Do pevanja i pucanja preko prekoračenja ovlašćenja

Prolog za  komediju sa pevanjem i pucanjem koju su Srpska napredna stranka i njeni trabanti odigrali prošle jeseni napisao je predsednik Skupštine grada, g. Milorad Ilić. Naslov prologa je „Rešenje o obrazovanju radnog tela za sprovođenje izbora za članove skupština mesnih zajednica“.  Za pevanje i pucanje ovim rešenjem bio je zadužen odbornik Milan Gajić, predsednik radnog tela, saopštio je Lokalni front u Valjevu.

Aktivista Lokalnog fronta Predrag Savić je na konferenciji za novinare informisao javnost da je predsednik Skupštine Milorad Ilić prekoračio svoja ovlašćenja.“G. Ilić je tog 31. avgusta debelo prekoračio svoja ovlašćenja. Predsednik skupštine ne obrazuje radne grupe, on samo potpisuje odluke koje je donela Skupština. To piše u članu 44 Statuta na koji se rešenje poziva. Istim aktom g. predsednik prekršio je i članove 40 i 41 Statuta grada koji propisuju da sastav  radnih tela utvrđuje  skupština i da se u njih, pored odbornika, obavezno bira i određeni broj građana. Lista članova radnog tela je pred vama, ne možemo poreći da se na njoj nalaze i građanke i građani. Valjda sasvim slučajno, ti građani su i funkcioneri u gradskoj upravi.Dalje piše u Statutu:  delokrug i način rada radnog tela i prava i dužnosti predsednika i članova utvrđuju se  posebnom odlukom Skupštine grada. Takve odluke nema, nema poslovnika o radu, nema nikakvih zapisnika sa sednica radnog tela. Stekli su svi elementi za komediju situacije“, rekao je Savić

Logična pitanja koja se potom nameću su: Na koji način su, dakle,  utvrđeni rezultati izbora za skupštine mesnih zajednica pompezno objavljeni na zvaničnoj prezentaciji grada? Ne znamo. Kojom telepatijom je radno telo prepoznavalo kandidate  podržane od  SNS, odnosno SPS? Ne znamo. Nema tragova, nema pravila, nema zapisnika. 

„Jedan zaključak nameće se sam od sebe: radno telo koje je sprovelo izbore za skupštine mesnih zajednica bilo je partijsko telo, sastavljeno od odbornika stranaka skupštinske većine i gradskih službenika, potpuno podređenih gradonačelniku koji je do sada nekoliko puta bez stida ponovio  (ne baš originalno) kako priznaje samo sud svoje partije.Po kakvim pravilima su onda sprovedeni izbori za skupštine mesnih zajednica?“pita Savić.

Prvo pitanje: ko sprovodi izbore za skupštinu mesne zajednice?  „Član 20 Statuta MZ Petnica tvrdi da su to izborna komisija i birački odbor. Nema tu nikakvog radnog ni neradnog tela. Kako statut MZ nalaže,  komisiju od 5 članova imenuje gradska uprava. Imamo sva takva rešenja koja je izdala načelnica gradske uprave u septembru prošle godine. Jedan od zahteva  koje smo postavili 30.oktobra bila su i rešenja o imenovanju biračkih odbora kao i kopije eventualnih rešenja o izmenama prvobitnih rešenja o imenovanju biračkih odbora. Takva rešenja ne postoje. U zapisnicima sa biračkih mesta navodi se  da su neki od članova izborne komisije istovremeno i članovi biračkih odbora. Ova papazjanija nije predviđena statutom mesne zajednice. U njemu sasvim jasno piše da izborna komisija mesne zajednice imenuje birački odbor od tri člana. Drugi čin komedije sa izborima za mesne zajednice nastavlja se zapletom sa brojem članova skupštine mesne zajednice. Postavljeno je pitanje koliko članova ima skupština MZ Kamenica?“, tvrde u Lokalnom frontu.

Lokalni front navodi i da je deset prisutnih delegata donelo  odluku da se broj članova skupštine smanji na devet. Dvadesetak dana kasnije jedan odbornik skupštine grada obaveštava nadležne da je mandat prethodnog saziva istekao, a da je zapisnik sa sednice od 19. avgusta u celini falsifikovan.  To svojim potpisima potvrđuje 11 članova skupštine MZ Kamenica.Nešto slično, izgleda, događalo se u mesnoj zajednici Sedlari.

 „Treći čin komedije verovatno je bio i najuzbudljiviji, sa incidentima i intervencijama policije i jednom izbornom novinom, radom Osnovnog javnog tužilaštva koje je policiji toga dana izdavalo naloge za prikupljanje obaveštenja od građana. Najžešće je, izgleda, bilo na Petom puku. To kaže izveštaj radnog tela na zvaničnoj gradskoj stranici, dok kopije zapisnika sa ovog biračkog mesta i obaveštenje policijske uprave u Valjevu imate u prilogu. Radno telo nam tvrdi da je sa biračkog mesta udaljen član biračkog odbora, zapisnik sa biračkog mesta broj 29 da je reč o članu izborne komisije. U prilogu je i kopija odluke od 21.oktobra kojom predsednik radnog tela udaljava građanina N.N. sa biračkog mesta broj 29 zbog nekoliko navedenih prekršaja. U ovoj odluci nema ni slova o tome da je udaljeni građanin službeno imenovan za člana izborne komisije MZ Krušik rešenjem načelnice gradske uprave!Ovlašćenja predsednika radnog tela, objasnili smo, nisu nigde naznačena, jer ne postoji skupštinska odluka o tome. G. Gajić očevidno misli da mu članska karta jedne stranke daje pravo da po svom nahođenjeu zavodi red po biračkim mestima. Posle toga, zna se- biće i kažnjavanja“, rekla je Radica Munjić aktivista Fronta.

U svom obaveštenju Policijska uprava Valjevo pominje postupanje službenika policije na biračkim mestima na Petom puku, u Novom naselju i u Brđanima. To potvrđuju i zapisnici sa prva dva biračka mesta. U zapisniku sa biračkog mesta u MZ Brđani, međutim, sve je idilično i nikakvih ekscesa nema. Brđane ne pominje ni saopštenje radnog tela.

5 comments on “Do pevanja i pucanja preko prekoračenja ovlašćenja

 1. Kuca ispod Petog Puka

  Muljali jesu , ali ako vas predstavlja ova gospodja u sredini onda ste i vi iz LF otisli u ajtas i kada dodate Klonberovog zeta Blekija ne pise vam se dobro .Sta ova zena moze da poruci gradjanima ili protestantima , koju ona pricu moze da kaze ?Malo momci iz LF se raspitajte jer ce kasno biti i vidim je cesto nosi 1 od 5 miliona .Uozbiljite se inace Bay , Bay.

  Reply
 2. pošteno

  Druže Saviću,ajde malo o oličenju poštenja Klomberu,njegove gimnastičke veštine.Ne moguće da ne znaš o njima ništa.

  Reply
 3. Zoran

  Bleki, seti se nas i naših iz 90-ih. Kada bih mogla i gde da podignem nešto reklamnog materijala naše jedjne stranke, ako ti je ostalo? Pozdrav Kolinda

  Reply
 4. dedagaga

  Četvrti čin: Na internet prezentaciji grada Valjeva/Lokalna samouprava/Mesne zajednice, još uvek su imena pradavno izabranih predsednika. O novo-izabranim ni traga ni glasa.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.