštiti podataka ličnosti

Kako radi Konkursna komisija za izbor programa od javnog interesa u oblasti boračko-invalidske zaštite Grada Valjeva, bila je tema konferencije za novinare u Udruženju boraca rata od 1990. godine, kao jednom od udruženja iz ove oblasti, koje se sa svojim projektom prijavilo na nedavno raspisani konkurs.

Kako je rekao predsednik UBR od 1990. Ljubomir Bradić, najpre je nejasno kako zvaničan dokument o obrazovanju te komisije, koji je potpisao gradonačelnik Valjeva, pokazuje da je predsednik komisije Mirko Kovačević, dok u dopisu UBR-u, kojim se od tog Udruženja traži da dopuni prijavu na konkurs, kao predsednik potpisuje član komisije Miroljub Ivanović, član Gradskog veća.  

– Ova komisija izašla je iz svojih zakonskih okvira i sada pravi krivčno delo jer se ne može naknadno više tražiti od onih koji su konkurisali od onoga što je dostavljeno do završetka konkursa. Međutim, evo primera i dokaza kako školovani profesor Ivanović izigrava zakon. Naime, on u dopisu koji smo dobili nakon završetka konkursa na koji smo se javili i dostavili apsolutno sve što je traženo, sada od nas traži da kao dopunu konkursnoj dokumentaciji dostavimo spisak naših članova, sve njihove podatke uključujući i brojeve telefona, adrese stanovanja i matične brojeve. To je krivično delo i profesor Ivanović hoće mene, kao odgovornog lica ovog Udruženja, da gurne u to. Zato ću ići u policijsku upravu da podnesem krivičnu prijavu za ovo, jer se zna šta govori zakon o zaštiti podataka ličnosti. Ovo od nas ne bi tražio republički tužilac ili tužilac za organizovani kriminal, a traži Miroljub Ivanović. Naravno da ove podatke nikada neće dobiti – rekao je Bradić.

U zahtevu za dopunu prijave na javni konkurs, kako je naveo Bradić, Ivanović od njih traži podatke o prihodima UBR tokom prošle godine. Na to Bradić odgovara – „pa Ivanović je bio član UBR prošle godine i zna da mi članarine ne naplaćujemo, jer borci nemaju para“.

– Potom, u ovom dopisu od nas traži obrazloženje aktivnosti udruženja predviđenih programom, što znači da ta komisija uopšte nije čitala naš ovogodišnji projekat koji je urađen na više od 500 strana i dostavljen je Gradskoj upravi na obrascu Uprave, kako nam je već i traženo, a to je bio uslov koji smo ispunili da bi uopšte mogli da se javimo na novi konkurs – naveo je Bradić.

On je ponovio da će protiv člana Gradskog veća Miroljuba Ivanovića podneti krivičnu prijavu zbog navođenja njega lično da učini krivično delo tako što će kao odgovorno lice UBR od 1990. godine otkriti podatke o ličnostima.

Na kraju, Bradić je izrazio sumnju u to da je jedan od razloga za ovako postupanje komisije „nečija namera da u Valjevo dovede čoveka iz Jagodine koji će formirati novo boračko udruženje i kao miljenik ove vlasti proći na konkursu“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.